|

Goldman Sachs geliyor

ABD yatırım bankası Goldman Sachs Türkiye''ye geliyor. 2013 yılı gelirleri 34.2 milyar dolar olan New York merkezli banka, temsilcilik açmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''na başvuruda bulundu. Bankanın Türkiye temsilciliği, Avrupa''daki yedinci ofisi olacak.

.
00:00 - 27/03/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:55 - 26/03/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Goldman Sachs geliyor
Goldman Sachs geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Goldman Sachs''ın Türkiye''de bir temsilcilik açmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''na (BDDK) başvuru yaptığını açıkladı. CNNTÜRK''ün canlı yayın konuğu olan Şimşek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Son dönemdeki gelişmelerin seçime nasıl yansıyacağının sorulması üzerine de Şimşek, seçim çalışmalarını ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi''nde gerçekleştirdiğini söyledi.

17 ARALIK SİYASİ

Bölgede halkın çok büyük bir kısmının, 17 Aralık operasyonunun siyasi motivasyonlarla yapıldığına inandığını belirten Şimşek, halkın yüzde 95''inin bu şekilde düşündüğünü kaydetti. İstikrar boyutunun çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, şunları söyledi: ''Bu bölgede en çok üzerinde durulan husus çözüm süreci. En büyük korku şu, ''eğer iktidar partisi zemin kaybeder ve siyasi iktidarsızlık gündeme gelirse, bunun çözüm sürecine olumsuz yansıyacağı'' şeklinde bir kaygı var. Çözüm süreci bölgeye huzur getirdi. Bölgedeki sanayileşme adeta bir patlama söz konusu. Artık vatandaş rahatça yaylasına çıkabiliyor, gece seyahat yapabiliyorç Ne ovalarda ne dağlarda gençler ölüyor ne de analar ağlıyor.''

BDDK''YA BAŞVURDU

Türkiye''nin önemine dikkati çeken Şimşek, ''Bugün çok büyük bir uluslararası yatırım bankası, BDDK''ya yakın dönemde başvuruda bulundu. Avrupa''da herhalde 7. ofisleri olacak. BDDK''dan aldığım bilgiye göre Goldman Sachs, Türkiye''de temsilcilik açmak için başvuruyaptı. Tabii bu ilk adım, özellikle yatırım bankacılığı açısından.''

Taksit sınırında geri adım yok

Kredi kartı harcamalarına yönelik tedbirleri de değerlendiren Şimşek, bu tedbirleri doğru bulduğunu kaydetti. Dünyada para musluklarının kısıldığına dikkati çeken Şimşek, ''Bizim cari açığı azaltmamız, tasarrufları teşvik etmemiz lazım. En azından israfı engellememiz gerekiyor'' dedi.

Yolsuzlukla mücadele paketi geliyor

Şimşek, seçim sonrası yolsuzlukla mücadeleyle ilgili paketin son durumunun sorulması üzerine, ''Batı standartlarında siyasetin finansmanını, malvarlığı gibi konuları daha şeffaf hale getirmemiz lazım. Detaylara girmeyim, çünkü ilgili Başbakan Yardımcımız muhtemelen bu paketi açıklayacaktır. Benim alanımı ilgilendiren bir husus, bana kalırsa AB müktesebatına uygun olarak Kamu İhale Kanunu''nu gözden geçirmemizde fayda var'' dedi.

Moody''s ve Fitch analizi yüzeysel

Bakan Şimşek, Moody''s ve Fitch''in Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarını da değerlendirerek, kuruluşların uyarılarda kısmen haklı olduklarını ancak yapılan analizlerin çoğunun yüzeysel olduğunu söyledi. Türkiye''nin iddia edildiği gibi kırılgan olmadığına işaret eden Şimşek, cari açığın daralacağını kaydetti.


10 yıl önce