|

Giderseniz gidin!

Milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izin verilmeyen Almanya'nın “Askerimizi çekeriz” restini Türkiye ciddiye almadı.

Yeni Şafak
04:00 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:11 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Giderseniz gidin!
​Giderseniz gidin!

Alman milletvekili heyetinin İncirlik ziyaretine izin verilmemesinin yankıları sürüyor. Türk Dışişleri’nin “Şu aşamada uygun görülmediği” gerekçesiyle ve sadece son ziyarete yönelik olarak verdiği bu karar, Almanya tarafından kriz haline dönüştürülmeye çalışılıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Alman parlamentosuna şantaj yapılmasının tahammül edilemez olduğunu” belirterek, Türkiye’den geri adım atmasını istedi ve “Aksi takdirde Alman Federal Meclisi askerlerini Türkiye’de bırakamaz” çıkışını yaptı.

SADECE KEŞİF UÇAKLARI VAR

Sert açıklamalar yapan Almanya’nın İncirlik’teki varlığı ise sadece insansız keşif uçakları ve bu uçakların operatif görevleri için sınırlı sayıda Alman askerinden oluşuyor. Bu uçakların da DEAŞ karşıtı koalisyonun operasyonlarına aktif destek vermediği belirtiliyor. Bu nedenle Türkiye, Almanya’nın “Askerimizi çekeriz” restini çok önemsemiyor.

İYİ NİYETLİ DEĞİL

Almanya, son dönemde, FETÖ terör örgütü üyelerinin neredeyse koruyuculuğuna soyunan, 15 Temmuz’un darbeci generallerine kucak açan, suçluları iade etmekte direnen, PKK terör örgütü sempatizanlarını da el üstünde tutan tavırlarıyla Türkiye’de tepki topluyor. Yine 16 Nisan öncesi halk oylaması çalışmalarını antidemokratik usullerle engelleyen ve açık açık taraf olan Almanya’nın son dönemde müttefiki Türkiye’ye karşın attığı tüm olumsuz adımlara rağmen, Türkiye’nin politik bir tercih kullanarak ortaya koyduğu İncirlik tavrının, Almanya tarafından ilişkileri koparacak kadar büyütülmesi de iyi niyetli okunmuyor. Öte yandan, söylemleri ve eylemleriyle terör örgütü PKK sempatizanı tavrı içinde olan isimlerin de heyette yer aldığı belirtiliyor.


Almanya hizaya geldi

Sert açıklamalar yapan Almanya, hizaya geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, “Türkiye, önümüzde bulunan çok sayıda güvenlik ve dış politika sınamalarında ABD, Almanya ve Avrupa’nın anahtar rolü olan bir ortağıdır” diyerek ABD ve Türkiye ile DEAŞ’ın bölgeden bertaraf edilmesi konusunda birlikte çalıştıklarını kaydetti. Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Boris Nannt, askerlerin başka bir ülkeye taşınmasına ilişkin, bir teknik ekibin incelemeler yapmak üzere Ürdün’e gittiğini açıkladı.

İki generale kucak açtı

FETÖ’cülere sığınak olan Almanya, iki generale daha kucak açtı. Alman Bild gazetesi, iki üst düzey Türk askerinin Frankfurt Havaalanı’nda Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu yazdı. Gazete, bu kişilerin 15 Temmuz darbe girişimine dahil oldukları düşünülen iki Türk general olduğunu belirtti. Öte yandan Federal Polis tarafından yapılan açıklamada, biri kadın 5 Türk vatandaşının cuma günü Frankfurt havalimanında Almanya’ya iltica talebinde bulunduğu ifade edildi. Açıklamada bu kişilerin Yunanistan’dan üzerinden Almanya’ya geldiği belirtilirken asker olup olmadıklarına ilişkin bilgi verilmedi.


#FETÖ
#Almanya
#İncirlik
7 yıl önce