|

Dünya finansal savaşında kontrollü kapitalizm dönemi

Washington Post gazetesinde yayımlanan bir makalede sonraki dünya savaşının, finansal bir savaş olabileceği uyarısı yapıldı. Bundan sonra yükselen piyasalarda borç ödememe vakaları ve kredi paniklerinin görülebileceği belirtilirken atılması gereken adımlar da sıralandı Merrill Lynch EMEA Bölgesi Global Varlık Yönetimi Direktörü Gary Dugan, yaşanan krizle beraber dünyanın düzenleyici bir kapitalizme doğru geçtiğini belirtti. Dugan, 'Daha fazla hükümet kontrolü ve sosyalist uygulamalar birlikte olacak. Kurumlar artık kontrollü kredi verecekler' dedi

00:00 - 13/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 02:42 - 13/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünya finansal savaşında kontrollü kapitalizm döne
Dünya finansal savaşında kontrollü kapitalizm döne

Küresel finansal görünümünün her geçen gün daha korkunç bir hal aldığı belirtilirken sonraki dünya savaşının, finansal bir savaş olabileceği öne sürüldü. Washington Post gazetesince yayımlanan bir makalede bundan sonra yükselen piyasalarda borç ödememe vakaları ve kredi paniklerinin görülebileceğini belirtilerek riskli ülkelerin arasında Türkiye de sayıldı.

KORKUNÇ BİR HAL ALIYOR

Gazete, Peter Boone imzalı "Sonraki Dünya Savaşı? Finansal Olabilir" başlıklı bir makale yayımladı. Makalede küresel finansal görünümünün her geçen gün daha korkunç bir hal aldığını belirtilerek ABD Yönetiminin Wall Street'i, Avrupa hükümetlerinin ise, ticari bankacılık sistemini korumak için önlem almak zorunda kaldıklarına dikkat çekildikten sonra İzlanda'da yaşanan krizin sonuçlarının sandığından daha ciddi olacağı vurgulandı.

İZLANDA KRİZİ BÜYÜTÜR

İzlanda hükümetinin, yerleşiklerin mevduatını koruma sözünü verirken yerleşik olmayan mevduat sahiplerine benzer garanti sağlamayı reddetmesi ve bunun üzerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un İzlanda'yı mahkemeye verme kararını almasının krizi tırmandırabileceği kaydedildi. Makalede şu görüşlere yer verildi:

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bundan sonra hükümetlerin koordine politikaları sürdürmemesi halinde "finansal savaş riski"nin bulunduğu savunulduğu makalede şu altı adım atılması istendi:

  • Dünya finansal güçler, hep birlikte, bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesini gerektiren ulusal planları açıklamalı,
  • Tüm mevduat garanti edilmeli,
  • Faiz oranlarında büyük bir indirim yapılmalı,
  • Otoriteler, finansal sisteme likiditenin enjekte edileceğini taahhüt etmeli,
  • Tüm sanayileşmiş ülke ve yükselen piyasalar, küresel talep düşüşünün telafi etme amacıyla önemli bir mali genişlemeyi gerçekleştirmeli,
  • Mortgage almış ev sahiplerine yönelik destek programları geliştirilmeli.

    ML: ABD desteği 5 trilyon $'a ulaşacak

    Merrill Lynch Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Global Varlık Yönetimi Direktörü Gary Dugan, küresel piyasalarda geçen bir haftada yaşananlara dikkat çekerek, "Geçen bir haftada küresel felaket yaşandı mali piyasalarda. Nasıl ki otomobilden yakıtını çıkarırsınız, uluslararası piyasalar da tam anlamıyla yakıtsız kalmış gibi oldu" dedi. Dugan, "ABD hükümetinin şimdiye kadar açıkladığı desteğin boyutu 1 trilyon dolara ulaştı. Biz bu rakamın gelecek dönemde 5 trilyon dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz" yorumunu yaptı. Merkez bankaları arasındaki ilişkiyi değerlendiren Gary Dugan "Merkez bankaları arasındaki bu yoğun iletişimi şimdiye kadar hiç görmedik. Böyle koordineli bir şekilde birbirlerini konuştuklarına hiç tanık olmadık. İlk kez aralarında konuşmaya başladılar ve şimdi tele-konfe-rans görüşmeleri yapıyorlar. Felaketin ölçeği yok" dedi. Gary Dugan, sorunun kaynağında dünyanın geçen birkaç yılda çok büyük bir borç üretmesinin ve kredi kullanımının olağanüstü boyutlara varmasının bulunduğunu savundu. Dugan dünya çapında faizlerin düşmeye devam edeceği, Euro bölgesinde bu oranların yüzde 2'nin altına gerileyeceği öngörüsünde bulundu. Dugan, kapitalizmi tarif etmekle ilgili zorluklar bulunduğuna değinerek "Şimdi biz çok daha fazla düzenleyici bir kapitalizme doğru geçiyoruz. Bir anlamda kapitalist uygulamaların yanı sıra daha fazla hükümet kontrolü ve bazı sosyalist tarzı uygulamalar birlikte olacak. Kurumlar artık daha kontrollü kredi verecekler” şeklinde konuştu.




  • 16 yıl önce