|

Fazla uzatmadan kararı vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’ten geçen ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan anayasa değişikliğine ilişkin “Biz de değerlendirmemizi yapacak, fazla uzatmadan hemen kararımızı vereceğiz. Milletimizin de beklentisi budur. Atılan bu kararlı adımı biz de TBMM’ye tekraren göndereceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:14 - 26/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, basın toplantısında samimi davranışlarıyla dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, basın toplantısında samimi davranışlarıyla dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tanzanya ve Mozambik temaslarının ardından Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar'da, Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile başbaşa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Kendisine 150 civarında iş adamının eşlik ettiğini hatırlatan Erdoğan, “İş adamlarımız, Madagaskarlı iş adamlarıyla ve burada yönetimle yapılacak çalışmayla birlikte Madagaskar'a ne gibi yatırımlar yapabilirler, bunları görüşme imkanımız oldu. Değerli girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın Madagaskar'da çok şeyler yapacağına inanıyorum ve bunu da yaparken bir sömürgecilik anlayışıyla değil, 'kazan kazan' anlayışına dayalı olarak yapacaklarına inanıyorum. Çünkü bizim ne kültürümüzde ne de geçmişten bugüne değerler silsilemiz içerisinde böyle bir anlayış kesinlikle yoktur” dedi.



SİZ DE AYNI DARBEYİ YEMEYİN


Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile görüşmelerinde 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi de konuştuklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Hizmet ve eğitim kılıfı altında Afrika'nın birçok ülkesinde örgütlenen bu yapı hakkında kıymetli dostuma bilgi verdim, belgeler verdim. Örgütün tasfiyesi noktasında kendilerinden beklentilerimizi dile getirdim. Bunlar şu anda dünyanın 170 noktasında bu faaliyetlerini sürdürüyorlar ve dostlarımıza diyoruz ki: 'Bak, biz bir darbe yedik siz de aynı darbeyi yemeyin.





GEREKEN DESTEĞE HAZIRIZ


Bununla ilgili olarak biz Maarif Vakfı'nı kurduk ve sizin Milli Eğitim Bakanlığınızla bizim vakfımız müşterek bir çalışma içerisine girerek bu bizdeki darbecilerin buradaki insafsız hareketlerinden Malgaş halkını, Malgaş gençliğini de böylece kurtarmış oluruz. Biz tabii Maarif Vakfı, TİKA, Türkiye Bursları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gereken desteği vermeye hazırız.”





MİLLETİN BEKLENTİSİ


Erdoğan, anayasa değişikliğine ilişkin de “Ülkemize döndükten sonra öyle sanıyorum ki Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı'na parlamentodaki görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Fazla uzatmadan, çünkü milletimin beklentisi budur, hemen kararımızı verip bu önemli adımı, atılan bu kararlı adımı biz de TBMM'ye tekraren göndereceğiz” dedi. Erdoğan, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gideceğinin hatırlatılması üzerine, “Muhalefet AYM'ye başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, niye oraya gidiyosun, deme hakkımız yok. Bunlara alışığız. AYM'ye çok sık gitme anlayışı var ülkemizde. Temenni ederim ki AYM bu konudaki kararını hızlı bir şekilde verir. Çünkü milletimiz şu anda yoğun bir şekilde heyecanla artık bu konuda atacakları adımın hazırlığı içerisinde. Umarım ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur” diye konuştu.





Sıkıntıların aşılması en büyük temennimiz


Astana'daki görüşmeleri de değerlendiren Erdoğan, “Suriye ihtilafına askeri bir çözüm olmayacağı ve ihtilafın BM kararının uygulanması ile çözüleceği belirtildi. Ateşkesin izlenmesi için üçlü bir mekanizma için anlaşıldı. DEAŞ ve El Nusra ile mücadele için kararlılık yinelendi. Hükümet ile muhalefet arasında Cenevre'de başlatılması öngörülen tura silahlı muhalif grupların katılma arzusunun desteklendiği de belirtildi. Bölgemizdeki sıkıntıların aşılması en büyük temennimizdir” dedi. Erdoğan, “Biz Kuzey Suriye'den tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır. Şu anda orada PYD ve YPG var. Ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar. Obama'ya, burada güvenli bölge ilan edelim, dedim. Mültecileri buralara yerleştirelim, dedim. Burası güvenli bölge olacağı için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. Şu ana kadar bu sağlanamadığı için belirli bir süreçte ülkemize olan saldırılara karşı Cerablus'tan operasyon başlattık. Şu anda El Bab çevresindeyiz” diye konuştu.






Rajaonarimampianina: Yanınızdayız


Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina da yaptığı açıklamada, “Türkiye'de son zamanlarda meydana gelen olayları duyduk, biliyoruz. Malgaş halkı Türk halkının yanındadır, düşmanlarla savaşırken sizin yanınızdayız” dedi. Rajaonarimampianina, ülkedeki FETÖ okullarının kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Nerede olursa olsun terörle mücadele etmeliyiz. Terörden doğrudan etkilenmesek de yine de mücadele etmeliyiz ve bunu bilgece yapmamız gerekiyor” değerlendirmelerinde bulundu. “Şunun bilincindeyiz: dünyada barış ve güvenlik yoksa toplumsal ve iktisadi kalkınma da olamaz” ifadelerini kullanan Rajaonarimampianina, “İlişkilerimizi 'kazan kazan' ilkesi çerçevesinde gerçekleştiriyoruz; ülkemizde yap-işlet-devret modelini uygulayabiliriz. Türkiye'de bunun güzel örnekleri var” diye konuştu.



ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK


İki ülke arasında 4 alanda imzalanan anlaşmalara dikkati çeken Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, havacılık, turizm ve nakliyat alanlarında ikili ilişkileri sağlamlaştıracak adımlar atıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, görüşmelerde, enerji ve eğitim alanında da önemi adımlar atılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.





#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Madagaskar
#Rajaonarimampianina
8 yıl önce