|

Erdoğan: Virgül değil nokta mesabesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Oralarda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi de biz en üst düzeyde Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli" dedi.

Yeni Şafak
10:16 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 10:53 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamada bulundu.

Çin'den sonra ABD'de Trump ile önemli konuları gerek ikili, gerekse bölgedeki sorunları görüşme fırsatımız olacak.

ABD'de ekonomik işbirliğimizi nasıl geliştirebileceğimiz noktasında da istişarelerde bulunacağız. ABD'li şirketlerin önde gelen isimleriyle de toplantılar yapacağız. Museviler gibi farklı toplum kesimleriyle de bir araya geleceğiz. Bölgesel anlamda çok kritik bir zamana gelmesinin de hayırlara vesile olmasını diliyorum.

YPG'ye verilen silah destekleri
Bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Oralarda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi de biz en üst düzeyde Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli.

Neleri görüşeceğiniz derseniz. Şu ana kadar yazılı görsel medyada yer alan ifadeleri çok da önemsemiyorum demiştim. Niye derseniz çünkü ABD hala geçiş süreci yaşıyor. Bu süreç sebebiyle de bizim daha hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz ABD'den daha önceden gelen bazı işlemler var. YPG'ye verilen silah destekleri. Bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını asla istemeyiz, bunları görüşeceğiz. Bir terör örgütü hedefe konularak onu başka bir terör örgütü ile yok etmek bana göre bir siyaset anlayışı değildir.

DAEŞ ile mücadeleyi amansız bir şekilde veriyoruz. Bizim güvenlik görevlilerimiz ölümüne mücadele veriyorlar. Yavrularımız onların inlerine girdi. Dağların altından nelerin çıktığını görüyoruz. Tüm oralar silah depoları. Fakat onlar kar kış demeden çıktılar.

"Tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne"

Bu bölgede ne Amerika'ya tehdit var ne Rusya'ya tehdit var, tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Peki tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa şu anda biz, Amerika Birleşik Devletleriyle NATO'da beraberiz. Dolayısıyla NATO'ta ittifak halinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, herhalde güçlü bir ortağıyla bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika'nın yanına veya Amerika'yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz.

ABD ile NATO'da beraberiz, ittifak halinde olduğumuz bir ülke herhalde bu bölgede önemli adımları bizimle atmalı. Asla bir terör örgütünü ne Amerika'nın yanına ne de Amerika'yı onların yanına yakıştıramıyoruz. Dolayısıyla bu ziyaretimizde bunların hallolacağına inanıyorum.

"ABD, FETÖ'nün kuluçka yuvasına gelmemeli"

FETÖ konusunu da Trump'la etraflıca görüşeceğim, hazırladığımız bilgileri de kendilerine takdim edeceğiz. Sayın Trump'ın buradaki iradesini çok çok önemsiyorum. O işi sonuna kadar kovalayacağız. ABD, FETÖ'nün kuluçka yuvasına gelmemeli. Almanya'da onların barındığı ülke.

Ziyaret iptal edilsin diyenler, önce bunların siyaseti öğrenmesi lazım, siyaseti bilmeyenlere cevap vermenin de anlamı yok. Ana muhalefetin aklına da ihtiyacımız yok. Onlar akıllarını kendilerine saklasınlar. Dünyadaki gelişmelerden ne kadar uzak olduklarının sonucudur.

"Zırvaya değil zirveye gidiyorum"

Brüksel Belediye Başkanı NATO'nun mensubu değil. NATO adına konuşacak biri de değil, o kendi işine baksın. Brüksel sokaklarını nasıl temizleyeceğini düşünsün. Bıraksın da bunları üst düzey isimler konuşsun. Ben Brüksel Belediyesini ziyarete gitmiyorum. Ben NATO'da yapılacak toplantıya gidiyorum. Ben NATo Zirvesi'ne Erdoğan'ı sokmam diyorlarsa çıkıp söylesinler. Bunların işin zırvalamaktır. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil. NATO zirvesine de A'dan Z'ye bunların hepsi gündeme gelecek.

Bu ziyarette ön hazırlıklarını yaptığımız Çin-Türkiye ilişkilerindeki alt-üst yapıya dair adımların gerçekleşmesi. İnşallah dünyaya farklı bir tesir uyandıracaktır. İkili ilişkilerimizde çok daha farklı nasıl adımlar atabiliriz görüşeceğiz.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Çin
#Trump
#ABD
7 yıl önce