|

Eli boş döndü

Ankara, Almanların İncirlik’i ziyaret talebini geri çevirdi. Türkiye, İncirlik’in kapılarının açılabilmesi için beklentileri net olarak iletti. Alman vekillere NATO kapsamındaki ziyaretleri için ise Konya adres gösterildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Şu an itibariyle İncirlik değil Konya’daki NATO üssüne ziyaret mümkün” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/06/2017 Salı
Güncelleme: 06:29 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Sigmar Gabriel ve Mevlüt Çavuşoğlu
Sigmar Gabriel ve Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile bir araya geldi. İki bakan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerde Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü ziyaret etme taleplerinin de ele alındığını belirten Çavuşoğlu, konunun 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de NATO Zirvesi’ndeki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesinde de gündeme geldiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

KONYA’YA GİDEBİLİRSİNİZ

“Bizim Brüksel’de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da, İncirlik dahil, biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya’daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık, Konya’ya ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım.”

Çavuşoğlu, şu anda İncirlik’i ziyaret için şartların uygun olmadığını, gelecek süreçte şartların normalleşmesi halinde ortak bazı adımların atılabileceğini kaydetti.

İki ülkenin Avrupa için çok önemli iki ortak ve müttefik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin her alanda daha iyi olması için Sigmar Gabriel ile çaba sarf ediyoruz. Şunu da kabul etmemiz lazım ki ikili ilişkilerimizi hatta bölgesel iş birliğimizi olumsuz etkileyen atmosfer şu anda mevcut maalesef. Almanya bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman iki adım atarız. Ama bazı mevcut durumları da göz ardı edemeyiz” dedi.

GAZETECİLERİ AJAN
OLARAK KULLANIYORLAR

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt’in muhabiri Deniz Yücel ile ilgili suçlamaların gazetecilikle değil terörle ilgili olduğunu söyledi. Son zamanlarda Avrupa’da gizli servislerin, Türkiye’de gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladığını anlatan Çavuşoğlu, bu gazeteciler yakalandığında ise “Nasıl tutuklarsınız?” dendiğini belirtti. Çavuşoğlu, Deniz Yücel konusunu değerlendirdiklerini, Alman Dışişleri Bakanının bazı talepleri olduğunu, kendisinin de bu talepleri memnuniyetle muhataplarına ileteceğini kaydetti.


PKK HEPİMİZE TEHDİT

Bakan Çavuşoğlu, terör örgütü PKK’nın Almanya’daki faaliyetleri konusunda Türkiye’nin taleplerinin sorulması üzerine, örgüt üyelerinin Almanya’daki Türk vatandaşlarından zorla para topladığını ve illegal faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Ne kadar illegal suç varsa hepsinin içinde PKK var. Bunlara karşı tedbir alınması lazım. PKK bizim düşmanımız, PKK hepimize tehdit. Yarın bakın Almanya bunları önlemek için tedbirlere başlasın, Almanya’yı da karıştıracaklar. Bunu temenni etmeyiz ama böyle bir terör örgütüdür” diye konuştu.

4 BİN 500 DOSYA VAR

Almanya’da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturmanın uzun süredir devam ettiğini, sadece üç beş davadan karar çıktığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu soruşturmalardan karar çıkmasını beklediklerinin altını çizdi.

FETÖ’cüleri verİN

Almanya’daki FETÖ mensuplarının varlığına da değinen Çavuşoğlu, Almanya’nın FETÖ üyeleri için bir sığınma merkezi olmaması ve darbeye karışan kişilerin Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “Aramızda anlaşma var ve bu tür durumlarda iadeler mümkün. Benim bakanlığımda çalışan diplomat, asker, savcılar, hakimler oraya sığınıyor. Almanya’nın bu konularda daha ciddi adımlar atmasını bir dost ve müttefik olarak beklemek en doğal hakkımızdır” dedi.

‘Dinleyen
olmadı’

Türkiye’den Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaretine izin çıkmaması, Alman medyasında geniş yankı buldu. Focus dergisi Online sitesi, ziyareti, “Yasak devam ediyor”, “Son girişim de başarısız oldu”, Türkiye Gabriel’e yolu gösterdi” başlıklarını kullanarak okuyucularına aktardı. Spiegen Online sitesi ise “Gabriel çözüm bulamadı”, “İncirlik'le alakalı anlaşma gözükmüyor” başlığı ile haberi verdi. Bild gazetesi, “Gabriel net bir tavırla Ankara’ya gitti ve Ankara’da onu dinleyen olmadı” şeklinde haberin yorumlayarak okuyucularına duyurdu. Die Welt gazetesi, ziyareti, “Anlaşma denemesi başarısız bitti”, “İncirlik tartışmasında herhangi bir gelişme olmadı. Türkiye halen Alman vekillerin ziyaretine izin vermedi. Gabriel Alman askerlerinin yerinin değişeceğini söyledi” diye duyurdu.


Çekilmek için
net karar yok

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Konya’daki NATO üssü ziyaretinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Almanya’nın İncirlik’teki askeri üssü ziyaret talebi konusunu sürekli gündeme getirip buradan bir çatışma çıkarmaya çalışmadığını ifade eden Gabriel, ziyaretin mümkün olmamasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Açıklamalarının Alman birliklerinin İncirlik’ten ayrılması anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Gabriel, bu konuda net bir plan veya sonuç olmadığını, duruma göre tekrar Türkiye ile görüşülerek durumun neticelendirileceğini belirtti. Gabriel, bu konuyu Türkiye ile barışçıl, dostane bir şekilde ve herhangi bir çatışma olmadan halletmek istediklerini vurguladı. Almanya’ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensupları ile ilgili, bu konuda bağımsız bir kurumun ve mahkemelerin karar verdiğini belirten Gabriel, FETÖ konusunda her ipucu ve bilgiyi takip edeceklerini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nda görüşecekler

Almanya İncirlik’teki Alman askerlerinin durumunu Çarşamba günü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alacak. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında İncirlik’i ele alacaklarını ve karara bağlayacaklarını söyledi. Mevut durumun “kabul edilemez” olduğunu ifade eden Leyen, askerlerin İncirlik’ten çekilme konusunda hazır olduklarını kaydetti.

Körfez
’deki
tablo üzücü

Bakan Çavuşoğlu, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin bir soruya, “Hepimizi üzen bir gelişme. Oysa biz bölgenin istikrarını, Körfez bölgesinin istikrarını, birliğini, beraberliğini kendi birliğimiz beraberliğimiz olarak görüyoruz, Türkiye olarak bunun için de katkı sağlıyoruz” yanıtını verdi. Bölgenin terör, radikalizm, mezhepçilik, İslamofobi gibi birçok sorunla karşı karşıya bulunduğunu, bunlarla mücadelede ortak çalışma ve dayanışmanın önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler kendi arasında, görüş ayrılıkları olabilir. Ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım, temasın devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Şu andaki mevcut tablodan biz üzüntü duyduk ve bu durumun normalleşmesi için elbette elimizden gelen her türlü desteği veririz” dedi.

#Ankara
#Almanya
#NOKTA
7 yıl önce