Dündar ve Gül'ün 'terör örgütüne yardım' davası başladı

Yeni Şafak
17:5321/09/2016, Çarşamba
G: 21/09/2016, Çarşamba
AA

MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası alan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile 5 yıl hapisle cezalandırılan gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, 'silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan yargılanmalarına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, yurt dışında bulunduğu belirtilen sanık Can Dündar katılmazken, Erdem Gül geldi. Davada gizlilik kararı olduğu için duruşma salonuna sadece sanıklar, taraf avukatları ve sanık yakınları alındı.



Sanıklara destek vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş, gizlilik kararı nedeniyle duruşma salonuna alınmadı. Berberoğlu, Tanrıkulu ve Yarkadaş, duruşma salonunun bulunduğu koridorda bekledi.





Berberoğlu'nun dava dosyasıyla birleşme kararı


Duruşmada mahkeme heyetinin, MİT tırlarının görüntülerini yayınlaması için Can Dündar'a verdiği iddiasıyla hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Enis Berberoğlu'nun dosyasının, aralarında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle bu davayla birleştirilmesine karar verdiği belirtildi.



Heyetin, sanık avukatlarının "gizlilik kararının kaldırılması, birleştirme talebinin reddedilmesi ve sanıkların beraat etmesi" yönündeki taleplerini ise reddettiği kaydedildi.



Bir sonraki celse savunmasının alınması için Enis Berberoğlu'na davetiye çıkarılmasına hükmeden heyetin, suçtan zarar görme ihtimaline binaen MİT Müsteşarlığı'na da duruşmalardan haberdar edilmesi için davetiye gönderilmesini karara bağladığı ifade edildi.



Gizli bilgilerin siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin edilmesi suçlaması karşısında gizlilik şartlarının devam ettiğini gerekçe göstererek duruşmaların kapalı yapılmasına devam edilmesi kararı veren heyetin duruşmayı, 16 Kasım'a ertelediği öğrenildi.



Öte yandan, üye hakimlerden Bünyamin Karakaş'ın, Can Dündar'ın beyanlarının alınmak üzere bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için avukatlarına uyarıda bulunulması yönünde karar alınması gerektiğini belirterek, ara karara muhalefet ettiği kaydedildi.






  1. Davanın geçmişi
  2. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara Cumhuriyet gazetesinde yer verdikleri gerekçesiyle yargılanan Dündar ve Gül hakkındaki kararı 6 Mayıs 2016'da açıkladı. Mahkeme, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Dündar'ı 5 yıl 10 ay, Gül'ü ise 5 yıl hapisle cezalandırdı.
  3. Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise "FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı" gerekçeleriyle dosyanın ayrılmasına hükmetti.



#Can Dündar
#Erdem Gül
#MİT tırları
#Terör örgütüne yardım davası