|

Dönüşüme Google Earth model oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tek tuşla birkaç saniye içerisinde harita ve konum bilgisi veren uydu sistemi TUSAGA-Aktif''i hayata geçirdi. 365 gün, 24 saat kesintisiz olarak uydu bilgileri toplayan sabit GNSS istasyonlarından oluşan ağ sistemi sayesinde, Kentsel Dönüşüm çalışmaları da hızlanacak. Bu sayede yılda 80 milyon tasarruf sağlanacak

Yasemin Asan
00:00 - 22/06/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:13 - 21/06/2013 Cuma
Yeni Şafak
Dönüşüme Google Earth model oldu
Dönüşüme Google Earth model oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm alanlarından anlık bilgi almak için yeni bir sisteme geçti . Bakanlık, dönüşüm kapsamında bulunan evlerin birkaç saniyede harita ve konum bilgisine ulaşacak. Bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı''nın ortak çalışması sonucunda hassas konumlamaya dayalı Türkiye Ulusal Sabit GPS (GNSS) İstasyonları Ağı - TUSAGA-Aktif sitemine geçti. Sistemle, bir bölgenin birkaç saniyede, istenilen santimetre doğruluğunda harita ve konum bilgisi elde edilecek. Bakanlık sistemi kentsel dönüşüm alanlarında kullanacak. 7 milyon liralık alt yapı yatırımı olan sistem, zaman ve yüksek maliyet gerektiren harita işlemlerinin önüne geçecek. Bakanlık bu sayede yılda 80 milyon lira tasarrufa sağlamayı hedefliyor.

HARİTACILIKTA DEVRİM

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü''nün kurduğu sistemle haritacılıkta büyük bir devrim yaşandı.Artık günlerce süren arazi ölçümleri , tarlaların yerinde gösterilmesi, imar planı uygulamaları, yol, baraj, inşaatişleri bir tuşla saniyeler içinde yapılabilecek. 7 milyona mal olan sistem yılda da 80 milyon ile ülkeye kazanç sağlayacak. Ayrıca bütün bu işlerde en az yüzde 30 zamandan kazanç sağlanacak.

HASSAS TARIMA GEÇİLİYOR

Hassas tarımda da bu sistem kullanılacak. Tarım Reform Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Müdürlüğü sistem ile hassas tarım çalışmalarını başlattı. Biçer döver ve traktörlere bu sisteme bağlanacak. Böylece çiftçi tarlada daha verimli çalışacak. Çiftçiler, tarlayı ekerken çitleme yapıyor yada bir sırayı boş bırakıyor. Bu boş bıraktığı yerden ciddi ürün kaybı olur. Bu sistem çok hassas konum bilgisi verdiği için bunu hassas tarımda kaybın önüne geçecek. Avrupa çiftçisi bunu uyguluyor. Biçer döverlere yandan yarım metre boş gittiğinde tarlada büyük emek kaybı olur. Biçerdöver ve traktörlere takılacak. Bu hassas tarım uygulamaları Türkiye''de yavaş yavaş yerleşecek. Türkiyede 10 bin tane biçer döver var. Bunlara sistem takıldığında Türkiye büyük kazanç sağlayacak. Tarım reformu müdürlüğüne , Tabu Kadastro Genel Müdürlüğü, kadastro parsellerini verilecek hemde hassas konumla hizmeti sunacak. Bu uygulama önce Tarım Bakanlığı''nın tarlalarında uygulanacak.

Depremin zararı aza indirilecek

Türkiye dünyanın aktif deprem kuşağında yer alıyor. Deprem çalışmaları devam ediyor. Türkiyenin tektonik hareketlerinin belirlenmesinde deprem sonuçlarının irdelenmesinde sistem katkı sağlayacak. Sistem,Türkiye ve çevresine ait mevcut tektonik hareketlerin son derecede duyarlı olarak sürekli biçimde izlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarda kullanılacak. Yağışa dönüşebilir su buharının tahmin edilip bunu meteoroloji ve hava tahminlerin iyileştirilmesine katkı sunacak.

Tek tuşla harita bilgisi

Kentsel dönüşüm de de bu sistem kullanılacak. Kentsel dönüşüm yapmak için arazinin mevcut halini ölçmek ve planlamak gerekiyor. Arazinin mevcut hal haritasını çıkartırken bu sistem klasik yönteme göre en az yüzde 30 zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak. Arazi ölçüm araçları olan jalon ve benzeri araçlara yeni sistemle birlikte artık ihtiyaç kalmayacak. Yeni sistem sayesinde tek tuşa basarak istediğiniz yer tespitinde bulunabileceksiniz.


11 yıl önce