|

Doğan'ın rafineri restine karşı rest

Rafineri başvurusu için beklentisini “Tamamlanmamış en ufak belgemiz yok, lisans almayı bekliyoruz” diye açıklayan POAŞ'a, EPDK'dan izin çıkmazken, Sabah-atv'yi alan Çalık Grubu onay aldı

Ali Berat Meriç
00:00 - 8/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 7/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
Doğan'ın rafineri restine karşı rest
Doğan'ın rafineri restine karşı rest

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, daha önce ön izin verdiği Çalık Grubu ile Poaş'ın, Adana Yumurtalık bölgesinde rafineri kurmak için yaptığı lisans başvurularını karara bağladı. EPDK, Çalık'a 49 yıllığına rafineri lisansı verirken, Petrol Ofisi'nin başvurusunu karara bağlamayı hukuki görüş sonrasına bıraktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun dün yapılan toplantısında, Adana Yumurtalık bölgesinde kurulması planlanan Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile ve Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin rafineri lisansı başvuruları görüşüldü.

Kurul tarafından Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 49 yıllığına rafinerici lisansı verilmesi kararlaştırıldı.

HUKUKİ GÖRÜŞ ÖNEMLİ

Kurul, Petrol Ofisi tarafından rafineri kurulmak istenen arazinin bir bölümünün mülkiyetine sahip olan başka bir şirket tarafından da EPDK'ya elektrik üretim santralı kurmak üzere üretim lisansı başvurusu yapıldığından, söz konusu rafineri ve üretim lisansı başvurularının, konuyla ilgili hukuki görüş oluşturulmasından sonra karara bağlanmasına karar verdi.

Sözkonusu şirketin adını saklı tutan EPDK'ya, bugüne kadar Adana Yumurtalık bölgesinde kurulmak üzere toplam ekonomik büyüklüğü 20 milyar doları aşan 4 adet rafineri başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Socar&Turcas Enerji A.Ş. için uygun bulma kararı verilirken Cevahir Grubu tarafından yapılan rafineri başvurusunun ön inceleme ve değerlendirmesi devam ediyor.


TÜRKER'İN SÖZLERİ EPDK'YA SÖKMEDİ

EPDK'nın rafineri izni vermediği Petrol Ofisi Üst Yöneticisi (CEO) Melih Türker, Petrol Ofisi'nin almayı beklediği rafineri lisansıyla ilgili önceki gün yaptığı açıklamada, "Tüm kalbimle inanıyorum ki Cuma günü Petrol Ofisine rafineri lisansını verdiğini, kuruldan geçtiğini EPDK söyleyecek, söylemeli. Çünkü bizim açımızdan açıkta kalmış ya da tamamlanmamış en ufak belge yok, her şeyimiz tamam" demişti. Bu sözler kamuoyu tarafından EPDK'yı etkilemeye yönelik bir açıklama olarak nitelendirilmişti.



17 yıl önce