|

DEAŞ’ın paralel dünyası

Terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülen soruşturmalar, örgütün Türkiye yapılanmasıyla ilgili önemli ipuçlarını ortaya çıkardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:30 - 13/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yöntemleri itibariyle terör örgütleri DEAŞ ile FETÖ, şaşırtıcı derecede birbirine benziyor.
Yöntemleri itibariyle terör örgütleri DEAŞ ile FETÖ, şaşırtıcı derecede birbirine benziyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen bir DEAŞ soruşturmasında emniyetin ele geçirdiği bilgiler, DEAŞ ile FETÖ'nün 'mantık kardeşliğini' ortaya koyuyor. İletişim yöntemi, gizlilik, eğitim gibi alanlarda iki örgütün kullandığı taktik ve araçlar benzerlikleriyle dikkat çekiyor.



Militan devşirme yöntemi aynı


FETÖ'nün militan devşirmek ve sempatizan kazanmak için özel okul ve dersaneleri kullanmasına benzer bir yöntemi DEAŞ da kullanıyor. Emniyet raporuna göre Türkiye'nin farklı yerlerinde açılan illegal okullar vasıtasıyla küçük çocuklar örgüte kazandırılmaya çalışılıyor. O okullardan biri Sultanbeyli'de bulunan 'Ribat Eğitim Kurumu.' Bu ve benzer okullarda çocuklara DEAŞ terör örgütü ideolojisi yönünde eğitim veriliyor. Karne günü de düzenleyen bu sözde okul, başarılı bulduğu öğrencilere takdir ve teşekkür belgeleri de takdim ediyor. Bu okullardaki yazılı sınav sorularından biri dikkat çekmişti: “Tağut nedir?" Okullarda dini eğitimin yanında sosyal bilimler, matematik gibi dersler de öğretiliyor.





İmam 'emir'e dönüştü


FETÖ'nün 'imamlık' uygulamasına benzer bir uygulamayı da şehirlerdeki DEAŞ sempatizanları uyguluyor. FETÖ'de 'imam' ne ise DEAŞ'ta 'emir' aynı anlama geliyor. Bunun yanında, operasyonlarda çok sayıda 'himmet' listesinin de ele geçirilmiş olduğu anlaşılıyor. FETÖ'yü büyük maddi imkanlara ulaştıran 'himmet' mekanizmasına DEAŞ'ın da başvurduğu görülüyor.






Biri ByLock öteki Truecrypt


İstanbul Emniyeti'nin yaptığı çalışmalar, Türkiye'deki DEAŞ mensubu ve sempatizanlarının, FETÖ'nün gizli haberleşme için kullandığı ByLock ve Eagle gibi uygulamaların benzerlerini kullandıklarını ortaya koydu. İletişim için Facebook, WhastApp, Viber ve Telegram gibi programları tercih eden DEAŞ'lı militanlar, gizli yazışmalar için de çoğunlukla 'Truecrypt' isimli bir kriptolama programı kullanıyor. Yurtdışındaki DEAŞ yöneticileri Türkiye'deki elemanlarına eylem talimatını bu program üzerinden gönderiyor. Genellikle '128 bit' ya da '256 bit' düzeyinde karmaşık şifreleme uygulayan program, mesajlara yüksek bir gizlilik sağlıyor.





Gizlilik talimatı dergiden


DEAŞ'ın tıpkı FETÖ gibi gizliliğe verdiği önem, terör örgütünün süreli yayınlarında da sıklıkla işleniyor. Bu talimatlar Tevhid Dergisi vasıtasıyla veriliyor. Örneğin, dergide yayımlanan 'Kişi Sırlarını Neden İfşa Eder' başlıklı bir yazıda, 'düşman ve tağut' olarak nitelenen asker-polise karşı tedbirli olunması; telefonda konuşurken, sosyal medya kullanırken ya da yüz yüze iletişim sırasında gizliliğe riayet edilmesi için birçok uyarılarda bulunuluyor. DEAŞ bu talimatları dergiden verirken, FETÖ ise yayınladığı diziler vasıtasıyla bunu yapmıştı.


#DEAŞ
#FETÖ
#ByLock
#Eagle
8 yıl önce