|

Darbe diyemedi

15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu'na bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, kendi görev döneminde FETÖ'nün ordu içerisindeki faaliyetlerinden haberdar olduklarını söyledi. Koşaner, '15 Temmuz'da yaşadığımız olay darbe mi?' sorusuna, "Olay darbe tanımına uymuyor" şeklinde cevap verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:44 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. Koşaner yaptığı kısa açılış konuşmasında, kendi görev döneminde 'FETÖ'nün ordu içerisindeki faaliyetlerinden haberdar olduklarını ve bunlardan endişe duyduklarını ifade etti.



HABERİMİZ VARDI


Koşaner, “Bu olayların nihai bir amacı olduğunu biliyorduk, bunlardan şüphemiz yoktu. Ancak endişelerimiz 15 Temmuz gibi bir olay olacak gibi değildi. Böyle bir olay olacağını aklımızdan geçirmezdik" dedi. FETÖ'nün ordu içine sızması konusunda açıklama yapan Koşaner, “Yetkili makamlara gelmesi sahte bilgi ve belgelerle açılan davalar sayesinde TSK'nın önemli kadrolarının tasfiyesiyle mümkün oldu" diyerek Ergenekon, Balyoz, Andıç ve askeri casusluk davalarını işaret etti. “Bu davaların tek bir amacı vardı" diyen eski Genelkurmay Başkanı, “TSK'nın itibarını sarsmak ve istedikleri personeli uzaklaştırmak ve kendilerine yer açmak" diye konuştu.



TANIMA UYMUYOR


Koşaner, '15 Temmuz'da yaşadığımız olay darbe mi?' sorusuna,"Olay darbe tanımına uymuyor. 15 Temmuz üstün körü tasarlandı, iyi bir plan değildi. Tutuksuz yargılanmaları sağlasaydık bu olayları önleyecek, bu hataya düşmemiş olacaktık" cevabını verdi.



Ses kaydı örgütün işi olmayabilir


Koşaner, Kozmik Oda Soruşturması hakkında "Seferberlik Tetkik Kurulu memleketin bir bölümü işgal edilirse burada görev alacak insanların eğitilmesine yönelik bir kuruluş. Oradaki belgelerin dışarı çıkmaması lazımdı. Oralara girildiğinde yaşanacak mahzurları Kara Kuvvetleri Komutanı olarak anlatmıştım" dedi. Koşaner'e görevde olduğu dönemde internete düşen ses kaydının örgüt tarafından yapılmış olma ihtimali de soruldu. Koşaner ise cevaben, "O konuda bir bilgim yok. Olabilir de, olmayabilir de" dedi.





#Darbe
#15 Temmuz
#Işık Koşaner
8 yıl önce