|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Al birini vur ötekine

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İzmir Buluşması'nda halka hitap etti. CHP'li milletvekillerinin "Evet diyenleri denize dökeriz" ifadelerine sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı, "Al birini vur ötekine. Bunlar hayatları boyunca demokrat olamadı" diye konuştu.

Yeni Şafak
15:40 - 9/04/2017 Sunday
Güncelleme: 17:31 - 9/04/2017 Sunday
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de halka hitap etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"16 Nisan Türkiye ile birlikte İzmir için de tarihi bir dönüm noktası olacak.

Biz bu toprakları masa başında cetvelle çizmedik, kanlarımızla yoğurarak vatan yaptık. Düşmanı İzmir'de denize döktüğümüz günden beri hamdolsun bu ülke düşman postalıyla kirletilmedi. 15 Temmuz'da teşebbüs oldu ama bertaraf ettik.

"Al birini, vur ötekine"

16 Nisan'da 'Evet' diyenleri İzmir'den denize dökeceğini söylüyor. Bak burada 'Evet'çiler. Hadi gel, kimi denize döküyorsun görelim. Eski genel başkan, 'Hayır' çıkarsa düşmanı İzmir'den dökmüş gibi sevineceğini söylüyor. Al birini, vur ötekine.

Biz 'Evet' diyoruz ama 'Hayır' diyeni de anlayışla karşılıyoruz. Bizim farkımız bu. Ama bunlar hayatları boyunca hiç demokrat olamadılar ki.

'Evet' diyen de, 'Hayır' diyen de bizim için saygındır. Sen bunu nasıl İzmir'in yaşadığı açılarla mukayese ederek tarif edersin?

Kılıçdaroğlu, sen bu terbiyesiz adamı niye ihraç etmedin. Çünkü sen de aynı zihniyettesin. İşte buyur, 'evet' burada. Hadi gel, gücün yetiyorsa dök. Alnını karışlarlar, alnını. Neyi döküyorsun? Haddini bileceksin.

İzmir, Kurtuluş mücadelesinden haberi olmayanlara 16 Nisan'da haddini bildirecek mi? İzmir, demokrasiye saygısı olmayanları 16 Nisan'da, 'Bıktık artık sizin yalanlarınızdan' diyerek sandığa gömüyor mu? Bu anayasa değişikliğini gündeme getirdiğimizden beri söylediğimiz bir şey var. Biz diyoruz ki, Türkiye'nin mevcut yönetim sistemi çok iyiyse ülke olarak bunca krizi neden yaşadık?

1950'de çok partili hayata geçiyoruz. Rahmetli Menderes ve arkadaşları 1960'da kendilerini iki arkadaşıyla beraber darağacında buluyorlar. CHP'den ses çıkmıyor. Hani demokrasi?

"Kılıçdaroğlu yine dersini çalışmamış"

Kılıçdaroğlu bu günlerde 'tek adam' diyor. Tutturmuş, taraflı-tarafsızlık. Bak Kılıçdaroğlu, sen başında olduğun partinin bile geçmişinden bihabersin. 'Atatürk'ün kurucusu olduğu partinin başkanıyım' diyorsun. Güzel, güle güle kullan. Fakat soruyorum: Gazi Mustafa Kemal Cumhuriyet Halk Partisi'nin başındayken, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı değil miydi? İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi'nin başındayken aynı zamanda Cumhurbaşkanı değil miydi? Bunu bilemeyecek kadar dersini çalışmamışsın. Tarih bilgisinden bu kadar yoksunsun.

Sana bir ders daha vereyim: 40'lı yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi'nin il başkanları aynı zamanda illerin valisiydi. Böyle bir şeyi bugün asla yapamazsınız. Şimdi diyor, Cumhurbaşkanı bütün akrabalarını atayacak. Geç bunu. Böyle bir şey yok. Ben göreve geldiğimde 36 bakan vardı, bunu 25'e indirdim. 50 tane, 100 tane yardımcı atayacak diyor. Ayıptır. Sen bu ülkede ne yaptın? SSK'nın Genel Müdürlüğünü yaptın. Gençler, siz onun müdürlük zamanını bilmezsiniz. 'Ben olmasam ne yapacaklardı' diyor. Sen olmasan CHP rahatlardı, ülke rahatlardı. Senin ne olduğunu millete anlatalım ki, 16 Nisan'da oy zayiatı olmasın. Bunun için anlatıyoruz.

İnşallah 16 Nisan'dan sonra başka bir İzmir, başka bir Türkiye göreceğiz.
"Kılıçdaroğlu neden gelmedin?"

Ben milletime çağrı yaptım. 'Hepinize meydanlara bekliyorum' dedim. Ey Kılıçdaroğlu sen neden onlarla birlikte gelmedin? Ben milletime çağrı yaptım. 'Hepinize meydanlara bekliyorum' dedim. Niçin onların arasına karışmadın gelseydin onların arasına. Bu iş yürek meselesi yürek. Özel olarak beyfendiyi arayacakmışız.

"Büyük projelere de hayır dediler"

Bunlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli'ne de hayır dediler.

"Gençlerin önünü açalım"

Gençlerin Parlamento'ya girmesine karşı değilim diyor. Nesin? askere gitmeyecekler diyor. 25-30 yaş arası 5 kişi var Meclis'te. Bundan sonra kaç kişi olur? Bizim ecdadımız Fatih 21 yaşında bir çağ açıp bir çağ kapadı. Açalım gençlerin önlerini. Sadece erkekler değil kızlar da girecek Parlamento'ya."

Başbakan Yıldırım: Ne vaat ediyorlar?

Erdoğan'dan önce açıklama yapan Başbakan Yıldırım ise 'Hayır' diyenlerin Türkiye'ye bir şey vaat etmediğinin altını çizdi. Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz Cumhurbaşkanımızdan bir şey öğrendik: Şehirlerimize, memleketimize hizmet ederken kriterimiz asla siyaset olmadı, kim oy verdi kim vermedi diye asla bir saniye düşünmedik.

Biz İzmir'i korkutan olmadık. Yaşam tarzı üstünden istismar siyaseti yapmadık. Kutuplaştıran ayrıştıran olmadık. Biz konuşmadık eserlerimiz konuştu.

Hiç kimse 'Evet' diyenleri, 'Hayır' diyenleri ayrıştıramaz. Hiç kimse vatandaşı tehdit edemez. Bu dil ayrıştırıcı, bölücü bir dildir. Siyasetin dili bu olamaz.

'Hayır' diyenler ne vaat ediyorlar? 'Hayır' diyenler hiçbir vaatte bulunmuyorlar, Türkiye'ye rota belirlemiyorlar. 'Hayır' diyenler mevcut durum devam etsin, kriz olsun, darbe üreten bu sistem devam etsin istiyorlar.

"Kılıçdaroğlu FETÖ'nün ağzıyla konuşmaya başladı"

Bizim Yunan'ı denize döktüğümüz gibi onlar da 'Evet' diyenleri denize dökecekmiş. Yazıklar olsun bunlara. Bu kadar seviyesiz, gözü dönmüş, milletin yararına bir söz söyleyemeyen bu siyasetçileri bu millet hak etmiyor. Esasen CHP de hak etmiyor. CHP'ye gönül veren kardeşlerimiz de hak etmiyor. Kılıçdaroğlu Yenikapı'da başka şeyler söylüyordu, şimdi FETÖ'nün ağzıyla konuşmaya başladı.

İdam konusunda benim düşüncelerim belli. 16 Nisan bunun için de karar günü. İnşallah 16 Nisan'da sandıktan evet çıkacak. Sayın Bahçeli'nin kanaati belli. Sayın Yıldırım'ın kararını da biliyorum. Geçenlerde Kılıçdaroğlu da evet dedi, yanılmıyorsam. İdam kararı, Meclis'ten geçerse, ben bunu onaylarım. Şehitlerimizin katillerini affetme yetkimiz yok, gereğini yapacağız.

#Recep Tayyip Erdoğan
#16 Nisan
#Anayasa Referandumu
7 years ago