|

CHP’ye kapımız sonuna kadar açık

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili çalışmaya katılmak istediğini belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, “CHP’ye kapımız sonuna kadar açık” diye cevap verdi. Kurtulmuş, “Mühim olan Türkiye’de çok geniş bir konsensüsle, halkın büyük kesimlerinin katıldığı bir anayasa değişikliği gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı

Yeni Şafak
04:00 - 15/11/2016 Salı
Güncelleme: 02:20 - 15/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıyla ilgili Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kurtulmuş özetle şunları söyledi: Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında elimizde iki anayasa metni var. Bunlardan biri kapsamlı bir yeni anayasa çalışması, diğeri ise Türkiye'de seçilmiş cumhurbaşkanlığı sistemiyle ortaya çıkan sorunları aşmak için başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı denebilecek sistemle ilgili daha küçük ve daha sınırlı bir anayasa değişikliği metni. Gelinen nokta itibarıyla kapsamlı bir anayasa değişikliği yapılması başka bir zamana bırakılacak.



330'U BULUNCA MECLİS'E GELECEK


Şu anda üzerinde durduğumuz konu Türkiye'de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sistemi diyebileceğimiz bir sisteme geçişin altyapısını sağlayacak olan anayasal değişikliktir. 330'u bulduğumuz anda bu TBMM'nin gündemine getirilecektir. MHP ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu görüşmelerin bir parçası olsun. CHP'nin 'kapımız açıktır' sözüne karşı biz de şunu söylüyoruz, bizim kapımız da sonuna kadar açıktır. CHP, yeni anayasa değişikliği süreçleri içerisinde yer almak isterse, bütün görüşlerini getirebilir, bunları konuşabiliriz. Mühim olan Türkiye'de çok geniş bir konsensüsle, halkın büyük kesimlerinin katıldığı bir anayasa değişikliği gerçekleştirmektir.



KAÇANLAR VATANDAŞLIKTAN ATILACAK


Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir. 40 yıldır devletin içerisine sinmiş olan gizli bir çeteden, bir terör örgütünden bahsediyoruz ve bunların bir kısmının da maalesef yurt dışına çıktığını biliyoruz. Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra, yurt dışına kaçanlarla ilgili vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. AB İlerleme Raporu, Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak, siyaseten Türkiye'nin teröre karşı verdiği zor mücadelede, Türkiye'nin mücadelesini de bir şekilde etkileyebilecek olan yanlı bir rapordur. Parmak sallayarak kimsenin Türkiye'yi hizaya sokacağını zannetmemesi lazım.



ÖSO HEDEFE ULAŞINCA DURACAK


ÖSO, El Bab'a çok yaklaştı. Türkiye de hava desteği veriyor. Türkiye'nin hedefi açıktır. 5 bin kilometrekarelik alanın terör örgütlerinden bütünüyle temizlenmesi, PYD ve YPG'nin Münbiç'in doğusuna çekilmesi ve DAEŞ'in da bütün unsurlarıyla temizlenerek oradaki halkın yeniden kendi bölgelerine dönmesidir. Bütün hedeflerimize ulaştığımız zaman bu operasyon durdurulmuş olacaktır. Mardin Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesiyle ilgili olarak şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı, geri kalanların sorgulaması devam ediyor. Olayın failleri, ana failleri yakalanmıştır.



Yabancı yatırımcıya vatandaşlık müjdesi


Kabinede, yabancı yatırımcılara istisnai Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili çalışma da ele alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sunumu çerçevesinde bu konuyla ilgili genel çerçevenin belirlendi. Kurtulmuş konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Türkiye'de herhangi bir miktarda, bu miktar belirlenecek, sabit sermaye yatırımı yapan yabancı yatırımcılar, belli bir seviyenin üstünde gayrimenkul alarak bu gayrimenkulleri 3 yıllığına satılmama şerhiyle tapuya kaydedenler, kurdukları iş yerlerinde belli sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayan yabancılar, ayrıca bankaya yatırdığı belli bir miktarın üstünde parayı üç yıl çekmeyen yabancı yatırımcılar ve devlet yatırım araçlarına belli bir süre içerisinde bunları çekmemek koşuluyla para yatıran yabancıların istisnai vatandaşlık kapsamına alınacakları yönünde bir çalışma, bir ana çalışma tamamlanmıştır.”


#Numan Kurtulmuş
#Çankaya Köşkü
#CHP
#PYD
8 yıl önce