|

Cezaevindeki komutanlar dinlenecek

FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, “15 Temmuz gecesi isimleri geçen ve şu anda cezaevinde bulunanları da gidip cezaevinde dinleyeceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 21:20 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında basına kapalı ve yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petek, 15 Temmuz gecesini yaşayan asker-sivil kişileri dinleyeceklerini belirtti.



Petek, Başbakanlık'ın 3 Kasım Perşembe günü komisyona brifing vereceğini ifade etti. “15 Temmuz gecesi isimleri geçen ve şu anda cezaevinde bulunanlardan da bazı kişileri dinlememiz söz konusu. Ama bunlar için ön hazırlık yapmadan isim zikretmiyorum” diyen Petek, cezaevlerine giderek, bu kişileri dinleyeceklerini kaydetti.



ÖZEL, MEKTUPLA YANIT VEREBİLİR


Petek şunları söyledi: “Sayın Yaşar Büyükanıt'ı çağırdık, hastaneye yattığı için gelemedi. Komisyona çağırdığımız Sayın Necdet Özel bize bir mektup göndererek, 'tarafıma soru yöneltilmesi halinde yazılı cevap verebilirim' cevabı verdi. Ama arkadaşlarımızın, 'komisyona gelmesini tercih ederiz' şeklinde görüşleri oldu. Çağırdığımız eski milletvekili Birgül Ayman Güler, mektup göndererek gelemeyeceğini ifade etti.” Komisyon Başkanı Petek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen'in dinlenip dinlenilmeyeceği yönündeki soruya yanıt verirken, “Sayın Ziya İlgen, 'tankları görüp haber verme dışında' bir bilgisinin olmadığını ifade etti. Bu yönde bir bilgi bize geldi. Gelmek istemediğini ifade etti, kendisini dinlemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.



BYLOCK LİSTESİ İSTENECEK


Komisyonun mutabık kaldığı konulardan birisi de örgütün para finansmanı Koza Altın başta olmak üzere, Aksa Araba, gibi şirketlerin durumun araştırılması oldu. Komisyon, Maliye başta olmak üzere, Hazine, SPK, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı'ndan raporları isteyecek. Komisyon, FETÖ'cülerin haberleşme ağı olan ByLock ve EAGLE kullanıcılarının isimlerinin ilgili makamlardan istenmesine karar verdi. Yine komisyonun darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz ile ilgili HSYK'dan bilgi alınması ve son 15 yılın YAŞ kararları ile Hrant Dink suikastına ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun da isteneceği belirtildi.





Galip Mendi de haftaya gelecek


Reşat Petek haftaya, eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, eski Ankara Valisi ve eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 15 Temmuz gecesindeki Özel Harekat Daire Başkanı, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın dinlenmesinin planlandığını açıkladı.



#FETÖ
#Darbe Girişimi
#Ziya İlgen
8 yıl önce