|

ByLock jargonu

ByLock'a dair Emniyet raporunda, kullanıcıların yazdığı isim ve durum bilgilerine yer verildi. 'Fetullah Gülen/Vazifemiz Hizmettir' gibi ifadeler kullanan FETÖ'cüler 15 Temmuz öncesi sık sık darbeye işaret etti

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:08 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​ByLock jargonu
​ByLock jargonu

“ByLock, FETÖ üyeliği için kesin delildir” diyen Yargıtay’ın gerekçeli kararında yer verdiği Emniyet raporu, örgütün kriptolu programına ilişkin çarpıcı ayrıntılar içeriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca hazırlanan ByLock raporuna göre, kullanıcıların belirledikleri profil tanımı ve tercih ettikleri şifreler bile ByLock’un bir FETÖ uygulaması olduğunu anlamaya yetiyor. Örneklerden biri, kullanıcı adını ‘fethullah gülen’ olarak belirleyen bir FETÖ’cü. Bu kişi ‘anlık durum’ satırı için ise şu mottoyu tercih etmiş: ‘Vazifemiz Hizmettir’.

BAŞLIKLARLA MOTİVASYON

Başka bir örgüt mensubu kullanıcı adını ‘dönersek kalleşiz’, anlık durumunu da ‘Süfyana boyun eğmiyoruz..!’ olarak belirledi. Seçtikleri ifadelerle birbirlerini motive etmeye çalışan FETÖ’cülerden biri de ‘Sonuna kadar sadakat’ olarak seçtiği kullanıcı adının yanına durum bilgisi olarak, ‘Ölmesin, ölürse kahraman olur’ notunu düşmüş. İşte ByLock’taki diğer teröristlerden birkaç örnek daha:

*Kullanıcı adı:
‘Güzel qunler Bizim olacak’, Durum: ‘Bank Asya Devam’, Şifre: ‘himmet&’.
*Kullanıcı adı:
‘bu günlerde gececek’, Durum: ‘Hizmet Gayrete Asiktir’, Şifre: ‘3.kolordukom’.
*Çeşitli kullanıcı adları:
‘Lütfun da hoş, Kahrin da hoş’, ‘beklenen yarınlar çok yakın’, ‘Özgür Düşünce ZAMAN’ı’, ‘Anti Parti Genel Baskani’, ‘Cihan Haber’, ‘Demokratik Kongo Cumhuriyeti’, ‘Gara Murat! Hizmetin fedaisi..’, ‘Korkusuz yürekler’...
BYLOCK’TA ‘TEDBİR’

Terör örgütlerinin gizliliğe önem verdiklerine işaret edilen raporda, üyelere ‘kod isim’ verildiği belirtildi. Deşifre olan ByLock yazışmalarına göre, örgüt mensuplarının söz konusu kriptolu haberleşme programında dahi tedbire ve gizliliğe önem verdikleri kaydedildi.

‘Asker demek biz demek’

Emniyet raporuna bazı üst düzey FETÖ mensuplarının ByLock’ta kendi aralarında yaptığı konuşmalar da girdi. ByLock’tan mesajlaşırken bile gizliliğe riayet ettikleri görülen FETÖ’cüler, sohbetlerde sık sık ‘darbe’ vurgusu yapıyor. O konuşmalardan birinde bir FETÖ mensubu, “Asker demek biz demek şu an abi” mesajını paylaşıyor. Başka bir konuşmada da “Hazırlık var şu an. Toplanacakların listesini oluşturuyorlar. Tam o tarz mı bilmiyorum belki direk asker girer, Yok ya kim çatışacak. Mısır’daki kadar bile olmaz” şeklinde mesajlar yeralıyor. Bir diğer mesajda da “3 ihtimal var aslında, 1.projeyi uygulamak 2.sükut edip inayeti ilahiyeyi beklemek. 3.süde küçük kriminalize bir grup olarak 80’li yıllar gibi yola devam etmek” ifadesinin yeralıyor. Türkiye’nin teröristbaşı Fetullah Gülen’i ABD’den iadesini istemesinin de konuşmalara yansıdığı görülürken, bir örgüt mensubu, “He (Hocaefendi kısaltmasıdır) aleyhine Allah korusun ABD karar verirse tüm dünyada işler ciddi sıkıntıya girer” diyor.


474 koli yazışma
Yargıtay raporunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında ByLock ile ilgili olarak, şahısların iletişimlerine ilişkin yazışmaları içeren 474 koli belge ile 1 adet harici depolama aygıtının incelenmek üzere KOM Daire Başkanlığına gönderildiği, bu kapsamda ByLock veritabanının ise bir uzman ekip tarafından incelenmekte olduğu kaydedildi. ByLock’un sayısal verileri de yeniden hatırlatıldı: 215 bin 92 kullanıcı, 31 bin 886 arkadaş grubu, 17 milyon 169 bin 45 mesaj içeriği, 3 milyon 158 bin 388 e-posta.

#ByLock
#Emniyet
#FETÖ
#Yargıtay
7 yıl önce