|

BMGK’da adalet yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BMGK’dan beklenen nedir? Adalettir. Ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde adalet var mı? Asla böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman sert oluyor, sevilmez oluyor” dedi. Erdoğan’ın bu çıkışına Hindistan Başbakanı Modi de destek vererek, BMGK’da reform gerektiğini söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/05/2017 Salı
Güncelleme: 03:54 - 2/05/2017 Salı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başbakanı Modi tarafından samimi bir şekilde karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başbakanı Modi tarafından samimi bir şekilde karşılandı.

Hindistan’a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, terörle mücadele, FETÖ ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilişkin önemli mesajlar verdi.

Erdoğan ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hyderabad House’ta baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Hindistan’da 24 Nisan 2017’de gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden Hint güvenlik görevlileri için taziyelerini yineleyen Erdoğan, “Türkiye, terörle mücadelesinde Hindistan ile tam bir dayanışma içerisindedir. Terör örgütlerinin hedefi, yıldırmak, kan ve gözyaşı üzerinden ikbal devşirmektir. Ancak ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar teröristler muhakkak döktükleri kanda boğulacaklardır” dedi.

ASLA İZİN VERMEYİZ

Mahatma Gandi’nin “Güç fiziki kapasiteden değil boyun eğmeyen iradeden gelir” sözünü anımsatan Erdoğan, “İki dost ülke olarak, terör örgütlerinin irademize pranga vurmasına, bizlere boyun eğdirmesine asla fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu. “Türkiye-Hindistan ilişkilerini stratejik bir vizyonla geliştirmeye devam edeceğiz” diyen Erdoğan, görüşmelerde 15 Temmuz’daki FETÖ’nün darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini vurguladı.

GÖZÜ DÖNMÜŞ TERÖR ÖRGÜTÜ

Erdoğan, “Bu karanlık yapı dünyanın en tehlikeli, en gözü dönmüş terör örgütlerindendir. Legal görünümlü kuruluşlar altında faaliyette bulunduğu diğer ülkeler için de çok ciddi tehdit oluşturmaktadır. 15 Temmuz’dan bu yana hukuk ve adaletten taviz vermeden bu terör şebekesiyle yoğun bir mücadele yürütüyoruz, dostlarımızı da FETÖ’nün örgütlenme modeli, devlete sızma şekilleri, insan kaynakları ve paravan kuruluşları hakkında bilgilendiriyoruz. Dost Hindistan’ın alacağı tedbirlerle FETÖ’yü ülkesinden tamamen çıkaracağına inanıyorum” dedi.

REFORME EDİLMESİ ŞART

Erdoğan daha sonra, Jamia Millia İslamia Üniversitesi’nce kendisine fahri doktora tevdi edilmesi dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yapısına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Biz uluslararası istikrar ve barışın sadece adil bir sistemde sağlanabileceğine inanıyoruz. Adaletin de sorunları çözmekte görevli uluslararası kuruluşların yapılarından başlanarak tesisi gerekiyor. Birleşmiş Milletler’in, ama özellikle de Güvenlik Konseyi’nin yapısının bir an önce reforme edilmesi şarttır. Şu anda tüm dünyanın kaderini 5 ülkenin eline, diline nasıl bırakabiliriz?

BİRBİRİMİZİ
ALDATMAYALIM

Bir ülke, atılan bir adıma, bir karara, ‘hayır’ diyorsa oradan bir kararın çıkması mümkün değil. Böyle bir şey olabilir mi? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden beklenen nedir? Adalettir. Ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde adalet var mı? Asla, böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman sert oluyor, sevilmez oluyor, tamam da biz kime kendimizi sevdireceğiz? Aslolan budur. Şu anda geçici üyelerin BMGK’da kıymeti harbiyesi var mı? Yok. Niye birbirimizi aldatıyoruz?”

21. Yüzyıl'ı
yansıtmalı

Erdoğan ile görüşmesinde, ikili, bölgesel ve küresel konuları ele aldıklarını dile getiren Hindistan Başbakanı Modi de Birleşmiş Milletler (BM) yapısındaki reformlara dair de görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. BMGK üye sayısının arttırılmasının konseyin temsil kabiliyetini olumlu etkileyeceği, konseyi daha hesap verebilir ve daha etkili hale getireceği konusunda hemfikir olduklarını aktaran Modi, “Erdoğan ve ben, BMGK’nın geçtiğimiz yüzyılın değil, 21. Yüzyıl'ın dünyasını yansıtması gerektiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Modi ayrıca, “Artan terörizm tehdidi hem Türkiye’nin hem de Hindistan’ın ortak endişesidir. Erdoğan ile bu konuda geniş bir görüşme gerçekleştirdik ve hiçbir hedef ya da mantığın terörizmi meşrulaştıramayacağı konusunda fikir birliği beyan ettik.” şeklinde konuştu.

Zulme rıza zulümdür

Adil ve sürdürülebilir bir dünya için uluslararası kuruluşlarla iş birliğini yoğunlaştırarak daha yakın çalışmak gerektiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve küresel düzeyde yaşanan krizler karşısında geliştirdiği insani diplomasiyi çok önemli bulduklarını söyledi. Türkiye’nin, Suriye krizinin başından bu yana izlediği açık kapı politikasının ve yurt içindeki Suriyelilere sağlanan hizmetlerin uluslararası toplumun takdirini kazandığını, “Çok iyisiniz, siz olmazsanız bu ne olacak” övgüsüyle karşılaştıklarını anlatan Erdoğan, “Bize bunları söylüyorlar ama ‘Biz de buradan biraz yük alalım, elimizi taşın altına koyalım’ deyince orada kimse yok. Hala Suriyeliler bombalanmaya devam etse, biz kapımızı yine kapamayacağız. O varil bombalarından kaçan insanlara, o kimyasal silahlardan kaçan insanlara, o konvansiyonel silahlardan kaçan insanlara eğer kapılarımızı kapatırsak biz de zalimlerden olmaz mıyız? Zulme rıza zulümdür” diye konuştu.


Gandhi Anıtı'nı ziyaret

Erdoğan, Hindistan’daki temasları kapsamında Hindistan’ın kurucu lideri Mahatma Gandhi’nin Anıtı’nı ziyaret etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki resmi karşılama töreninin ardından Mahatma Gandhi Anıtı’na geçti. Anıta çelenk bırakan Erdoğan, daha sonra anıt defterini imzaladı.


Demokrasiyi
vesayetten
kurtardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından önce fahri doktora unvanı verilmesine ilişkin gerekçe okundu. Gerekçede Erdoğan’ın, Türkiye’de büyük altyapı projelerini hayata geçirerek, okul ve hastaneler inşa edilmesini hızlandırdığı ve ülkeyi ekonomik istikrara kavuşturduğu ifade edilerek, “Türkiye, böylece dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline geldi. Ayrıca ülkeye siyasi istikrar getiren Erdoğan, Türk demokrasisini askeri vesayetten kurtararak özgürleştirdi” denildi.

120 ÜLKEYE İNSANİ YARDIM

“Suriye’deki iç savaştan dolayı yerlerinden olan yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciye ülkesinin kapılarını açan Erdoğan, büyük bir şefkat ve insani yardım örneği göstermiştir” ifadelerine yer verilen gerekçede, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yaklaşık 120 ülkeye insani yardım yaparak, dünyanın en büyük donör ülkelerinden biri konumuna geldiği belirtildi. Erdoğan’a üstün liderliği, uluslararası barış ve iş birliğini güçlendirme konusundaki katkıları ve milyonlarca mülteciye insani yardımları dolayısıyla fahri doktora unvanı verildiği kaydedildi.



#​Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#BMGK
#Hindistan
7 yıl önce