|

'BM Kudüs kararıyla kural tanımayan ABD'ye adaleti öğretmiştir'

Hükümet Sözcüsü Bozdağ TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde yaptığı konuşmada, "BM, Kudüs kararıyla kural tanımayan, hak tanımayan, adalet tanımayan ABD yönetimine kuralı, hakkı ve adaleti öğretmiştir. Umarım ki bu eğitimden onlar da gerekli dersi alırlar ve yanlış adımı bir daha tekrar etmekten kaçınırlar" dedi.

Yeni Şafak
00:42 - 23/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:47 - 23/12/2017 Cumartesi
AA
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "BM, Kudüs kararıyla kural tanımayan, hak tanımayan, adalet tanımayan ABD yönetimine kuralı, hakkı ve adaleti öğretmiştir. Umarım ki bu eğitimden onlar da gerekli dersi alırlar ve yanlış adımı bir daha tekrar etmekten kaçınırlar." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde yaptığı konuşmada, 65. Cumhuriyet hükümetinin 2'nci, AK Parti hükümetlerinin ise 16'ncı bütçesinin hazırlandığını anımsattı. 16 yıl içinde ülkeyi her alanda büyüttüklerini, ekonomiyi geliştirip, ileri bir noktaya taşıdıklarını anlatan Bozdağ, Türkiye'nin her alanda büyük başarıların altına imza attığını, ülkenin bugün hem bölgesinde hem de dünyada saygın, güçlü bir aktör haline geldiğini söyledi.

Vatandaşın da bu değişimden büyük bir memnuniyet duyduğunu ve her seçimde AK Parti'yi desteklediğini dile getiren Bozdağ, "Biz de milletimizden aldığımız emaneti hep namusumuz bildik ve canımız pahasına bugüne kadar koruduk, çiğnemedik, kimseye de çiğnetmedik. Halkımızın sandıkta verdiği oya, Ankara'da yeni ortaklar edinmedik, birilerinin de ortak olmasına izin vermedik. Vesayetin her çeşidine karşı dik durduk, mücadelenin en doğrusunu, en iyisini yaptık." diye konuştu.

Millete verdikleri her sözün takipçisi olduklarını ve yerine getirdiklerini söyleyen Bozdağ, bugün Türkiye'nin her alanda büyük değişimleri, reformları hayata geçirmiş bir ülke haline geldiğini vurguladı.

"Bütün dünya ortak bir tavır ortaya koydu"

Son günlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma yönündeki kararının büyük yankı meydana getirdiğini hatırlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir oldu bittiyle böylesi bir adımı hayata geçireceğini düşündü ve bir adım attı. Ama bu adıma karşı bütün dünya ortak bir tavır ortaya koydu. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi'nin ortaya koyduğu dirayetli duruş ve Türkiye'nin öncülüğünde yapılan çalışmalar bu sürecin başarısızlığa uğramasında önemli rol oynamıştır. Daha karar alınmadan Türkiye, Kudüs konusundaki tutumunu bütün dünyaya ilan etti."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İİT'yi toplantıya çağırdığını ve teşkilatın İstanbul'da olağanüstü toplandığını anımsatan Bozdağ, İİT'nin tarihi kararların altına imza attığını belirtti. Toplantıda yayımlanan bildiride, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edildiğini vurgulayan Bozdağ, bu gelişmelerle Trump'ın aldığı kararın ötesinde yeni bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

Kudüs ve Filistin konusunda yeni bir dönemin kapısının aralandığını dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bu büyük bir başarıdır"

"ABD Başkanı Trump'ın aldığı başkenti Kudüs'e taşıma kararını yok saydılar, geçersizliğini ilan ettiler. Bölgede kabadayılığa, kural tanımazlığa, oldu bittilere, Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesine yol açacak adımlara izin vermeyeceklerini gösterdiler. Bu büyük bir başarıdır. Bu başarı Türkiye Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ve İslam ülkelerinin ortak başarısıdır."

Söz konusu başarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündemine de taşındığını anımsatan Bekir Bozdağ, Trump'ın aleyhinde bir karar çıktığını ifade etti. Trump'a ve ABD yönetimine ortak bir tavır sergilendiğini, adeta kırmızı kart gösterildiğini belirten Bozdağ, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda da tarihi kararın altına imza atıldığını söyledi. "128 Genel Kurul üyesi, ABD yönetiminin aldığı bu kararı tanımadığını, başka ülkelerin de tanımamasını ilan etti ve herkesi bu konudaki ortak tutuma destek vermeye davet etti" diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Tarihi bir karar, tarihi bir adım atıldı ve ABD'nin kararının geçersizliği ilan edilerek, bu karar yok sayıldı. BM'nin bu kararı hem İslam ülkelerini hem de BM üyelerinin büyük bir çoğunluğunun haksızlık karşısında birleştiği gibi Kudüs ve Filistin meselesinin sadece Müslümanların meselesi olmadığını bütün ülkelerin, bütün başka dinlere mensup ülkelerin de ortak meselesi olduğunu bir kez daha dünyaya göstermiştir. BM Kudüs kararıyla kural tanımayan, hak tanımayan, adalet tanımayan ABD yönetimine, kuralı, hakkı ve adaleti öğretmiştir. Umarım ki bu eğitimden onlar da gerekli dersi alırlar ve yanlış adımı bir daha tekrar etmekten kaçınırlar."

Kudüs'te Osmanlı Devleti ve İngiliz mandası döneminde açılmış 9 yabancı başkonsolosluktan birinin Türkiye başkonsolosluğu olduğuna dikkati çeken Bozdağ, 1925 yılından bu yana Türkiye Başkonsolosluğunun Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyetini yürüttüğünü kaydetti. 2005 yılından bu yana ise oraya büyükelçi ünvanlı başkonsoloslar atandığına işaret eden Bozdağ, bugün Kudüs'te başkonsolosluğu olan tek İslam ülkesinin de Türkiye olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının son gelişmelerden sonra Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu gösteren açıklamasını sitesine koyduğunu kaydeden Bozdağ, "Bu da son derece önemli ve tarihi bir adımdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Cumhurbaşkanının itibarının ve uluslararası politikaları yönlendirme konusundaki etkisinin somut bir göstergesidir. Hepimizin bununla iftihar etmesi gerektiğine yürekten inanıyorum. TBMM'nin, hükümetimizin ve İslam ülkelerinin ortaya koyduğu bu irade sonucu ortaya çıkan BM kararı doğrultusunda aldığı destek kararlarından dolayı da kutladığımızı ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

CHP ve AK Parti arasındaki fark

Bu konu üzerinden AK Parti'yi, AK Parti hükümetlerini ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirmenin kolay olmadığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çünkü biz Filistin davasına gönülden bağlı bir kadroyuz. Geçmişte birtakım hadiseler bahane edilerek 'AK Parti'ye ve Cumhurbaşkanımıza gol atacağım' diye düşünürsek hata ederiz. Buradan gol atılamaz. Neden atılamaz? Çünkü bu konuda bizim ortaya koyduğumuz irade tartışmasız bir şekilde milletimiz tarafından başarılı ve kabul gören bir irade. İsrail'in Cumhurbaşkanına bütün dünyanın gözü önünde 'One minute' diyen, 'Siz insan öldürmeyi çok iyi bilirsiniz' diyen, çıkışan ve bütün dünyanın gözü önünde insanlık dersi veren Cumhurbaşkanını buradan vuramazsınız. İsrail'in bir devlet olarak tanınması 1949'da oldu ama İsrail'in bir devlet olarak başka bir devletten ilk defa özür dilemesi ise yakın bir zamanda oldu. İkisi arasındaki fark şu: Birisinde Cumhuriyet Halk Partisi iktidar, birisinde ise AK Parti iktidar. Tanıyan hükümet Cumhuriyet Halk Partisinin hükümeti, özür dileten hükümet de AK Parti Hükümeti. Elbette ikimizin arasında böylesi klas bir fark da olacaktır."

"Teröristlere dünyayı dar edeceğiz"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin, PKK, KCK, PYD, YPG, FETÖ, DHKP-C ve pek çok farklı isim altında terör örgütüyle eş zamanlı dünyada mücadele eden tek ülke olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin sadece terör örgütleri ile mücadele etmediğini, terör örgütlerini kuran, kurduran her türlü lojistik desteğini sağlayan, bu örgütlerin yularını elinde tutan, bunların arkasındaki güçlerle de amaçsız ve amansız kararlı bir mücadele yürüttüklerini vurgulayan Bozdağ, "Bundan sonra da terör örgütleriyle, onların eli kanlı teröristleriyle de ve onların arkasında her türlü desteği veren güçlerle de kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Türkiye'de terör eylemleri yapanlara, yaptıranlara ve onlara destek verenlere Türkiye'yi ve dünyayı dar edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

#Bekir Bozdağ
#BM
#Kudüs
#TBMM
7 yıl önce