Rahip Brunson'ı bahane ederek Türkiye'ye yönelik hasmane tutumunu ısrarla sürdüren ABD Başkanı Donald Trump, kabine toplantısında Türkiye yönetimine atıfla ''İyi bir dost olmadıklarını kanıtladılar" ifadelerini kullanarak gerilimi tırmandırma çabasını sürdürdü. Trump, Twitter'dan da, "Türkiye uzun yıllar ABD’den yararlandı. Şimdi, ülkemizi büyük bir vatansever olarak temsil eden ve muhteşem biri olan rahipi tutuklu tutuyorlar. Masum bir adamın bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz, Türkiye ile ilişkilerimizi azaltıyoruz” mesajı paylaştı.
ABD yönetimi Türkiye'ye dönük düşmanca tavrını dozajını artırarak devam ettirirken, Türkiye kamuoyu, bu durumun lehimize olabileceği görüşünde. NATO'ya girişin ardından tamamen ABD güdümlü olarak belirlenen politikaların sona erdirilmesi için yaşanan krizin Türkiye'nin bağımsız politikalar üretmesi için bir fırsat olduğu değerlendiriliyor. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sıklaşıp yoğunlaşmasından Türkiye her zaman zararlı çıktı.
“Stratejik ortaklığın” hiç sorgulanmadığı dönemde, arkasında ABD’nin olduğu 12 Eylül darbesi yapıldı, 1971 muhtırası verildi. Ardından 28 Şubat darbesi geldi. ABD eliyle 15 Temmuz 2016’da darbe ve işgal teşebbüsüne maruz kalan Türkiye, bugünlerde Trump’ın ekonomik saldırısına karşı milletçe savaş veriyor. ABD yönetimi, Türkiye ile krizi tırmandırmak için, İzmir'de rahip olarak görev yapan ancak emekli bir askeri istihbaratçı olduğu ortaya çıkan Andrew Brunson'ın casusluktan tutuklanmasını bahane ediyor. ABD yönetimi Brunson dışında, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili oldukları için tutuklu bulunan 15 kadar ABD vatandaşının da serbest bırakılmasını talep ediyor. ABD, Türk heyetin önüne FETÖ'cü teröristlerin tahliyesi talebini de koymuştu. Bu kişiler arasında NASA uzmanı Serkan Gölge, ABD'nin Türkiye'deki temsilciliklerinde çalışan Hamza Uluçay ve Metin Topuz da bulunuyor.
Türkiye'nin ihraç ettiği çelik ve alüminyuma vergi getiren ve daha sonra krizi derinleştirmek için bu vergiyi ikiye katladığını duyuran ABD yönetimi, rahip Brunson üzerinden Türkiye'yi hedef almayı sürdürüyor. Önceki gün toplanan kabine toplantısında Trump, yine Türkiye'yi hedef alan açıklamalar yapmayı sürdürdü.
Trump, İsrail'in serbest bıraktığı Ebru Özkan'a atıfla, ''Erdoğan bir kişinin salıverilmesi için benden yardım istedi, onun için o kişiyi çıkarttık. Harika pastörümüzü ise tutmak istiyorlar. Bu doğru değil, adil değil" dedi.Türkiye yönetimine atıfla ''İyi bir dost olmadıklarını kanıtladılar. Orada muhteşem bir Hıristiyan rahip var. O masum bir adam'' diye devam eden Trump, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'den yaptırımların artırılmasını istedi. Mnuchin de, yeni yaptırımlara hazır olduklarını söyledi.
Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajla yine Türkiye’ye saldırdı. Trump yazdığı tweette, “Türkiye uzun yıllar ABD’den yararlandı. Şimdi, ülkemizi büyük bir vatansever olarak temsil eden ve muhteşem biri olan rahipi tutuklu tutuyorlar. Masum bir adamın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz, Türkiye ile ilişkilerimizi azaltıyoruz” ifadeleri yer aldı. Trump Beyaz Saray’ın önünde gazetecilere yaptığı açıklamada ise, “Bir dost gibi davranmadılar. Ne olacağını göreceğiz. Pastör Brunson harika bir insan. Casus diye uydurma bir suçlama yönelttiler ve o bir casus değil. Şu anda yargılanıyor, tabii buna yargılama diyebilirseniz. Çok uzun süre önce Pastör’ü geri vermeliydiler ve bence Türkiye çok çok kötü davrandı, daha bu iş bitmedi. Oturup bunu kabul etmeyeceğiz, insanlarımızı alıkoyamazlar, dolayısıyla ne olacağını göreceğiz” diye tehditlerini sürdürdü.
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Brunson’ı bırakmamakla suçladıkları Türkiye’nin tutumu için, intikam yemini izlenimi veren, “Bu yönetim tarafından unutulmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Benzer bir tehdit de, Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten de gelmişti. Trump, bir hafta önce de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ‘Yeni Ekonomi Modeli Tanıtım Toplantısı sırasında “Türkiye’ye ilişkilerimiz şu anda iyi durumda değil” şeklinde tweet atarak, piyasaları etkilemeye çalışmıştı. Amerikalıların bir bölümü, Trump’ın Brunson ile ilgili açıklamalarının Kasım ayı seçimleri yaklaşırken medya ile yaşadığı anlaşmazlık, göçmen politikalarındaki başarısızlığı ve Rusya ilişkileri gibi sorunlarda dikkatleri kendisinden uzaklaştırmak ve beyaz Hristiyan seçmenin desteğini toplamak olduğu görüşünde birleşiyor.
Uzun yıllardır Türkiye'de görev yapan ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimiyle bağlantılı, FETÖ, PKK destekçisi olduğu ve casusluk faaliyeteri belirlenen Brunson, 2 yıl tutukluluğun ardından ev hapsine çıkarıldı.
Hakkında 35 yıl hapis istenen rahibin tamamen serbest bırakılmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım uygulamaya başlayan Trump'ın Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a 15 Ağustos'a dek mühlet verdiği iddia edilmişti. Ardından Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği dilekçeyle, müvekkili hakkındaki 'ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı' kararına 3 kez itiraz etti. Mahkeme avukatın itirazını dün üçüncü kez reddetti.