|

Bir bakarsınız kabine değişmiş

Çankaya Köşkü'ndeki iftarda medya yöneticilerini ağırlayan Başbakan Yıldırım, kabinenin her an değişebileceği sinyalini verdi. ABD'nin terör örgütü PKK ile birlikte Rakka operasyonuna başladığını kendilerine bildirdiğini anlatan Yıldırım, yokluğu helikopter kazasına zemin hazırlayan 'engel tanıma sistemi'nin de kısa sürede satın alınacağını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:14 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Bir bakarsınız kabine değişmiş
​Bir bakarsınız kabine değişmiş

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki iftarda televizyon ve gazetelerin yöneticileriyle biraraya geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da hazır bulunduğu iftarda gazeteciler Yıldırım’a ilk olarak, Bakanlar Kurulu’nda yapılacağı konuşulan revizyonu sordu. Yeni dönemde nasıl bir AK Parti’nin görüleceğini, kabine revizyonunun gündemde olup olmadığını soran basın mensubuna Başbakan Yıldırım, “Burada kabineye girme arzusunda olan var mı? O halde merak edilecek bir konu değil” şeklinde esprili bir cevap verdi. Hemen ardından yöneltilen “Kabine revizyonu önümüzdeki ay içinde olmayacak gibi mi yoksa yeni bir sürpriz mi yapacaksınız?” sorusuna karşılık Yıldırım, “Kabine değişikliği konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş” ifadesini kullandı.

ABD’DEN GELEN
RAKKA NOTU

Rakka operasyonuna ilişkin değerlendirmesi sorulan Yıldırım, “2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece, daha önce planlanan Rakka operasyonu başlatıldı. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı” dedi. Rakka sürecinde Türkiye’nin, ABD’nin uyguladığı yönetimi tasvip etmediğini, bunun bir sır olmadığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bu konuda her düzeyde rahatsızlığımızı ifade ettik ancak onlar bize, ‘Bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir işbirliği olduğunu’ ifade ettiler ve bize güvence verdiler. Güvence ne? Kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.”


İCAP EDERSE
GEREKEN YAPILIR

“Süreci yakından izliyoruz. Tedbirler alındı. Bizim değişmeyen bir stratejimiz var, ülkemizi tehdit eden terör grupları ister yurt içinde isterse yurt dışında olsun, adı da ne olursa olsun PKK/PYD/YPG, DEAŞ, DHKP-C, ne kadar örgüt varsa hepsi bizim için aynıdır, hedeftir. Yurt içinde gerektiğinde yurt dışında, ülkemizin, insanımızın güvenliği için gereken adımları atmaktan çekinmeyiz, geri durmayız. Bunu geçmişte de yaptık, bundan sonra da icap ederse yaparız.”

Helikopterlerdeki
o eksik giderilecek

Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazası hatırlatılan Başbakan Yıldırım, “Helikopterde engel tanıma sistemi neden tamamlanamadı?” sorusunu şöyle cevapladı: “Milletçe üzüldük, bu üzüntüyü sadece aileler yaşamadı, millet topyekun yaşadı. Tabii bu kazaların olmaması gerekir. Bu bahsettiğimiz engel tanıma sistemi uzun yıllardır, haklısınız, savunma sanayisinin gündeminde olmuş, birkaç sefer de ihale yapılmış, iptal edilmiş. Bunun sebebi, bürokrasi ve firmaların kendi aralarında sonuca rıza göstermemesinden kaynaklanan anlaşmazlıklar. Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Ben Milli Savunma Bakanı’na ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ dedim. Bu tip acil alımlara güvenlik gerekçesiyle muafiyet uygulayacağız ve doğrudan temin cihetine giderek bunu alacaklar. Gerekli talimatları verdik.”

PKK-PYD dayı-yeğen
bir gün anlayacaklar

Gezi olayları sırasında Doğan Medyası tarafından kamuoyuna ‘kırmızı fularlı cici kız’ olarak tanıtılan ve geçtiğimiz günlerde Rakka çevresinde PKK saflarında savaşırken öldürülen Ayşe Deniz Karacagil konusu Başbakan Yıldırım’ın iftarında gündeme geldi. Bir gazeteci, ‘DEAŞ’a karşı savaşırken öldü’ denilen ‘kırmızı fularlı’ kullanılarak PKK/PYD’nin sempatik gösterilmeye çalışıldığını hatırlatınca Yıldırım, “Bunlar ikide bir isim, kılık değiştiriyorlar. Bunlar dayı-yeğen gibi. Birisi dayıysa diğeri yeğeni. PKK, PYD, YPG böyle bir ilişkileri var. Dolayısıyla eninde sonunda muhataplarımız bunların birbirinden farkının olmadığını anlayacaklar. Biliyorlar da işlerine gelmiyor diyelim. Bilmemelerine imkan yok ama resmi olarak terör örgütü ilan etmediler. İstifade ediyorlar. ABD’nin geçmiş yönetimden kalan ilişkisi gibi birtakım ilişkileri var. Biraz daha Türkiye’nin burada enerjisini bu yolda tüketmesi için böyle bir tutum içerisindeler. Ama bu tutumun gelecekte onlara çok büyük maliyeti olacağını eninde sonunda görecekler” ifadelerini kullandı.

Bedelli askerlik yok

Başbakan Yıldırım’a BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmesinde gündeme gelen ‘bedelli askerlik’ konusu da soruldu. “Böyle bir şey yok. Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız” diyen Yıldırım, Destici’nin konuya ilişkin bir teklifi olduğunu, kendilerinin ise buna cevap vermediklerini dile getirdi.


  • Sadece bir yazar değil...
  • Başbakan Yıldırım, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden gazetemiz yazarı Akif Emre’ye Allah’tan rahmet diledi. “Akif Emre, sadece bir yazar değil aynı zamanda kaleminden mazlum coğrafyanın sesini duyuran önemli bir düşünce insanıydı” diyen Yıldırım, damadı tarafından bıçaklanarak öldürülen Yeni Akit Genel Yayın Yönetmeni Kadir Demirel’e de Allah’tan rahmet, ailesi ve okurlarına başsağlığı diledi. Yıldırım, “Kadir Demirel mesleğine aşık bir insandı. Her ikisinin de mekanı cennet olsun” dedi.
Dostluğa sığmaz

Türkiye-Almanya arasında kopma noktasına gelen ilişkilerinin sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, gerilimin her iki ülkeye de zarar verdiğini hatırlattı. Almanya’nın terör örgütlerine destek verdiğini, bunun ilişkileri zedelediğini, ancak kendilerinin nihai hedefinin bu durumu düzeltmek olduğunu söyleyen Yıldırım, şunları dile getirdi: “Almanya ile anlaşamadığımız konular var. Bu konuların başında, Almanya FETÖ darbecilerine karşı gerekli duruşu göstermiyor. İltica taleplerine sıcak yaklaşıyorlar. FETÖ’cülerin darbe sonrası faaliyetlerine gerektiği şekilde müdahale etmiyorlar. Ayrıca PKK terör örgütü yandaşlarının da oradaki faaliyetlerine daha müsamahakar davranıyorlar. Biz de bunu kabul etmiyoruz.”

TEK TARAFLI OLMAZ

“Bu iki müttefik, hem NATO’da hem de tarihsel olarak stratejik ortaklığı bulunan iki ülkenin ilişkilerine zarar veriyor, zedeliyor diye bunu her platformda tekrarlıyoruz. Alman Dışişleri Bakanı geliyor, ben de kabul edeceğim. Hem İncirlik meselesi hem de bu konular görüşülecek. Nihai hedefimiz ilişkilerin düzeltilmesidir. Özellikle halk oylaması kampanya süresince gerilen ilişkilerin bundan sonra hem Avrupa Birliği ortaklık sürecinin normalleştirilmesi hem de Almanya ile ikili ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması bizim temel düşüncemizdir ama bu tek taraflı bir iradeyle olacak bir şey değil. Almanya’nın da bu minvalde hareket etmesi esastır. Ümit ederim ki sağduyu galip gelir.”

#Binali Yıldırım
#NATO
#Almanya
7 yıl önce