|

Benim açımdan sıkıntı olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin MHP’ye sunduğu anayasa değişiklik teklifiyle ilgili, “Başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda benim açımdan bir sıkıntı yok” dedi. Erdoğan, cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesinin ülkedeki aktif siyasetin zafiyete uğramasına neden olacağını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:33 - 16/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Erdoğan, AK Parti'nin MHP'ye illettiği anasaya değişiklik teklifiyle ilgili, şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarındaki görüşmenin, Cumhurbaşkanı olarak kendisine düşen boyutunun “hayırlı olsun” temennisinde bulunmak olduğunu söyledi. “Yapılan bu çalışmanın, 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir” diyen Erdoğan, şunları söyledi:



MİLLETİN KARARI


“Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Bu parlamentoya götürüldükten sonra, parlamentodan 367 yakalanır mı yakalanmaz mı veya bir referandum kararı mı çıkar, o süreçte göreceğiz. Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği bir karardır. Biz metne o zaman tam manasıyla muttali olacağız, metni de o zaman görmüş oluruz. Ona göre de değerlendirmelerimizi yaparız ama şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil.







PATİNAJ SONA ERER


Benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır. Yani, bir patinaj dönemi tamamıyla terk edilmiş, bir dayanışma dönemi geleceğe yönelik başlamış olacaktır.”



BATI HUZURDAN RAHATSIZ


Batı'nın, Belarus'un başkanına “diktatör” diyerek saldırdığını kaydeden Erdoğan, “Bir yerde huzur, barış varsa ve ekonomi, her şey iyi gidiyorsa, Batı hemen oraya saldırmaya başlıyor. Şu anda ABD'de olanları görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye şu anda Sayın Trump'a nasıl saldırdıkları ortada. Bu da kimin demokrat veya demokrasiye saygılı olduğunu göstermesi bakımından önemli” diye konuştu.



BRÜKSEL FETÖ'NÜN DE MERKEZİ


Batılı ülkelerin teröre karşı çifte standardını da eleştiren Erdoğan, “Almanya, hala yanlış oynuyor. Batı şu anda teröre yataklık yapıyor. Belçika, şu anda bu işin adeta önemli bir merkezi. Sadece PKK değil FETÖ'nün de önemli bir merkezi. Bunu daha önce de söyledik. Bugün bize, yarın onlara” dedi.



Bir zaaf yok


Erdoğan, bir gazetecinin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında başlayan El-Bab'a yönelik operasyona ilişkin sorusuna, "Şu anda 2 kilometre gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu, bizim biliyorsunuz Özel Kuvvetlerimizin desteğinde kuşatmasını planlandığı şekilde yürütmektedir. Burada herhangi bir zaaf söz konusu değildir" karşılığını verdi. Çok fazla zaman kaybedilmeden sürecin tamamlanmasını beklediğini vurgulayan Erdoğan, “Burada bir direnme var fakat fazla süreceğini zannetmiyorum” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Münbiç'te de koalisyon güçlerinin, başta Amerika olmak üzere verdikleri söz herhalde bugün yarın, o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.



Mursi serbest bırakılmalı


Erdoğan, darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının bozulmasına ilişkin bir soru üzerine, Mursi'nin serbest bırakılması gerektiğini ifade ederek, “Bunu olumlu gördüm dersem, bu herhalde çok ciddi bir sözle rüşvet olur. Zira bu atılan adım, bir defa dürüst bir adım değildi ki. Bakın bu insanlar yaklaşık 3 yıldır içeride. Bunların aileleri, hepsi mağdur durumda. İçerideki yaşam koşulları nedir, ne değildir bunları bilmiyoruz, bilen yok, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bundan sonraki süreçte ne olacak, yapılan açıklamalara bakarsanız müebbet hapis falan diyorlar. Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır. Mursi ve beraberindekiler özgürlüklerine kavuşmalı ve hakları teslim edilmeli" dedi.



Erdoğan'a jest





Erdoğan'ın Pakistan ziyareti öncesinde, başkent İslamabad'da devlet binalarının bulunduğu kırmızı bölgedeki Anayasa Caddesi üzerinde bir çok noktaya Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif 'in fotoğrafının bulunduğu pankartlar asıldı.



Pakistan'ın duruşu kararlı


Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in davetine icabetle gerçekleştireceği resmi ziyaretin, cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den Pakistan'a 6 yıl aradan sonra yapılacak ilk ziyaret olacağını belirten Erdoğan, Pakistan'ın FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini vurguladı. Erdoğan, “FETÖ'nün Pakistan'ın içindeki varlığını sonlandırma, fitne girişimlerinin önüne geçme noktasında hemen harekete geçtiler. Bunlar bizim için memnuniyet vericidir. Biz de örgütün ülkeden defedilmesi sonrasında bir boşluk ve mağduriyet oluşmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İlgili kurumlarımızla Maarif Vakfımızla, Milli Eğitim Bakanlığımızla Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olacağız. Türkiye gibi Pakistan da terör belasına karşı topyekun bir mücadele yürütüyor. Türkiye, Pakistan'ın bu mücadelesine tam desteğini sürdürecektir. Şer şebekelerinin, ne bizim ne de Pakistanlı kardeşlerimizin geleceğini karartmasına izin vermeyeceğiz” dedi.





#Başkanlık sistemi
#PKK
#FETÖ
8 yıl önce