|

Başkanlık için final buluşması

AK Parti ile MHP arasındaki cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek anayasa görüşmelerinde sona gelindi. Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli bugün müzakerelerde uzlaşılamayan noktaları değerlendirmek için bir araya gelecek. Çankaya Köşkü’ndeki görüşme sonunda liderler mutabık kalırsa, anayasa teklifi kamuoyuna açıklanacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:52 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

AK Parti ile MHP arasındaki anayasa görüşmeleri kapsamında son randevuyu liderler yapacak. Liderler üzerinde mutabık kalırsa, metin kamuoyuyla paylaşılacak.



Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli bugün Çankaya Köşkü'nde saat 14.00'te bir araya gelerek anayasa değişiklik metnine son noktayı koyacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, AK Parti ve MHP arasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.



Anayasa çalışmalarının iki partinin kurumları arasında yürütüldüğüne dikkati çeken Aktay, Türk siyasetinde özlenen ve model alınabilecek çok güzel bir işbirliğinin yürütüldüğünü ifade etti.



YÖNETİM ŞEKLİ REVİZYONU


İlk etapta üç öneri sunduklarını ancak bunların ikisinin tamamen elendiğine dikkati çeken Aktay, “Tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Yine adı Cumhurbaşkanı olacak, cumhurbaşkanlığı sistemi olarak devam edecek ama gereken teknik değişikliklerin yapılacağı bir metin olacak” ifadesini kullandı.



BİR PÜRÜZ YOK


“MHP'nin, Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisi konusunda bir talebi olduğunu biliyoruz. AK Parti bu konuda ne düşünüyor?” sorusuna Aktay, “Bir pürüz yok ortada, kamuoyunun beklediği gibi bir 'kriz' veya 'anlaşmazlık' yok. Evet, bazı görüş farklılıkları elbetteki var ama bu görüş farklılıkları yine diyalog içerisinde çözülebilecek nitelikte.” yanıtını verdi.



CHP'YE KAPIMIZ HALEN AÇIK


Aktay, Başbakan Yıldırım'ın CHP'ye yaptığı “anayasa çalışmasına katkı verin” çağrısına ilişkin ise “CHP, bu ülkenin belli bir tabanı olan siyasi partisidir. Biz o toplumsal kesimi de dışlayacak bir yaklaşımın içinde değiliz. Halen kapıyı açık tutuyoruz, tutmaya da devam edeceğiz” dedi.



Üç konu masada


Bugünkü görüşmede iki lider, üç hususta son sözü söyleyecek. Cumhurbaşkanı'nın partiyle ilişkisi, Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği kanunların TBMM'de yeniden kabulünün hangi çoğunlukla olacağı, Cumhurbaşkanı kabinesinin denetimi konularına liderler açıklık getirecek. Yapılacak son değerlendirmeyle nokta konulacak teklif, Meclise sunulacak hale getirilecek. AK Parti MYK'da, Ar-Ge'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar hem Siyaset Akademisi çalışmaları hem de son anketlerle ilgili bilgileri paylaştı. Cumhurbaşkanlığı konusunda yapılacak değişikliğe yönelik halk desteğinin giderek arttığı belirtildi. AK Parti'nin oyunun da yüzde 50 civarında olduğu kaydedildi.


#Yeni Anayasa
#MHP
#AK Parti
8 yıl önce