|

Başbakan Yıldırım: Planlarımızı yaptık

Başbakan Binali Yıldırım, ekonomik kriz çığırtkanlarının amaçlarına dikkat çekerek, bütün planların yapıldığını söyledi. Yıldırım, 2017 yılında turizme verilecek destekleri açıkladı. Başbakan Yıldırım, anayasa teklifini MHP'nin de istemesi halinde Meclis Başkanlığına birlikte sunabileceklerini söyledi.

Yeni Şafak
11:33 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 12:53 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında konuştu. Yıldırım, anayasa müzakerelerinin tamamlanmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile en kısa zamanda görüşeceklerini açıkladı. Başbakan Yıldırım partisinin grup toplantısı öncesi gazetecilere açıklama yaptı. Yıldırım açıklamasında "En kısa sürede görüşeceğiz" dedi. Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulunda piyasalardaki bu durumu konuştuk kürsel piyasalardaki dalgalanmalar diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi etkiledi. Özellikle ABD başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan tablolar bir tedirginlik nedeni oldu. Aynı zamanda Ortaduğu'daki durum ortada. Güneydoğu'da PKK ile mücadele ediyoruz. FETÖ ile mücadele ediyoruz. Bütün bu terör örgütlerine masum sivil muamelesi yapan ülkeler gerekli cevapları veriyoruz.



Bazıları sazı ele almış dolar şöyle çıktı böyle indi felaket türkülerini söylemeye başladı onları siz iyi bilirsiniz. Bunların adı felaket tellalları korosu. Bu kora 2008 yılında sazlarını alıp meydanlara inmişti şimdi de bir şeyler tıngırdatıyorlar.





Mali disiplini koruyarak o sıkıntıı günleri atlattık ve bu krizlerin içerisinden çıktık. Yine bugün de vatandaşlarımızın desteği ile bu durumun üstesinden geleceğiz. Bakın kriz diyoruz, dalgalanma diyoruz, daha bugün açıklandı 8.5 milyon vatandaşımız 78 milyar lira müracaat etti, devlete olan borcunu ödemek için. 78 milyar, Maliye Bakanlığı'na. 1 milyon 316 bin vatandaşımız da Çalışma Bakanlığı'na müracaat ederek 34 milyar borcunu yeniden yapılandırmak istedi. İkisini topladığımız zaman 112 milyar, vatandaşımız diyor ki "Kriz mi var, al sana para. 112 milyar parayı devlete ödemek için kuyruğa girdik" Böyle bir milletten söz ediyoruz. Terör olur, 15 Temmuz olur, parasını bozdurur hem alçakların darbesini sona erdirir hem de ekonomisini yoluna koyar.



"Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık
"


Artık eski Türkiye yok, ekonomisi güçlü ve temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak refermlara kararlılıkla devam ediyoruz. Ekonomik kriz geliyor var diyoruz değil mi? Bu söylentilere rağmen Merkez Bankasının rezervlerinde bir azalma söz konusu değil. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık. Biz ekonomik tedbirlerde önümüzü kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza. Önemli uygulamaları devreye aldık.



Sözleşmeler
Türk Lirası üzerinden


Devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlar da döviz üzerinden 5 milyar dolar. Onlara da dedik, Türk parasıyla ödeyin. Böylece 5 milyar dolar daha bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bundan sonra yapılacak sözleşmeler devletin sözleşmelerinde mecbur kalmadıkça yabancı parayla sözleşme yapılmayacak Türk Lirası üzerinden sözleşme yapılacak.



2017'de turizme doping


Yatırım yapanın her zaman yanındayız dedik. Dün Bakanlar Kurulunda turizmle ilgili karar aldık. 2017'de kayıpları telefi etmek amacıyla Türkiye'ye turist getirenler için seyahat acentalarına yakıt desteğini görüştük. Belli alanlarda tarifeli ya da tarifesiz seferlerle 2017 yılı boyunca A grubu seyahat acentalarına uçak başı 6 bin dolar destek verilecek. Eğer uçak 200 yolcu üzerinde kapasiteye sahipse bu destek yüzde 30 artırılacak.



"AB daha çok kaybeder
"


Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum: Türkiye-AB gerginliğinden her iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder derseniz; şüphesiz AB daha çok kaybeder. AB şunu bilsin, Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek Avrupa'nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir.



"Altyapı sistemini tamamen yeniliyoruz
"


Güneydoğu'da güvenlik güçlerimiz bölgeyi tamamen temizledi. İlgili bakanlıklarımız gerekli tespitleri yaptı. Altyapı sistemini tamamen yeniliyoruz. Yıkılan evlerin daha güzelini, iyisini yapmaya başladık. Bir yılda 36 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylece, bu konutlar tamamlanınca, terörden doğan mağduriyet sona ermiş olacak.



"Teklifi beraber sunarız"


Sayın Bahçeli'ye, ülkenin geleceği, menfaati için olumlu, yapıcı tutumundan dolayı teşekkür ediyorum. Son görüşmemizi yapıktan sonra inşallah bu (anayasa) değişikliği Meclis Başkanlığımıza, AK Parti Grubu'nun teklifi olarak sunacağız. Tabii MHP de bu teklifi götürme esnasında arzu ederse, beraber sunarız.







#Binali Yıldırım
#AK Parti
8 yıl önce