|

AYM'den FETÖ'ye ret

Anayasa Mahkemesi, FETÖ’nün ‘hürriyetimiz kısıtlanıyor, tutuklamalar hukuki değil’ iddiasını boşa çıkardı. Mahkeme, darbe gecesi TÜRKSAT’ın yayınını kesmeye giden FETÖ’cü mühendis Aydın Yavuz’un başvurusunu oybirliğiyle reddetti

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:05 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
AYM'den FETÖ'ye ret
AYM'den FETÖ'ye ret

FETÖ, Anayasa Mahkemesi’nden de (AYM) umduğunu bulamadı. Mahkeme, 15 Temmuz gecesi TÜRKSAT’a yayınları kesmeye giden FETÖ’cü mühendisin başvurusunu reddetti. AYM’nin darbe girişimi sonrasında FETÖ ile ilgili verdiği bu ilk kararla, verilen tutuklama kararlarına ilişkin Anayasal ilkelerin de belirlendiği belirtiliyor. Mahkeme’nin kararı, diğer dosyalara da emsal olacak.

GENEL KURUL’A SEVK ETTİ

FETÖ’cü darbe girişimi sırasında TÜRKSAT’a yayınları kesmeye gittiği belirlenen ve bu gerekçeyle yargılanan elektrik mühendisi Aydın Yavuz, tutuklama tedbirinin hukuki olmadığı, tutukluluğun makul süreyi aştığı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye başvurmuştu. 5 üyeli Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü de FETÖ soruşturmalarına emsal oluşturulacak dosyayı görüşmek üzere geçtiğimiz hafta toplandı. Ancak İkinci Bölüm, toplantıda, başvurunun Genel Kurul’a sevk edilmesine karar verdi.

DAYANAKTAN YOKSUN

AYM Genel Kurulu, dün sözkonusu başvuruyu karara bağlamak için toplandı. Mahkeme, başvurunun ‘açıkca dayanaktan yoksun olması’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna oybirliğiyle karar verdi. Genel Kurul’un Yavuz’un başvurusuna verdiği karar üzerinden FETÖ ve darbe girişimi soruşturmalarında verilen tutuklama kararlarına ilişkin Anayasal ilkeleri de belirlediği kaydedildi. Böylece AYM’nin kararı diğer dosyalar açıcısından da emsal oluşturacak. AYM’nin kararın gerekçesini önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtiliyor.

AYM’NİN BYLOCK VURUSU

Alınan bilgiye göre, yakında açıklanacak gerekçeli kararda AYM üyeleri, FETÖ’nün yapısını bir kez daha irdeleyip ortaya koyarken, tutuklu Aydın Yavuz’un ByLock kullanıcısı olduğuna vurgu yaptı. ByLock programının ayrıntılı şekilde incelendiği kararda, ByLock kullanımının FETÖ üyeliği yeterli olduğunu belirtilerek “Yazışma içeriklerine bakılmadan ByLock kullanımı kuvvetli şüphe sayılır” denildi. ByLock’un FETÖ’cülük demek olduğuna ilişkin geçtiğimiz günlerde Yargıtay’ın içtihadı sonrası AYM’nin de bu vurguyu yapması, konuya ilişkin diğer davalarda da örnek teşkil edecek.

Yakalanınca
kıvırmıştı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT yerleşkesine giderek yayınları kesmeye çalıştığı iddia edilen 5’i sivil, 16 sanığın yargılanmasına, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor. Davanın sivil sanıklarından eski TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı Aydın Yavuz, Keskin F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunuyor. Darbe girişimi gecesi Ankara’ya gelerek, buluştuğu diğer mühendislerle TÜRKSAT yayınlarını kesmek üzere Gölbaşı’na giden ancak yolda yakalanan Yavuz’un, FETÖ’nün haberleşme uygulaması ByLock’u kullandığı da tespit edilmişti. Sanık Aydın Yavuz, mahkemedeki savunmasında ise “Akıllı ev yazılımı için Ankara’ya gittik. Darbe girişiminin ardından bir konvoyla Konya yoluna çıktık, karanlık olunca da geri döndük. TÜRKSAT kavşağında gözaltına alındık” diyerek hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

#AYM
#FETÖ
7 yıl önce