|

Avrupaya 'kırmızı çizgi' tepkisi

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon hakkında açıklama yapan Avrupalı siyasetçilere sert tepki gösterdi. Anayasa ve başkanlık sistemi konusunda CHP'nin tavrını eleştiren Yıldırım, MHP ve Bahçeli'ye teşekkür etti. Yıldırım, Bahçeli'in idam çıkışına da cevap verdi.

Yeni Şafak
11:21 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 12:59 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Yıldırım, "Yapacağımız anayasa değişikliği ile vesayet odaklarına son darbeyi vurmuş olacağız ve vesayeti Türkiye demokrasisinin gündeminden çıkaracağız" dedi. Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon hakkında açıklama yapan Avrupalı siyasetçilere sert tepki gösterdi. Yıldırım'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



14 yıl boyunca milletimiz her zaman bizimle birlikte bizden desteğini hiç eksiltmedi. AK Parti milletin milletin partisidir. AK Parti milletin inancından, özleminden doğan partidir. AK Parti millete hizmet sevdasının adıdır. Biz de canla başla çalışarak bu güvene layık olma gayretindeyiz. Zorlu bir coğrafyanın ortasında olmamıza rağmen istikrarlı bir ülkeyiz. Ülkemizin kalkınmaya, güvene ve istikrar ulaşması için çalışıyoruz. Millitimizin birliği, huzuru her zaman önceliğimiz oldu, olmaya devam edecek.



26 projeye onay


Savunma Sanayi İcra Komistesi toplantısını gerçekleştirdik. Savunma kabiliyetimizi güçlendirmek ve caydırıcılık gücümüzü artırmak için 26 projeye onay verdik. Bunların toplam maliyeti 4,1 milyar dolar. Bu toplantıda F-35 uçaklarının 2021 yerine 2018'de Türkiye'ye gelmesi konusunda kararımızı aldık. Yeni nesil uçaklarla Türkiye savunmasını artırmış olacak ve Türkiye bölgedeki istikrara katkıda bulunmuş olacak. Bu uçakların yapımında Türkiye'de var. Yapılan her uçağın parçalarının yüzde 50'si Türkiye'de yapılacak.



İstanbul'a 7 proje


30 Ekim'de İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısını gerçekleştirdik. Geleceğe yönelik yatırımlarımızı bir kez daha gözden geçirdik. İstanbul'a 7 proje kazandırıyoruz. Bunlardan 5'i bitti. Ankara-İstanbul hızlı tren projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir karayolu, Marmaray, Avrasya Tüneli. Biz inanıyoruz ki zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Bu proje öyle bir proje. Geriye kaldı iki proje. Biri dünyanın en büyük havalimanı.



"Türkiye'nin önünü kesmeye çalıştılar
"


Geçmişte vesayet odakları her 10 yılda bir darbe yaparak Türkiye'nin önünü kesmeye çalıştılar. siyasetin güçlenmesi, demokrasinin gelişmesini hiçbir zaman istemediler. Vesayet odakları kendi çıkarlarını korurken milletin refahı adına hiçbir şey yapmadı. AK Parti 2002'de başlattığı büyük değişimle nihayet milletimiz kazanmaya başladı. Yapacağımız anayasa değişikliği ile vesayet odaklarına son darbeyi vurmuş olacağız ve vesayeti Türkiye demokrasisinin gündeminden çıkaracağız.



CHP her şeye karşı


Hem FETÖ ile BETÖ ile amansız bir mücadelemiz var. Bu mücadelede maalesef gereken desteği göremedik. İlk gün bir araya geldik ama sonra ne oldu ne bitti ana muhalefet lideri bu Yenikapı ruhundan ayrılmak için bin bir bahane buldu. Buradan söylüyorum bu Yenikapı ruhunu yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda o gün ki duruşunu hala devam ettiren MHP'ye teşekkür ederim. Sayın Bahçeli'ye teşekkür ederim. Gündemimizde anayasa değişikliği var. Bu sadece AK Parti'nin işi değil 14 yıldan beri bütün partiler darbe anayasasını değiştirin diye bize oy veriyorlar. Milletimize verdiğimiz sözü yerine getirme vaktidir. Anayasa değişikliğini referanduma getirecek sayımız yok. Biz partilerden şunu istiyoruz bizim istediğimiz şu bir anayasa teklifimiz var siz de getirin vatandaşa gidelim vatandaş hangisini onaylarsa başımız üstüne yeri var. Bütün siyasi partilerin katılımı ile bir anayasada anlaşalım. Onlar Çarşı gibi her şeye karşı.



Anayasa ve başkanlık açıklaması


Anayasa değişikliğinde sona geldik MHP'nin beyanatları ortadır bunlar hazırlıklarımızda bir zemin oluşturmuştur. 330'a çıkmak için MHP'nin desteği önem arz etmektedir. MHP'nin hassasiyetlerini de dikkate alarak bir çalışma yaptık. Bundan sonrası Meclisin işidir. Getireceğimiz bu teklifle ülkemizde anayasa ve sistem konusundaki tartışmalara da bir nokta koymuş olacağız.



"Hedefimiz milleti
terör belasından kurtarmak"


Kırsal kesimde terör örgütünün direncini kırdık. Şehirlerde hendekler kazıp patlayıcılar yerleştirdiler. Bütün şehirler temizlendi. O bölgede terörün yıkıp yaktığı her yerde yeniden yapılanma başlattık 36 bin konut yapılacak. Alt yapı tamamen yenilenecek. Bölgeye teşvik ve yatırım paketi ilan ettik. Buralarda fabrika kurulacak. Dağda teröre katılanların sayısı 10 kat düştü 4 binden 400'lere düştü, son olarak 70'e düştü. Yöre halkı tercihini yapmıştır. Tercih tek bayrak, tek millet, tek bayraktan yanadır. Yöre halkının gösterdiği bu cesarete şükranlarımı sunuyorum. Mücadelemiz her bir vatandaşımız güvende oluncaya kadar devam edecektir. Mücadelemiz güvenlik güçlerimize silah doğrultmalar bitinceye kadar devam edecektir. Hedefimiz milletimizi bu terör belasından kurtarmak.



Avrupa'ya 'kırmızı çizgi' tepkisi


Bir gazetenin yöneticileri ve vakfına yönelik bazı ithamlar var. İthamlar nedir: Bu vakfın iki grup arasında icralık olduğunu biliyoruz. Gazeteyi çıkaran ekibin yanlış işlerinden kaynaklı başlatılan takibat. Diğeri ise terör örgütlerine üye olmadan destek vermek suçlamasıyla başlatıldı. Basın özgürlüğü ile ilgili bir meselemiz yok. Avrupalı dostlarımızla anlaşamadığımız konu bu. Terörle mücadelede attığımız adımlarda önümüze basın özgürlüğünü getiriyorlar. Avrupa Parlamentosu'nda birisi 'Bizim kırmızı çizgimiz' diyor. Senin çizgine bakmayız biz. Senin çizginin üstüne bir çizgi de biz çizeriz. Türkiye tehditlerle hizaya getirilecek bir ülke değildir. Siz bu kadar hassas olacağınıza, terör örgütünün reklamlarını parlamentoda yaparken kırmızı çizginiz neredeydi?



İdam açıklaması


Sayın Bahçeli bugün bir açıklama yapmış. İdam meselesi bir anayasa meselesidir. Anayasa da bir uzlaşma meselesidir. Diğer siyasi partilerle mutabakat sağlanırsa, sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Canı yanan millet, bunların cezasız kalmamasını istiyor. Adaletin yerini bulmasını, alçak girişimlerin bir daha olmamasını istiyor. Vatandaşın bu talebine kulak tıkayacak değiliz. Bunu da tek başına yapamayacağımızı, bunun da geriye doğru işlemeyeceğini bilinmesini isterim. Sayın Bahçeli'nin düşüncesini dikkate alacağız. Anayasada gerekli teklifimizi yapacağız.





#Binali Yıldırım
#AK Parti
8 yıl önce