|

Ateş açmada tereddüt etmediler

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızan FETÖ üyesi cuntacıların 15 Temmuz darbe girişimi sırasında verdikleri emirler, Türkiye’nin nasıl bir uçurumun eşiğinden döndüğünü gözler önüne serdi. Darbenin başarılı olması için elinden geleni yapan teröristbaşı Gülen’in askerleri, camide sala okuyan müezzinden, askerin elindeki silahı almaya çalışan vatandaşa kadar önüne kim çıktıysa hedef aldı. O gece FETÖ üyeleri, “Ne gerekiyorsa yap!. Ateş açmada tereddüt yok. Toparlanmalarına fırsat vermek yok. Emir verilmeden görev yeri terk edilmeyecek” talimatlarını bire bir uyguladı. Ancak tankların önüne çıkan Türk milletini geçemedi.

Yeni Şafak ve
16:39 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 17:04 - 15/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden bir sene geçti. 249 kişinin şehit olduğu 2 bin 196 kişinin ise yaralandığı darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiği yurt çapında savcılıkların yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde netlik kazanırken, akıllarda asker görünümlü FETÖ üyelerinin, darbeye direnen halka karşı sergiledikleri acımasız ve düşmanca tutum kaldı. 7’sinden 70’ine FETÖ darbesine karşı durmak için sokağa çıkan vatandaşları FETÖ’nün askerleri tarafından sıkılan kurşunlar durduramadı. Darbe soruşturması dosyalarına yansıyan ifadelerde FETÖ’nün nasıl gözünü kararttığı gözler önüne serildi.

'Ki gelirse gelsin vuracaksınız'

Bu isimlerden bir tanesi Borsa İstanbul’u işgal etmeye çalışan Binbaşı Murat Çelik. Çelik’in, halkın Borsa İstanbul önünde toplanmaya başlaması üzerine emrindeki askerlere şu sözleri söyledi: “Emir veriyorum herkes ateş etsin. Kim gelirse gelsin vuracaksınız. Ben aşağıda 10 kişiyi indirdim. Sıkıyönetim kuralları geçerli. Polismiş halkmış, karşı gelen herkese ateş edeceksiniz.” Arıcılar Camisi’nin işgal girişiminde rol alan Albay Müslüm Kaya ise, camii’den sala okunması üzerine emrindeki askerlere: “Oraya hemen bir ekip gönderelim. Gidin ve şu hocanın dilini kesin getirin. Direnen olursa Ankara’dan kesin emir var, sıkın” Camii’nin işgal edilmesine engel olmaya çalışan vatandaşlar ise Binbaşı Özgür Araz tarafından dipçiklerle darp edildi.

Tankla ezip geçtiler

Yarbay Fatih Sönmez. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü işgal etmeye çalışan FETÖ üyesi. Vatandaşların Emniyet binası önünde toplanmaya başlaması üzerine içerisinde bulunduğu tank şoförüne geri dön talimatı verdi. Geri dönmeye çalışan tank vatandaşlar tarafından durdurulmaya çalışıldı ancak, Yarbay Sönmez tank şoförüne ‘Sol tarafa gitme, araçlar var, sağ tarafta insanlar var, insanların içinden hızlanarak geç, sakın durma gerekirse araçları da ez geç, ateş et’ emri verdi. Bu emir üzerine Hüseyin Kısa, Muhammet Aksu, Mehmet Şefik Şefkatlioğlu ve Türkmen Tekin isimli vatandaşlar şehit oldu.

Dönmeyin yoksa size sıkarım

Ispartakule ve Mahmutbey gişelerini işgal etmeye çalışan FETÖ üyesi Astsubay Serhat Serdar Bank emri altındaki erlere: “Artık acımak yok, kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksınız, hiç bir yere kaçmayacaksınız, benim emrimden çıkmayacaksınız. Arkanızı dönmeyin yoksa sizlere sıkarım.”

Üstlerine sık kayhan

Acıbadem’de bulunan Türk Telekom Bölge Müdürlüğü’nü işgal girişiminde görev alan Yüzbaşı Mehmet Karabekir’in Üsteğmen Kayhan Korkmaz’a çektiği mesaj: “Kayhan mühimmat takviye. Üstlerine sık.” Fenerbahçe Orduevini işgal girişiminde yer alan Kurmay Yarbay Fatih Karakaya’nın Üsteğmen Kayhan Korkmaz’a verdiği emir: “Fenerbahçe ordu evinin emniyeti alınacak. Size karşı bir saldırı olursa ateşe ateşle karşılık verin.”

Vurduklarını saydılar

Telekom binasını işgal girişiminde görev alan Er Oğuz Kaan Aykutalp: “Vatandaşlarla konuştuk. Yüzbaşı halkın gitmesini istiyordu ancak gitmeyince bize ateş edin vurun diye bağırdı. Vatandaşlar bizim yanımızdaydı kalabalık içerisinden bir şahıs geride olan yüzbaşıya doğru giderek, ‘Vuracaksan beni vur’ dedi. Yüzbaşı Mehmet Karabekir onu karnından vurdu sonra ambulans geldi, ambulansa binip gönderdik, aradan 10-15 dakika geçtikten sonra bir servis geldi. Yüzbaşı Mehmet Karabekir servis şoförünü de vurarak öldürdü. İsmini bilmediğim astsubay üstçavuş, Mehmet Karabekir, Haşan Uzman siper alıp halkın üzerine ateş etmeye başladılar, daha sonra yüzbaşının şoförü geldi o da ateş etmeye başladı. Kendileri vurdukları kişilerin sayısını söylüyorlardı

'
Lojmana yaklaşanın beynini alırım'

Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya’ya “Sokakları sakinleştir. İnsanları evine gönder. Ben sıkıyönetim komutanı olarak emrediyorum. Lojmanlara yaklaşanın beynini alırım.”

'Hepinizle hesaplaşacağız'

Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nü işgal etmeye çalışan Albay Yusuf Sarı emrindeki askerlere: “Korkmayın bordo bereliler sizi kurtaracak. Üçerli gruplar halinde toplanan halkın üzerine doğru uygun adım marş. 66. Tugay Komutanlığını devraldım. Çekilmiyoruz. Allah yardımcımız olsun.” Sarı, gözaltına alındıktan sonra ise şu tehditleri savurdu: “Bizi bırakın sabaha çok şey değişecek. Hepinizle hesaplaşacağız. Bu iş burada bitmedi. Sabaha karşı göreceksiniz. Telefonumu bana verin. Darbe yaptık size duymuyor musunuz beni.”

'Gözleri dönmüş'

Çevik Kuvvet Müdürlüğü’ne desteğe gelen Ümit Yolcu isimli vatandaş Kurmay Yarbay Kadir Yıldız tarafından şehit edildi. Yolcu, Yarbay’ın elinden silahını almaya çalışırken dengesini kaybetti. Bu esnada Yarbay, Yıldız’ı vurarak şehit etti. Ahmet Daylan isimli vatandaşı da başından yaraladı. Vatandaşlar üzerine rastgele ateş açan Yarbay yanındaki erlere ise şu cümleleri söyledi: “Gerekirse şehadet şerbetini burada içeceğiz teslim olmak yok.”

Kararsızlık yok

Ak Parti İstanbul İl Binasını işgal etmeye çalışan Binbaşı Hamza Mermer’in üzerinden ‘Genelkurmay Başkanlığı ve Karakuvvetleri Komutanlığı’nca görevlendirildiniz. Yüksek insiyatif, görev komutası. Ne gerekiyorsa yap!. Ateş açmada tereddüt yok. Toparlanmalarına fırsat vermek yok. Kararsızlık yok. Geri durma. Emir verilmeden görev yeri terk edilmeyecek.” yazılı el yazısı not bulundu.

Sıkacaksın yoksa soruşturma açılır

FETÖ’nün Jandarma yapılanması içerisinde yer alan Dursun Şimşek’in er Emre Bostan’a verdiği emirler:

“Bu saatten sonra Sabiha Gökçen elimizde. Daha sonra gider polislerden silahları alırız. Vermezlerse kavşaktaki tanklar vursun. Sıkıyönetim ilan edildi. Artık Cumhurbaşkanı, Başbakan yok. Bizde sizde sıkacaksınız. Yoksa size soruşturma açılır.”

Kim gelirse vurun

Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı’nda görevli Onbaşı Emre U.: Sivil, polis, asker, vatandaş kim gelirse gelsin ateş edin, vurun” diye emir verdiler. Ağabeyimin polis olduğunu ateş edemeyeceğimi’ söyledim. Bunun üzerine ayaklarıma doğru iki el ateş etti. Ben de havaya iki el ateş ettim.”

Ne kadar baş varsa ateş et

Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı’nı işgal girişiminde bulunan Üsteğmen Muzaffer Dikencik: “Halk üzerimize gelince Alay Komutanı’nı aradım. ‘Kışlaya dönüyorum’ dedim. O da “üzerinde ne kadar baş görüyorsun hepsine ateş et” dedi. Kanunsuz emre itaat etmemem gerektiğini biliyorum. Kanunsuz olduğunu ne olursa olsun bu emri yerine getirmeyeceğimi söyledim. ‘Ben sana ne diyorsam onu yap’ diye bağırdı.”

Top taaruzu atışı serbest

Ankara’da yapılan f-16 saldırılarını yöneten Yüzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz: “Emniyet binasını vurun, emniyet binasını tahrip edin”, “Genelkurmay üzerinden alçak uçuş yapın, kaçak saray koordinat için beklemekteyiz”, “Genelkurmay ve Kızılay meydanından MACH üstü geçiş serbest”, “Kızılay’da cam kaldı mı? Kalmayacak kırın hepsini”, “TOMA’lara top taarruzu atış serbest.”

Camii'yi görerek atış yaptım

Pliot Üsteğmen Müslüm Macit, 16 Temmuz sabahı saat 06:19’da ASLAN-6 kodunu kullanan 93-0671 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşağa ve külliye yakınındaki otoparka toplam 2 adet MK-82 bombası attı. Bombalama sonucunda 15 kişi şehit oldu, 7 kişi yaralandı. Macit savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Ben FETÖ üyesiyim ve okul yıllarında cemaate girdim. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin oradaki camii yakınlarına dalarak ve görerek atış yaptım.”

44 Özel Harekatçıyı şehit etti

16 Temmuz saat 00:00:33’de ASLAN-3 kodunu kullanan 93-0691 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile yanında pilot Hüseyin Türk. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı’na 1 adet GBU-10 bombası bombası attı. Bombalama sonucunda 44 kişi şehit oldu, 36 kişi yaralandı.

Polis araçlarını vurun

15 Temmuz gecesi Ankara’daki Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli yarbay İlkay Ateş, Özcan Karacan, Binbaşı Rafet Kalaycı ve Sadullah Abra arasındaki telsiz görüşmeleri:

“Yarbay Ateş: Şu anda Cumhurbaşkanlığının üzerindeyiz, Güvercinlik’e devam ediyoruz.

- Yarbay Ateş: Rafetle görüş, MİT ile şeyi koordine et abi, MİT ile Genelkurmay›ı kontrol et, MİT’e...

- Yarbay Karacan: Spor okuluna yaklaşan… Genelkurmay’ın üzerinde... 1200 fitte…

- Binbaşı Abra: Spor okuluna devam ediyorum. Üzerinde mavi lamba olan ne varsa vuracağız.

- Binbaşı Kalaycı: Anlaşılmadı.

- Yarbay Karacan: Dostum Sado çabuk ol, spor okulundaki ee..

- Binbaşı Kalaycı: Hoca aşağıda bir sürü araç var, aşağıda bir sürü araç var. Aşağıda bir sürü mavi lambalı araç var hocam.

- Yarbay Karacan: Vurun onları, o zaman ee şeyse vurun, dostum vurun, polis aracıysa vurun.

- Binbaşı Abra: Gost gost, ‘O mavi araçları vurun’ diyo Neron.

- Binbaşı Kalaycı: Ya burada hepsi mavi araç, bunların hepsi mavi araç, ambulanslar falan var. Hepsi mavi araç, ambulanslar var burada.

- Yarbay Karacan: Ateş edin.

- Binbaşı Kalaycı: Hepsi ambulans, hepsi ambulans.

- Binbaşı Abra: Neron, Sado hepsi ambulansmış.

- Yarbay Karacan: Atış yapın bi tane.

- Binbaşı Kalaycı: Polis arabalarını vuruyorum, doğru mu?

- Binbaşı Abra: Polisleri vur, polisleri evet.”

- “Vurun direneni”

#15 Temmuz Darbe Girişimi
7 yıl önce