|

Ambargo güçlendirir

ASELSAN''ın Kazakistan ile ortaklaşa kurduğu fabrikayı açan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Çin''le ortak füze projesi nedeniyle ABD ve NATO''nun ambargo uygulaması ihtimalini değerlendirdi: ''Beklemiyorum ama olması halinde bu bizi ancak güçlendirir''

.
00:00 - 11/12/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:39 - 10/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Ambargo güçlendirir
Ambargo güçlendirir

ASELSAN ile Kazakistan Engineering şirketinin ortaklaşa kurduğu ve Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrika, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kazakistan Savunma Bakanı Adilbek Jaksıbekov, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman''ın katıldığı törenle açıldı.

ENGELLEME BİZİ GÜÇLENDİRİR

Uzun menzilli füze ihalesinin Çin''e verilme ihtimalinin ardından ABD''den ve NATO''dan gelebilecek ambargo ihtimalini değerlendiren Bakan Yılmaz, ''1974 harekatında olduğu gibi, bir haklı davamızda kendi müttefikimizi yanımızda görmez isek bu ne olur? Bu bizi daha da güçlendirir. Eğer Türk savunma sanayi bu aşamaya geldiyse geçmişte Türk Silahlı Kuvvetleri''ne veya Türkiye''ye uygulanan ambargoların büyük katkısı vardır. Her yıkılış bir yürüyüş öğretir. Bir şeye ihtiyacınız varsa dışarıdan almayla temin edemiyorsanız o zaman onu siz üretmek zorunda kalırsınız.'' dedi.

ASELSAN DAHA DA BÜYÜYECEK

1974''teki ambargonun ardından kurulan ASELSAN''ın dünyanın en büyük 100 savunma sanayi kuruluşu arasında 74. sırada olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun Türkiye açısından gurur verici olduğunu belirtti. Kazakistan Engineering ile ASELSAN ortaklığında kurulan fabrikanın önemine işaret eden Yılmaz, fabrikada 50 kişinin çalıştığı bilgisini verdi. ASELSAN, Kazakistan''da T72 tankları, helikopterleri ve zırhlı araçları da modernize etmek istiyor.

BEDELLİ GÜNDEMDE DEĞİL

Bir soru üzerine, ''bedelli askerlik'' konusuna da değinen Yılmaz, böyle bir çalışmanın sözkonusu olmadığını kaydetti. Yılmaz, ''Kısa bir zamanda bedelli beklemek veya askerlik süresinin tekrar kısaltılmasını beklemek makul değildir'' diye konuştu.

Yaklaşık 44 milyon dolara mal olan fabrikada, tamamı Kazakistan vatandaşı olan 50 kişi çalışıyor. 8 bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren fabrikada gece görüş ve termal görüş cihazlarının üretim ve test hatları, çevre koşulları laboratuvarı, ölçüm ve kalibrasyon laboratuvarı, malzeme depolama ve paketleme hattı, elektronik kart üretim ve test hattı bulunuyor.

''Gece görüş'' üretecek

Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE) Limited Sirketi, Şubat 2011''de kuruldu. KAE, askeri ve sivil kuruluşlarla bölge ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik elektro optik ve elektronik sistemleri üretecek. Şirket, bu sistemlerin her türlü platforma entegrasyonunu gerçekleştirecek. Fabrikanın yılda 3 bin gece görüş cihazı, 1200 termal nişangah üretme kapasitesi bulunuyor. KAE sermayesinin yüzde 50''si Kazakistan Engineering şirketine, yüzde 49''u ASELSAN''a, yüzde 1''i de Türkiye''nin Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait.


11 yıl önce