|

Almanya gidiyor

FETÖ’cüleri iade etmemesi ve terör örgütü PKK’nın faaliyetlerine izin verdiği için vekillerinin ziyaretine onay verilmeyen Almanya İncirlik’ten çekilme kararı aldı. Almanya Başbakanı Merkel ise krize ilişkin “Türkiye ile diyalog sürmeli” mesajı verdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:42 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen

Terör örgütü PKK’nın faaliyetlerine izin veren ve FETÖ’cü darbecileri himaye eden Almanya’ya bu nedenlerle vekillerinin İncirlik ziyaretine onay verilmedi. İki ülke arasında başgösteren ziyaret krizi Almanya’nın İncirlik’ten çekilme kararı almasıyla son buldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında İncirlik’te bulunan askerlerinin durumunu ele aldı. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunun Tornado keşif uçakları ve bir yakıt ikmal uçağının da yer aldığı yaklaşık 260 kişilik Alman askeri birliğinin İncirlik’ten Ürdün’e taşınması önerisini kabul ettiğini belirtti.

İKİ YA DA ÜÇ AY SÜRER

Alman birliğinin Ürdün’ün El Azrak Hava Üssü’nde faaliyet göstereceğini ifade eden von der Leyen, taşınmadan dolayı keşif uçaklarının yaklaşık 2 ay, yakıt ikmal uçağının ise muhtemelen 3 hafta görev yapamayacağını söyledi. Almanya’nın İncirlik Üssü’nde 260 civarında askeri, 6 Tornado tipi keşif uçağı, bir yakıt ikmal uçağı ve yüksek teknolojiden oluşan komuta merkezi konteynırları bulunuyor. Bakan von der Leyen, ancak uçaklar, 260 civarında asker ve komuta merkezi konteynırların taşınma işleminin iki ile üç ay alacağını belirtti. Taşınma maliyetinin ise 20 milyon avro civarında olması bekleniyor.

Taşınma nedeniyle DEAŞ ile mücadelede oluşabilecek boşluğu nasıl dolduracaklarını koalisyon güçleri ve ABD ile görüşeceklerini dile getiren Leyen, “Yapacağım çalışmanın sonucunu gelecek hafta Bakanlar Kurulu ve parlamentoya sunacağım” ifadelerini kullandı.

DİYALOG SÜRMELİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “İncirlik’ten çekildikten sonra da Ankara ile görüşmeler sürmeli” dedi. NATO, kararı üzüntüyle karşıladığını açıklarken, ABD’nin sessiz kalması dikkati çekti.

#FETÖ
#Almanya
7 yıl önce