|

Akar ve Özel’e darbe soruları

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e yazılı sorular gönderdi. Akar’a, derdest edilmesi, darbe istihbaratı gibi sorular sorulurken Özel’e “FETÖ’nün TSK’ya sızmasının farkedilemeyişinin sebebi nedir?” denildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 الخميس
Güncelleme: 01:44 - 29/12/2016 الخميس
Yeni Şafak

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e yazılı sorular gönderdi. 15 Temmuz Darbesi Girişimini Araştırma Komisyonu dinleyemediği eski ve mevcut iki Genelkurmay Başkanı'na sorularını yazılı olarak gönderdi. Komisyon, Akar'a 10, Özel'e ise 9 soru sordu. Komisyonun MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ise soru göndermediği öğrenildi. Akar'a gönderilen sorularda şunlar yer alıyor:



1-15 Temmuz 2016 günü MİT'ten gelen istihbaratta MİT'e yönelik bir operasyondan söz edildiği, bunun mahiyeti üzerine MİT Müsteşarı ile görüşme yaptığınız ifade edilmektedir. Kamuoyuna intikal eden bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaştınız ve hangi önlemleri aldınız?



2-MİT'ten size ulaşan istihbarat bir darbe girişimi kuşkusu yönünde mi yoksa MİT'e yapılacak bir operasyon muydu?



3-İstihbaratı bir darbe girişimi/kalkışma olarak değerlendirdiniz mi? Bu değerlendirmeyi yaptıysanız gerekli önlemlerin alınması için Kuvvet Komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile ya da özel kalemleri ile bir görüşmeniz oldu mu?



4-Türk hava sahasının kapatılması emrini doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı'na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver'e doğrudan ilettiniz mi? İletmedinizse niçin?



5-Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? TSK içinde FETÖ/PDY örgüt mensupları olduğunu tespit ettiniz mi? Bu konuda istihbari çalışma için MİT'ten talepte bulundunuz mu?



6-MİT Müsteşarı tarafından olağanüstü bir ihbar iletilmesi sonucu bazı tedbirler aldığınız değerlendirilmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Gelen ihbar neydi? Hangi tedbirleri aldınız?



7-FETÖ'nün en önemli hedeflerinden birisinin TSK olduğu kamuoyunda sürekli gündemdeydi. FETÖ'nün TSK'ya sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?



8-Darbe girişiminde sizin etkisiz hale getirilişiniz, Akıncı Üssü'ne götürülmeniz ve Çankaya Köşkü'ne getirilişinizi anlatır mısınız? Zorla götürülme sırasında boğazınızın kemerle sıkılması ve görüntülere yansıyan yaralanma iddialarına ne dersiniz? Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız? Akıncı Üssü'nden nasıl çıktığınızı anlatır mısınız?



9-Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne geldiğinizde yanınızda darbeci general Mehmet Dişli'nin de bulunduğu görülmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?



10-Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?





Neden farketmediniz?


Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e gönderilen sorular ise şöyle:


* Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? Sunulduysa, bu örgütle mücadele kapsamında herhangi bir girişiminiz oldu mu?


* FETÖ'nün TSK'ya sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?


* Size FETÖ/PDY mensuplarıyla ilgili herhangi bir işlem yapılması için yetkili makamlardan bir liste verildi mi? Verildiyse nasıl bir işlem yapıldı?


* FETÖ/PDY iltisaklı askeri personelin TSK'dan ihraç edilmeyişlerini nasıl izah edersiniz?


* Tecrübeleriniz ışığında güvenlik ve istihbarat alanındaki cari kurumsal düzenin eksiklik ve zafiyetleri nelerdir? Bu zafiyetler nasıl giderilebilir?


* MİT'te tekrar askerî yönetici istihdam edilmesi, örneğin MİT Müsteşar Yardımcısının bir asker olması önerisi hakkındaki kanaatiniz nedir?


* FETÖ'nün ortaya çıkışı ve özellikle 1970'li yılardaki niyeti ve kuruluş maksadı sizce farklı mıydı? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliğini sonradan mı edinmiştir?


* 15 Temmuz FETÖ darbe ve işgal girişiminin sizce en önemli hedefi neydi?


* Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?




#Darbe Girişimi
#Hulusi Akar
#Necdet Özel
٪d سنوات قبل