ABD’nin miyop bir bakış açısı var

Yeni Şafak
Yasemin Asan
04:0013/01/2018, Cumartesi
G: 13/01/2018, Cumartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ayşe Sözen Usluer
​Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ayşe Sözen Usluer

Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ayşe Sözen Usluer, ABD'nin bölgede barışı tesis etmekten ziyade silah satışı üzerine bir strateji kurduğunu ve herhangi bir siyasi çözüm üretemediğini belirterek “ABD miyop bir bakış açısı ile hareket ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Dr. Ayşe Sözen Usluer, siyasi çözüm üretemediğini belirttiği ABD’nin bölgede “miyop bir bakış açısı” ile hareket ettiğini söyledi. Usluer, Almanya’ya da “Antierdoğanizm söyleminden vazgeçmesi” çağrısında bulundu. Usluer Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulundu.

İLK İŞARETİ VERİLDİ

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa ziyareti, Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri açısından iyi bir yıl olacağının ilk işareti olduğunu vurgulayan Usluer, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘İkiyüzlülüğe son vermeliyiz’ açıklaması Türkiye AB ilişkilerinde bugüne kadar ikiyüzlülüğün devam edegeldiğinin itirafı olduğunu söyledi. Bunu “ilk kez bir Avrupa ülkesi lideri telaffuz etmiş oldu” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN SİYASETTEKİ 3 KURALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan için siyasette dürüstlük, açıklık ve verilen sözlerin karşılıklı olarak tutulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Usluer, “AB sürecinin açıklık ilkesi üzerinden yürümesi de çok önemli olacak. Fransa ziyareti hem AB hem de Fransa ile ikili ilişkilere katkı sağlayacak” dedi.


TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE POZİTİF DİLE İHTİYAÇ VAR

“AB zaman zaman, Türkiye’ye ‘gönderdiğimiz mali yardımları keseriz’ ‘tehditleri yapıyor” diyen Usluer, “2007-2013 arasında 4.79 milyar Avro, 2014-2020 arasında ise 5 milyar Avro’ya yakın mali yardım yapılandırması söz konusu idi. Siz ‘mali yardımları keseceğim’ dediğinizde bunun Türkiye’nin bütçesinde herhangi bir karşılığı yok. Türkiye’nin 8 yüz 63 milyar dolar GSMH’sı var. 5 milyar Avro milli gelirin içine girmiş ya da girmemiş neye karşılık gelir. Bu bize hiçbir şey yapmaz. Ama siz Türk toplumuna dokunma şansını kaybediyorsunuz. STK’lar üzerinden ulaşan mali yardımların kesileceği tehdidi ile Türkiye’deki toplumsal AB desteğini kaybediyorsunuz, güven inişe geçiyor. Bunu kazanmak var iken kaybetmeye yönelik strateji geliştirmeye hiç anlam veremiyorum. Avrupa’nın Türkiye’ye karşı yeni ve pozitif bir dil geliştirmeye ihtiyacı var” dedi.

YAHUDİLERDEN DESTEK SESLERİ DUYUYORUZ

Kudüs konusunda Erdoğan’ın, Papa Franciscus ile yaptığı telefon görüşmesinin Müslüman-Hristiyan işbirliği ve yakınlaşmasında önemini anlatan Usluer, “Kudüs şehri üç semavi dinin mirasıdır. Bazı Yahudilerden de destek seslerini duyuyoruz. Destek veren Yahudilerle de görüşülmeli ve işbirliği kurulmalıdır” şeklinde konuştu.

KUDÜS KARARI AVRUPA’YLA ORTAK ZEMİNDE DEVAM EDECEK

  • Usluer, BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin önderliğinde ABD’nin Kudüs’ü başkent tanımasını reddeden tasarının 128 “evet”, 9 “hayır” ve 35 “çekimser” oy ile sonuçlanması Kudüs için izlenecek yol haritasında önemli bir başlangıç olduğunu söyledi. Usluer, ABD’nin bütün tehditlerine rağmen 9 hayır oyunun küçük nüfuslu ada ülkelerinden geldiğinin altını çizdi. Usluer, “Küçük devletler çekimser kalmayı tercih etti. Büyük ülkeler, Türkiye’nin tasarısını destekledi. Burada ABD ile Avrupa ülkeleri arasında önemli bir yol ayrımı görüyoruz. Dünya, ‘Kudüs uzlaşısını bozmanın nasıl bir anlamı var’ diye sorguluyor. Türkiye önderliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı dirençli karar aldı. Bunun özellikle Avrupa’yla işbirliği ile ortak zeminden hareket ederek devam edeceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

ALMANYA, ANTİERDOĞANİZM SÖYLEMİNDEN VAZGEÇMELİ

Almanya ile yeni dönemde karşılıklı olarak herkesin sertleşen söylemlerinden geri adım atacağını söyleyen Usluer, “Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerine bakıldığında müthiş yükselen antierdoğanizm söylemi görülüyor. Antierdoğanizm, İslamafobik söylemin bir parçasıdır. Şahsında İslam’ın temsilini gördükleri için İslam’a saldırıdır. İslamafobik söylemin parçası olan antierdoğanizm söyleminden bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor” dedi.


YÜZÜNE ‘DEMOKRATİK LİDER’ KAPIDAN ÇIKINCA ‘DİKTATÖR’ SÖYLEMİ

FETÖ’nün Avrupa’da sahiplenildiğini, korunduğunu ifade eden Usluer, “Avrupa’dan gelenlerle bire bir görüştüğümüzde 'haklısınız' diyorlar, kapıdan çıktıklarında ifadeler böyle olmuyor. Burada birçok lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde ‘sizin ne kadar demokratik lider olduğunuzu biliyoruz’ deyip ülkelerine döndüklerinde diktatör Erdoğan söylemine sarıldıklarına şahit oluyoruz. Bu işte karşılıklı güveni eksilten bir söylemdir. Türkiye’nin de Avrupa’nın da şu anda yeniden güven inşasına ihtiyacı var. Karşılıklı olarak güven zedelenmesi yaşadık. O açıdan Almanya Dışişleri Bakanı Sayın Gabriel’in, Sayın bakanımız Çavuşoğlu’nu kendi evinde ağırlaması bu güvenin yeniden inşası için önemli bir başlangıç oldu. Ben şahsen bu buluşmayı çok sempatik buldum” diye konuştu.

İŞ DÜNYASINDAN İTİRAZLAR GELİYOR

3 milyona yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığı Almanya ile organik bağımızın bulunduğunu belirten Usluer, “Türklerin ve Almanların karşılıklı olarak tırmanan siyasi gerilimden sosyal hayatlarında olumsuz etkileniyor. Ekonomik ve ticari açıdan böyle krizlerin sürdürülebilir değil, Almanya’nın da bunu şimdi fark etti” dedi. Usluer, “İş dünyasından da ciddi itirazlar geliyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerin zayıflaması ne devletler ne toplumlar için olumludur ” dedi.

TÜRKİYE YARGISAL SÜRECİ YÜRÜTECEK

  • ABD'deki kumpas davası yargı süreci olarak gösterilmeye çalışılsa da son derece siyasi bir sürecin yürütüldüğünü söyleyen Usluer, “Biz FETÖ’nün kendisi ile ilgili dosyalar gönderdikse de ‘bizim yapabileceğimiz bir şey yok, bu bir yargı sürecidir’ diye cevaplar alıyoruz. Hala uzayıp giden, bir şekilde sonuçlanamayan bir mevzu. Ama öbür taraftan kumpas davasına bakıyorsunuz çok hızlıca görüldü, sonuca vardılar ve skandal bir karar verdiler. Bu davanın ne yürüyüş şekli, ne de alınan kararlar inandırıcı oldu. Bu dava en baştan kokmuş ve sakat bir davaydı. Türkiye de üzerine düşen yargısal süreci yürütecektir. Zamanı geldiğinde gereken adımlar atılacak” dedi.

ABD’NİN TAVRI ZORLU İLİŞKİLERE NEDEN OLUYOR

Usluer, Türkiye-ABD ilişkileri üzerine şunları söyledi:

“ABD, bir taraftan bölgede ağır silahlar sağlamak sureti ile YPG’ye destek veriyor. Diğer yandan FETÖ’yü ülkesinde barındırarak, illegal finansal faaliyetlerine devam etmesine göz yumarak Türkiye’ye karşı bir tutum almış oluyor. Bugüne kadar bu iki konuda olumlu bir adım atılmazken tersine işleyen bir süreç görüyoruz. Karşımızda stratejik ortağımız olarak tanımladığımız, ama tam da Türkiye açısından iki stratejik önemdeki konuda verdiğimiz mesajları algılayamayan bir ortak var. İlişkilerde ‘altın çağımızı yaşıyoruz’ diyemeyiz ABD'nin tavrı zorlu ilişkilere neden oluyor. Türkiye - ABD ilişkilerinin tarihsel süreçte iniş-çıkışları olmuştur. Bu da ABD’nin, Türkiye’nin argümanlarını ve burada jeo-stratejik önemini tam olarak kavrayamayıp, derinleştirememesinden kaynaklanıyor.”

ABD, SİYASİ ÇÖZÜM GETİREMİYOR

ABD’nin, bölgede miyop bir bakış açısı ile hareket ettiğinin altını çizen Usluer, “Amerika, DEAŞ’ı YPG ile mağlup etmeye çalışıyor. Bir terörist grubu, başka bir terörist grubu ile yenemezseniz. Bunun ağır bedelleri olur. Bölgede sürekli olarak barışı tesis etme, güvenliği sağlama anlamında hiçbir adım atmazken bütün stratejinizi silah satma üzerinde geliştirirseniz ne bölge halklarında bir karşılık bulursunuz ne de anti Amerikan duygunun inişe geçmesine katkı sağlarsınız. Şimdilik emrinize girmiş ülkeler veya insanlar olabilir ama bu o ülkelerin toplumlarında bir karşılığı olduğu anlamına gelmez. ABD bölgeye siyasi katkı veremiyor. Hiçbir meseleye siyasi çözüm getiremiyor” dedi.

RUSYA, TÜRKİYE’NİN KAYGILARINI SAHİPLENEREK HAZIRLIĞA BAŞLAMALI

“Suriye Ulusal Kongresi’nde Türkiye’nin kırmızı çizgisi ‘PYD ve YPG’nin temsil edilmemesidir” diyen Usluer, “Soçi zirvesinin başarılı olmasını bu şarta bağlıyor. Bazı bölgelerde ateşkes ihlallerinin olması, rejimin saldırılarının devam etmesi muhalifleri bu süreçte oldukça isteksiz kılıyor. 40 muhalif grup zirveye katılmayacağını açıkladı. Muhaliflerin olmadığı bir yerde Soçi sürecinden bahsetmek söz konusu olmaz. Rusya’nın sahayı daha iyi anlayarak adımlar atması gerekir. Aynı zamanda muhaliflerle diyalogu açısından Türkiye’nin rolü çok önemli. Türkiye’nin öngörülerinin, kaygılarının göz önünde bulundurulduğu bir sürecin yürütülmesi bütün taraflar açısından önemli olacaktır. Rusya’nın da bu öngörüleri ve kaygıları sahiplenerek o yönde kongre hazırlıklarını sürdürmesi doğru olur” şeklinde konuştu.

‘TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?’

  • FETÖ’ye kucak açan ülkelere ‘tehlikenin farkında mısınız’ mesajını veren Usluer, “Devlete sızmış çok gizli bir örgütten bahsediyoruz. Bulundukları ülkelerde hangi yollarla devlet mekanizmasına sızdıklarının bugün farkında olmayabilirler. Örneğin Afrika ülkelerindeki okullarında özellikle yönetici ve iş dünyası elitlerinin çocuklarını okutmak suretiyle bu kitlelere geçişkenlik sağlıyorlar. Bunun değişik formatlarını Avrupa ülkelerinde görmek mümkün. Bu tehdit daha da büyüyüp, kapıya dayanmadan bize kulak versinler” çağrısında bulundu.

SEVAKİN’E HAYAT VERİLECEK

Osmanlı Devletinde hac yolu olarak kullanılan Sevakin Adası’nın tarihsel ve kültürel değeri bulunduğunu belirten Usluer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan’da ‘ bize tahsis edin bu adayı ihya edelim’ dedi. Esasında ihya etmek yeniden hayat vermektir. Tam da Türklerin Afrika'da kendine edindiği misyonu ile bire bir örtüşüyor. Oraya bir can suyu, bir umut olabilmektir. Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye’nin en öncelikle planı Sevakin Adasına hayat verilmesi olacak.”

#Cumhuraşkanı Erdoğan
#Ayşe Sözen Usluer