|

ABD barış getiremez

Başbakan Yıldırım, ABD’nin DEAŞ’ı yenme bahanesiyle PKK ve uzantıları YPG ve PYD ile çalıştığını hatırlatıp, “ABD’nin içinde bulunduğu tarzda bir iş birliğinin bölgede barış ve istikrar sağlayacağını düşünmüyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:40 - 13/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Başbakan Binali Yıldırım
​Başbakan Binali Yıldırım

CNN’e konuşan Başbakan Yıldırım, ABD'nin Suriye'de terör örgütü PKK ile birlikte çalıştığını hatırlatarak, "ABD’nin içinde bulunduğu tarzda bir işbirliğinin bölgede barış ve istikrarı inşa etmeye katkı sağlayacağını düşünmüyorum” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade sürecinde “Türk hükümetinin sağladığı kanıtların güçlü ve inandırıcı olmadığı” yönündeki iddialara ilişkin, “15 Temmuz’da bir darbe girişimi oldu, benzer bir şey 11 Eylül’de ABD’de oldu. Dönemin Başkanı George W. Bush, ABD’nin saldırı altında olduğunu ilan ettiğinde Türkiye yardım teklifinde bulunan ve Afganistan’a asker gönderen ilk ülkeydi. Biz bunun arkasında kim var diye sormadık. ABD, bu saldırının arkasında El-Kaide var, El-Kaide sorumlu dedi. Kimse ABD’ye El-Kaide’nin yaptığına dair delil var mı diye sormadı” dedi.

ABD YENİ BİR KOALİSYON OLUŞTURUYOR

Amerikan CNN televizyonundaki GPS programında Fareed Zakaria’nın sorularını cevaplayan Yıldırım, anlaşmanın Avrupalı taraflarının ABD ile aynı görüşte olmadığını vurgulayarak, “ABD bugünlerde bölgede yeni bir koalisyon kurmaya çalışıyor. Suudi Arabistan ve İran ilişkilerinin uzun zamandır iyi gitmediği de sır değil. Bu, birinci faktör. Diğer faktör ise küçük ülkeler bir araya geliyor ve Katar’a karşı ittifak oluşturuyor" diye konuştu.

İSTİKRARA KATKISI YOK

Bu tür tutumların çok zararlı olduğuna işaret eden Yıldırım, “Biliyorsunuz, bölgede zaten çok sayıda sorunumuz bulunuyor. Suriye’de ve Irak’ta iç savaş var, yönetim eksikliği, DEAŞ var. Herkes DEAŞ’la mücadele etmeye çalışıyor. PKK, YPG ve PYD var. Kürt, Marksist-Leninist gruplar bunlar, bunlar Türkiye için sıkıntı oluşturuyor. Ayrıca ABD, DEAŞ’ı yenmek için bu örgütlerle birlikte çalışıyor. ABD’nin içinde bulunduğu tarzda bir iş birliğinin bölgede barış ve istikrarı inşa etmeye katkı sağlayacağını düşünmüyorum.” ifadesini kullandı.

MİLYONLARCA KİŞİ
YERLERİNDEN EDİLDİ

Yıldırım, Suriye’de milyonlarca kişinin yerinden edildiğinin, bir milyondan fazla masumun gereksiz yere öldürüldüğünün altını çizerek, şöyle devam etti: “Yerinden edilmiş 3,5 milyondan fazla Suriyeli hayatlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığındı. 6 yıldan uzun süredir, onlara ev sahipliği yapıyoruz, eğitim ve barınma imkanı sağlıyoruz. Bu bizim için büyük bir sorun. İhtiyacı olanlara, tehdit altında olanlara sizi kabul etmiyoruz diyemeyiz, onlara her zaman kapımız ve kollarımız memnuniyetle açık.

BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK

Eğer bölgede yeni bir tehdit, yeni bir savaş ortaya çıkarsa bunu bedelini kim ödeyecek? Endişemiz bu. Aksine Türkiye bölgede güçlü ve istikrarlı bir ülke, Asya ile Avrupa arasında medeniyetler, Hristiyan ve Müslüman toplumlar arasında köprü vazifesi gören bir ülke. Türkiye, her türlü terör tehdidinin Avrupa’ya, deniz aşırı ülkelere yayılmamasında önemli bir rol oynuyor. Bu takdir edilmeli.”

  • 11 Eylül’de
    ABD’ye kimse
    kanıt sormadı
  • Başbakan, Flynn’in, Gülen’in iade edileceğine dair güvence verip vermediği şeklindeki soruyu, “Hayır. Biz Michael Flynn ile muhatap değiliz. Biz ABD hükümeti ile muhatabız” şeklinde cevapladı. Yıldırım, “Türk hükümetinin sağladığı kanıtların güçlü ve inandırıcı olmadığı” yönündeki iddialara ilişkin ise "15 Temmuz’da bir darbe girişimi oldu, benzer bir şey 11 Eylül’de ABD’de oldu. Dönemin Başkanı George W. Bush, ABD’nin saldırı altında olduğunu ilan ettiğinde Türkiye yardım teklifinde bulunan ve Afganistan’a asker gönderen ilk ülkeydi. Biz bunun arkasında kim var diye sormadık. ABD, bu saldırının arkasında El-Kaide var, El-Kaide sorumlu dedi. Kimse ABD’ye El-Kaide’nin yaptığına dair delil var mı diye sormadı” dedi.
İade sinyali yok

Başbakan Yıldırım, “Trump yönetiminin, (eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı) Michael Flynn Türk hükümetiyle çalıştığı için Gülen’i iade edeceğini umdunuz mu? ABD Başkanlık seçimi günü Flynn, iadeyi savunan bir yazı yazmıştı” şeklindeki soruya, “Biz, bunun gerçekleşeceğini bekledik ama zaman geçtikçe gördük ki iade edileceğine ilişkin bir sinyal yok” yanıtını verdi.

Şİİ YAYILMACILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

ABD’nin İran politikasına ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, geçen 500 yıl boyunca İran ve Türkiye arasında hiç savaş yaşanmadığını ve Türkiye’nin bölgesel konulara ilişkin tutumunun net olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Biz, herhangi bir mezhebin yayılmaya çalışılmasının istikrar, güvenlik ve bölgesel barış için iyi olmadığını söylüyoruz. Bu yüzden, Şii mezhebinin bölgede dağılması bölge için büyük tehlikedir. Dini bir savaş başladığında bunun ne zaman biteceğini ya da ne boyutlara erişeceğini kimse bilemez. Bu yüzden komşumuz İran’ı zaman zaman bu aktiviteleri cesaretlendirmemesi için dostça bilgilendiriyor ve uyarıyoruz” diye konuştu.

ANLAŞMAYI İPTAL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Obama yönetimi sırasında, BM'nin diğer daimi üyeleriyle birlikte Almanya da dahil nükleer konularda yaptırımlar karşısında bir anlaşmaya vardılar. Şimdi yeni yönetim, Trump yönetimi İran’la karşı karşıya kalmaya daha istekli. Anlaşmayı saf dışı etmek, ortadan kaldırmak istiyorlar. Bunun yasal olarak mümkün olmadığını düşünüyorum çünkü bu ikili değil, çoklu bir anlaşma.”


#Binali Yıldırım
#ABD
#FETÖ
7 yıl önce