|

500 milyon dolarlık rekor sukuk ihracı

Türkiye Finans, 5 yıl vadeli 500 milyon dolarlık sukuk ihracını gerçekleştirdi. HSBC, Citigroup, NCB Capital ve Noor Islamic Bank''ı yetkilendiren Türkiye Finans, T.C. Hazine''sinin geçen yıl ihraç ettiği sukuk işleminden sonra Türkiye''de düzenlenen en büyük yurt dışı sukuk ihracına imza attı.

.
00:00 - 7/05/2013 Salı
Güncelleme: 22:52 - 6/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
500 milyon dolarlık rekor sukuk ihracı
500 milyon dolarlık rekor sukuk ihracı

Türkiye Finans 95 yatırımcıdan teklif aldığı ve 1,9 milyar dolarlık talep gelen 5 yıl vadeli 500 milyon dolarlık sukuk ihracını tamamladı.

İhraçta getiri oranı yüzde 3,95 olurken, yatırımcıların yüzde 51''i Orta Doğu, yüzde 17''si Avrupa, yüzde 17''si Asya ve yüzde 15''i İngiltere''den oldu.

Citi, HSBC, NCB Capital ve Noor Islamic Bank''in yönettiği 5 yıl vadeli 500 milyon dolar sukuk ihracında nihai getirinin yüzde 3,95 olduğu 24 Nisan''da Reuters''ta yer almıştı.

Söz konusu ihraç Hazine''nin geçen sene Eylül ayında gerçekleştirdiği 1,5 milyar dolarlık sukuk ihracından sonraki en yüksek tutarlı dolar cinsi sukuk ihracı olma özelliğini de taşıyor.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, sukuk ihracı ile özellikle leasing işlemleri başta olmak üzere tüm fon kullandırımlarını artırmaya odaklanacaklarını belirterek ''İş Yatırım aracılığıyla SPK''dan 100 milyon TL sukuk ihracı için de onay aldık. Yakın zamanda SPK tarafından yeni tebliğin yayınlanmasının hemen ardından TL sukuk ihracını da tamamlayacağız'' dedi.

KİRA SERTİFİKASI OLMAZSA OLMAZ

Yerel para cinsinden uzun vadeli borçlanmanın önemine dikkat çeken Gürerk, ''Bizim amacımız uzun vadeli yerel para cinsinden kira sertifikası ihracı yapabilecek enstrümanlar geliştirmek. Buradaki fonlama için de aktiflerinizde bir takım enstrümanlarınızın olması gerekiyor. Bizim buna konu olabilecek aktif enstrümanlarımız 100 milyon TL''yi karşılıyor; o yüzden bu kadar borçlanabiliyoruz'' diye konuştu.

Kira sertifikaları piyasasının katılım bankacılığı için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Gürerk, bu piyasada yoğun olarak yer alacaklarını belirterek, kira sertifikası ihracı ve finansmanında yerel piyasada önemli bir oyuncu olmak istediklerini ifade etti.

ARTIRARAK SÜRECEK

Gürerk ''Türkiye''de bazı şirketler kira sertifikası yoluyla borçlanmak istiyorlar. Biz bunlara aracılık edebiliriz. Şu anda bununla ilgili bir işlemimiz de gerçekleşmek üzere.'' dedi.

Talebin yüzde 51''i Ortadoğu''dan

Türkiye Finans Hazine ve Finansal Kurumlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Güney, ''Bu rakamın yüzde 4''ün altına inmesi uluslararası yatırımcılar ve piyasalar açısından büyük başarı olarak değerlendiriliyor. Sukuk yatırımcılarımızın yüzde 51''i Orta Doğu, yüzde 17''si Avrupa, yüzde 17''si Asya ve yüzde 15''i İngiltere''den geldi'' dedi.


11 yıl önce