|

4 bin yolcu incelendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Kemal Batmaz’ın darbenin en kritik isimlerinden biri olduğunu belirterek, Adil Öksüz’ün ABD seyahatlerinde uçaklardaki 4 bin yolcunun incelendiğini ve bu şekilde Batmaz’a ulaşıldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2016 Cuma
Güncelleme: 22:25 - 3/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde görüntüleri ortaya çıkan eski Kaynak Kağıt AŞ Genel Müdürü Kemal Batmaz'la ilgili açıklamalar yaptı. Adil Öksüz'ün yakalanması için yaptıkları çalışmaları anlatan Kodalak, “Adil Öksüz'ün ABD'ye gidiş gelişlerinin mercek altına alınması gerektiğini öngördük. Öksüz'ün ABD seyahatleri 1999'da başlıyor. 1999'dan 11 Temmuz 2016'ya kadar ABD'ye gittiği uçakların sefer sayılarından hareket ederek, yolcu listelerine tek tek baktık, 4 binden fazla yolcuyu mercek altına aldık. Buradan hareket ederek, gerçekten çok ciddi delillere ulaştık. Darbenin karanlık bir yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk. Kemal Batmaz ismine de bu şekilde ulaştık” dedi.



BİLİRKİŞİ TESPİT ETTİ


Kemal Batmaz ismini tespit edince, Batmaz'ın zaten darbe girişiminin ardından tutuklananlar arasında bulunduğunu gördüklerini kaydeden Kodalak, şöyle konuştu: “Sonraki çalışmalarımızdan sonra bu şahsın aslında darbenin çok kritik isimlerinden biri olduğunu, Adil Öksüz kadar önemli olduğunu, belki de onun üstü olabileceğini gördük, değerlendirdik. Darbenin bir karanlık yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk.” Görüntülerde Akıncı Üssü'nde Batmaz'ın da yer aldığının tespit edilmesinin ardından Batmaz'ın bir kez daha ifadesini aldıklarını bildiren Kodalak, “Ama her şeyi inkar ediyor. Hatta görüntülere dahi 'Ben değilim' diyor. Ama biz kendisinin fotoğraflarını çekerek, bu konuda da bilirkişi raporu aldık. Görüntülerle eşleşmesini sağladık” diye konuştu. “Bu dellilerin mutlaka Amerikalı ilgililer tarafından dikkate alınacak diye düşünüyorum” diyen Kodalak, “Bu deliller, yeni delil olarak ABD'ye sunulabilir. Zaten bana sorarsanız, hepsinin bir anda sunulmasından ziyade bazı güçlü delillerin peyderpey sunulmasının daha etkili olacağını değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.





İLK DAVALAR 2017'DE


Kodalak, şöyle konuştu: “Asker ve sivil FETÖ soruşturmalarında bizim toplam soruşturduğumuz kişi sayısı 10 binin üzerinde. Bunların 4 bin 359'u tutuklu. Bununla birlikte biz ilk davalarımızı kısmet olursa kesin bir tarih olmamakla birlikte 2017'nin başında açmaya başlayacağız. Bekli 2016'nın son ayında da açtığımız dava veya davalar olabilir ama 2017 ile beraber seri şekilde dava açmaya başlayacağımızı hesap ediyoruz.” Hakim savcı soruşturmalarında davaları müstakil, tek tek açmayı düşündüklerini aktaran Kodalak, “Ergenekon, Balyoz davalarını gördük. Yüzlerce şüpheli, ki birçoğu zaten masum insanlardı, bir davanın içine koyarak o davayı çıkmaz hale getirmeyi düşünmüyoruz” dedi.


#Harun Kodalak
#Kemal Batmaz
#Adil Öksüz
8 yıl önce