|

15 Temmuz gecesi darbecileri komuta eden İlhan Talu: Ben tatbikat sandım

15 Temmuz gecesi darbecilerle işbirliği yapan eski Genelkurmay Başkanı İlhan Talu, "Ben tatbikat yapılıyor sanıyordum" diye ifade verdi. Talu, komutanları bilgilendirerek darbe girişimini önlemeye çalıştığını da iddia etti. Kalkışma gecesi kendini odasına kapattığını söyleyen Talu'nun, gece 1'de cuntacı askerleri komuta katına aldığı ortaya çıkmıştı.

Yeni Şafak
15:34 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 15:58 - 26/05/2017 Cuma
IHA
İlhan Talu'nun darbe girişimi gecesi cuntacı askerleri komuta katına aldığı anların kamera kayıtları ortaya çıkmıştı.
İlhan Talu'nun darbe girişimi gecesi cuntacı askerleri komuta katına aldığı anların kamera kayıtları ortaya çıkmıştı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın beşinci celsesi başladı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya sanıklar, taraf avukatları, müştekiler ve sanık yakınları katıldı. Bugünkü celsede ilk savunmayı darbe girişiminin erkene çekilmesinde önemli rolü olduğu iddia edilen eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Korgeneral İlhan Talu yaptı. Personel Daire Başkanlığına emekli Orgeneral İlker Başbuğ tarafından FETÖ ile mücadele için getirildiğini söyleyen Talu, FETÖ mensuplarına yönelik mücadele ettiğini savundu.

“Ben bunun ciddi bir tatbikat olduğunu düşündüm”

Saat 21.23’de Genelkurmay 2. Başkanlığı makamından çıktığında koşarak yukarıya çıkan tam teçhizatlı askerleri gördüğünü anlatan Talu, “Yanlarında sivil kıyafetli Genelkurmay 2. Başkanı Emir Subayı Binbaşı Mehmet Akkurt’ta bulunan tam teçhizatlı silahlı askerlerin 2. Başkan makamına girdiğini gördüm. Ben bunun ciddi bir tatbikat olduğunu düşündüm. Lojmanlardan eşim aradı ve Korgeneral Fikret Erbilgin’in evinde polisler tarafından tutuklanıp götürüldüğünü, eşinin ağladığını söyledi. Ben de yanımdakilere ‘Polisler Fikret Paşa’yı evinde gözaltına almışlar’ dedim. Fikret Paşa’nın bende PDY çalışmasında bazı kayıtları olduğu için uzun zamandan beri dillendirilen polis operasyonunun başladığını düşündüm. Adli Müşavir Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı’nın ‘Herhalde beklediğimiz tutuklama bu’ diye yorum yaptığını hatırlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Genelkurmay Başkanı ile 16 Temmuz’da 13 kez görüştüm”

16 Temmuz’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la 13 kez telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Talu, "Akıncı Üssü’ndeki darbecilerin çatışmadan teslim olacağını, Genelkurmay Karargahındaki darbecilerin de çatışmadan teslim olmalarını emretmiştir. Mehmet Partigöç’le görüşerek çatışmadan teslim olmalarını sağladım" iddiasında bulundu.

16 Temmuz günü saat 19.30 sıralarında gözaltına alındığını anlatan Talu, darbe girişimi sırasında şaibeli hiç kimseyle görüşmediğini ve kalkışmayı öğrendikten sonra ordu komutanlarına kalkışmanın emir komuta kapsamında yapılmadığını ve gelen emirleri dikkate almamaları gerektiğini söylediğini öne sürdü.

Darbenin öne çekilmesinde önemli rol oynadığı iddiaları

Talu, darbeci askerlerin teslim alınmasını ve yeni birliklerin görevlendirilmesini de koordine ettiğini ileri sürerek, iddianamede darbenin öne çekilmesinde önemli rol oynaması iddialarına şu şekilde yanıt verdi:

"Bu iddianın gerçekle ilgisi yoktur. Savcılık iddianamesinde saat 20.09’da Genelkurmay Başkanının makamından çıktığım yönünde yanlış bir değerlendirilme yapılmaktadır. Ben saat 20.09’da ikinci defa Genelkurmay Başkanının odasına gitmek için komuta katına gittim. Çıkışım saat 20.16’dır. Bu da kamera kayıtlarında sabittir. Ve kesinlikle ben komuta katına giderken Cemil Turan’la karşılaşmadım. Turan’ın benim arkamda gözüktüğü sabittir. Cemil Turan da ifadesinde 20.09’da görüşmemiz olmadığını söylemiştir. Onunla görüşmem ve savcılığın iddiasında söylediği şeyleri söylemem mümkün değildir. Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile yaptığı toplantı bilinmekte ve saat 19.00’da orada olacağı aleni bir durumdu. Darbe girişiminin saat 20.00’de öne alındığı çok açık. Bunun benimle bir ilgisinin olmadığı ortada."

“Terörist darbe girişimini önleyen kişiyim”

Talu, girişimden haberi olduktan sonra birlik komutanlarına “Bu mesaj emri Genelkurmay Başkanının emridir” şeklinde söylemesi halinde darbe girişiminin başarılı olma ihtimalinin çok yüksek olacağını belirterek, "Oysa ben bunların hiçbirini yapmadığım gibi telefon diplomasisiyle birlik komutanlarına darbe girişiminin Genelkurmay Başkanının bilgisi dahilinde olmadığını söyleyerek terörist darbe girişimini önleyen kişiyim" dedi.

  • Yalanı güvenlik kamerasıyla ortaya çıkmıştı
  • Darbe girişimi gecesi kendisine odasını kilitlediğini ve saat 13'e kadar beklediğini iddia eden Talu'nun, Karargah'ın incelenen güvenlik kameralarında gece saat 01 civarında odasından çıkarak cuntacı askerleri komuta katına aldığı ortaya çıkmıştı.
#İlhan Talu
#FETÖ Darbe Girişimi
7 yıl önce