|

Türkiye’nin itibarı yetti

15 Temmuz sonrası Standart&Poors’un aceleyle Türkiye’nin notunu düşürdüğü bir ortamda üç yabancı kredi kuruluşu, İzmir ve Kocaeli’ndeki iki şehir hastanesi için toplam 1,1 milyar dolar kredi vermeyi kabul etti. GAMA ve Türkerler Holding’in üstlendiği iki hastane için söz konusu finansman, %5 hisse karşılığı ABD’li GE aracılığıyla bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2016 Salı
Güncelleme: 20:57 - 3/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'nin açılışında, uluslararası bir şirketin sağlık alanında yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırımın finansmanı öngören anlaşma imzalayacakları yönündeki açıklamasının detayları belli oldu. Söz konusu firmaların GAMA ve Türkerler Holding olduğu öğrenildi. Bu firmaların ortak olarak İzmir ve Kocaeli illerinde başlattıkları iki şehir hastanesi için ABD'li General Electric'e (GE) yüzde 5 hisse vererek 1,1 milyar dolar kredi buldukları belirlendi. GE, mühendislik, sağlık, ulaştırma ve enerji alanlarındaki çözüm ve yatırımlarıyla sektörünün dünya liderleri arasında yer alıyor. Edinilen bilgiye göre, GAMA ve Türklerler 2014 ve 2015'te temelini attıkları şehir hastaneleri için finansman arayışlarına GE'den olumlu cevap geldi.



TÖREN KÜLLİYE'DE OLABİLİR


Finansman kaynağı olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) darbe girişimi sonrasında 'şimdilik gelmeyin' mesajı ilettiği, darbe girişiminin bastırılması üzerine 'Türkiye'ye güveniyoruz' diyerek kredinin gerçekleştiğini bildirdiği ortaya çıktı. Standart&Poors'un aceleyle Türkiye'nin notunu düşürdüğü bir ortamda EBRD, OPIC ve EDC'nin toplam 1,1 milyar dolar kredi vermeyi kabul ettiğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilmesi üzerine imzaların programa uyması halinde Külliye'de yapılabileceğinin de konuşulduğu belirtildi. Söz konusu kredinin kreditörlerinin 3 yabancı kurum ve paylarının da; EBRD 500 milyon dolar, ABD'li şirketlerin dış yatırımlarını destekleyen kurum OPIC 450 milyon dolar, Kanada Eximbank'ı olan EDC 150 milyon dolar vereceği belirlendi.



2019 YILINDA HİZMETTE


Türkerler Holding'in Kocaeli ve İzmir Bayraklı şehir hastanelerinde Gama ve GE, Ankara Etlik'teki şehir hastanesinde ise İtalyan Astaldi ile ortaklıkları bulunuyor. Her 3 hastanenin de 2019 yılında hizmete girmesi bekleniyor.



İŞLETMESİ DEVLETİN


Hastanelerin işletme ve yönetimini devlet yapacak ve 25 yıl yapımcı Türkler ve Gama'ya kira ödeyecek. Sonra varlıklar devlete geçecek. Hastane komplekslerindeki ticari birimlerin işletmesi ise yapımcı şirketlerin olacak. Etlik'teki hastanenin %50'si, Kocaeli ve İzmir'deki iki hastanenin de %47,5'er hissesi Türklerler Yatırım Holding çatısı altında yer alıyor.







İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Kampüsü'nün temeli 12 Mart 2014 tarihinde dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve yine o dönemde AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım'ın katılımı sonucu, Kamu Özel Ortaklığı sistemiyle atıldı. 36 ay inşaat dönemi içinde tamamlanarak halkın hizmetine sunulacak olan hastanenin yatırım tutarı toplam 1.6 milyar lira. İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü Projesinde; 715 yataklı Genel Hastane, 424 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de bulunuyor.







Kocaeli Şehir Hastanesi'nin temeli 22 Mayıs 2015 tarihinde o dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve yine o dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımlarıyla atıldı. Yatırım tutarı toplam 350 milyon Euro olan ve 368 bin 668 metrekare arsa üzerinde, 335 bin 648 metrekare inşaat alanına sahip projede, 494 yataklı genel hastane, 116 yataklı onkoloji hastanesi, 246 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 124 yataklı KVC hastanesi, 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi ve 100 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi yer alacak.







#Standart&Poors
#GAMA
#Türkerler Holding
8 yıl önce