|

Seneye hedef % 4,4 büyüme

“Büyüme dostu bütçe” olarak nitelendirilen 2017 bütçesi Meclis’te görüşülmeye başlandı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında muhalefetin sorularını cevaplandırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:19 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
 Nurettin Canikli
Nurettin Canikli

Canikli: Faize giden parayı 251 milyardan 55 milyara çektik. 14 yılda 167 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi sağladık. Önümüzdeki yıl yüzde 4,4 büyürüz. Enflasyon kontrol altındadır. Bankaların faiz indirimiyle sonuç aldık, devamı da gelecek. Kesinlikle başkanlık sistemi, istikrarlı bir yönetim algısı ve buna bağlı olarak istikrarlı bir ekonomi yönetimi algısını güçlendirecektir.



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir büyüdüğünü belirten Canikli, bir ekonominin en önemli performans ölçütünün büyüme olduğunu, Türkiye'nin her anlamda içeriden ve dışarıdan şoklarla karşı karşıya kalmasına rağmen büyüme performansı ortaya koyduğunu söyledi. Ülke ekonomisindeki büyümenin reel bir büyüme olduğunu, bu verinin istihdamla desteklendiğini vurgulayan Canikli, 14 yılda 9 milyondan fazla istihdam kapasitesi oluşturulduğunu aktardı.



BÜYÜME 4,4 ÖNGÖRÜLÜYOR


Canikli, 2017 yılında büyümenin yüzde 4,4 olmasının hedeflendiğini söyledi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesi hakkında bilgi veren Canikli, 2016 yılında da büyümeyi yüzde 3,2 revize edildiğini hatırlattı. Bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2'nin altında tutulmasının da hedeflendiğini kaydeden Canikli, gelecek yıl bu oranın yüzde 1,9 olmasının öngörüldüğünü söyledi. GSYİH başlangıç oranının yüzde 1,6 olduğunun planlandığını ancak aradaki yüzde 3'lük payın özellikle artırılarak tamamen yatırıma aktarılacağını da kaydetti.



167 MİLYAR $ YABANCI YATIRIM


AK Parti hükümetlerinin olduğu 14 yılda 167 milyar dolarlı yabancı yatırım girişinin olduğunu ifade eden Canikli, büyümede yaşanan yavaşlamayı telafi etmek için, özel sektör yatırımlarını teşvik edilmesi amacıyla yatırım ortamının iyileştirilmesi adımlarının atıldığını söyledi.



FAİZ GİDERLERİNİ 55 MİLYARA ÇEKTİK


Kamu kaynaklarının daha önce başka alanları finanse ederken bugün yatırımı destekleyecek alanlara finansman imkanı oluşturduğunu kaydeden Canikli, bütçe içinde faiz ödemelerinin payının sürekli düşürüldüğünü dile getirdi. Canikli, 2002 yılı bütçesinde faiz ödemelerinin payının muhafaza edilmesi halinde bu yılın bütçesinden 251 milyar liranın bunun için ayrılması gerektiğini ancak 2016 yılında bu tutarın yaklaşık 55 milyar liraya gerilediğini belirtti.



ENFLASYON ARTIK KONTROL ALTINDA


Nurettin Canikli, bu olumlu gelişmelerin yanı sıra makro göstergelerde ciddi bir bozulma yaşanmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon kontrol altındadır, yüzde 7 bandındadır. Sonraki dönemde yüzde 6,5'e düşmesi planlanıyor. Şu an gelen datalar bu hedefi bozacak bir durumda değildir. Dolayısıyla burada herhangi bir sıkıntı yoktur. Kamu dış borcu için aynı şekilde... Toplam dış borç için de geçerli. Özel sektörün dış borcunda ciddi bir artış söz konusudur ama hepsinin karşılığı vardır. Bu çok önemlidir. Hanehalkı borçluluk oranlarını da benzer şekilde değerlendiriyoruz. Borcun karşılığı olan varlığı hesaba katmadığınızda o değerlendirme biraz eksik kalabilir.”



Canikli, bankacılık sektörü içindeki payının da yüzde 2,4'den 4,7'ye yükseldiğini söyledi. Canikli, “Ülkemizi faizsiz finans ürünlerinin küresel merkezlerinin birisi yapma hedefimiz doğrultusunda; tüm sukuk türleri SPK tarafından düzenlenmiş ve katılım bankalarımız tarafından ihraçlar başlamıştır” diye konuştu.



FAİZLERDE 2-2,5 PUANLIK BİR ŞİŞKİNLİK SÖZKONUSU


Canikli, bankaların faiz indirimine ilişkin çalışmanın ise reel bir çalışma olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Burada 2-2,5 puanlık bir şişkinlik olduğunu tahmin ediyoruz. Mevduat faizinde bu kadar rakam düşürerek bunun kredilere yansıtılması mümkündür. Sonuç almaya başladık, hiçbir kural ihlal etmiyoruz. Bankaların yapısını da bozmuyoruz, bankalardan fedakarlık da istemiyoruz. Kurallara uygun, rekabet kurallarını bozmadan..."



BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTİKRARI GÜÇLENDİRİR


Nurettin Canikli, başkanlık sisteminin istikrarı güçlendireceğini de kaydetti. Canikli, “Kesinlikle başkanlık sistemi, istikrarlı bir yönetim algısı ve buna bağlı olarak istikrarlı bir ekonomi yönetimi algısını güçlendirecektir. Eğer bir totaryal ya da ona benzer bir yaklaşım ortaya konulacaksa ya da hangi sistemin daha yakın olduğu ifade edilecekse şu andaki sistemin tam başkanlık sistemine göre daha büyük riskler taşıdığını tartışmasız bir şekilde kabul etmemiz gerekiyor” dedi.



FETÖ'DA HER GRUBA 1 YÖNETİM KURULU


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ soruşturması kapsamında şimdiye kadar 527 şirketin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiğinin bilgisini verdi. Bu şirketlerin 271'inin 9 gruba ait olduğunu söyleyen Canikli, “Geriye kalan 256 tanesi iller itibarıyla 26 olarak tasnif edilebilir. Toplam grup sayısı 30 civarındadır. Her bir şirkete yönetim kurulu atanmıyor. Gruba bir yönetim kurulu atanıyor ve grubun tüm şirketlerini yönetiyor. Yönetim kurulu üyelerinin tamamına yakını, belki birkaç istisna olabilir, kamu elemanları. Kamuda çalışan arkadaşlar tarafından bu işin yapılmasını arzuladık; orada güven mekanizması var" diye konuştu.





#Nurettin Canikli
#Berat Albayrak
#Yerli Yenilenebilir Enerji
#TANAP
8 yıl önce