|

Oda seçimlerinde 2 yıl şartı

TOBB’a bağlı 360 oda ve borsa seçime hazırlanıyor. Ekim-Kasım’da tamamlanması gereken seçimler öncesinde bazı illerde tespit edilen paravan şirket furyası üzerine önemli bir karar alındı. Bir şirketin oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmesi için seçim tarihinde en az iki yıllık kaydının olması şartı konuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2017 Salı
Güncelleme: 01:11 - 29/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Oda seçimlerinde 2 yıl şartı
Oda seçimlerinde 2 yıl şartı

Türk iş dünyasını bu yılsonuna doğru kritik bir seçim maratonu bekliyor. Önümüzdeki Ekim ve Kasım aylarında tamamlanması gereken oda seçimleri için TOBB’a bağlı 360 oda ve borsada yeni yönetimler belirlenecek. Seçimlerin ilk ayağa olan meslek komitesi seçimlerinde en önemli unsur olan şirketler üzerinden büyük kavgalar veriliyor. Çünkü oda yönetimine seçilmenin yolu Meclis üyesi seçilmekten geçiyor. Bunun için de kişinin sahip veya yöneticisi olduğu şirket üzerinden ilgili meslek komitesin seçimini kazanması lazım. Bu nedenle oda seçimlerinde şirketlerin büyük önemi var.


2 YIL ŞARTI GETİRİLDİ

Ankara’da Temmuz ayında kurulan şirket sayısında yüzde 112 artış olması, yaklaşan seçimlere yorumlanınca önemli bir kurul düzenlemesi yapıldı. Kanun Hükmünde Kararname ile seçimlerde şirketler üzerinden manipülasyon yapılması ihtimaline dur denildi. 25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organlarıyla oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirildiği anımsatıldı.

ANKARA ÖZELİNDE ARTTI

Şirket kuruluşlarında yüzde 112’ye çıkan temmuz ayındaki artışın, oda ve borsa seçimlerini manipüle etmeye yönelik paravan şirket kuruluşlarından kaynaklandığını tespit ettiklerini belirten Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaptıkları girişimler sonunda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tedbir alındığını ifade etti. Haziran ayından itibaren şirket kuruluşlarında Ankara özelinde aşırı artış olduğunu gözlemlediklerine dikkat çeken Baran, “Bu işin arkasında FETÖ bile olabilir. Girişimlerimiz üzerine devletimizin ilgili mercileri de konuyu mercek altına aldı ve bu Kanun Hükmünde Kararname ile tedbir alındı” açıklamasında bulundu.

EV ADRESİNDEN KİMSENİN HABERİ YOK

Kurulan şirketlere ilişkin hazirandan itibaren titiz bir inceleme yapıldığına dikkati çeken Baran, şu tespitleri paylaştı: “Belli firmalar çalışanlarına ev adreslerinde şirket kurduruyor. Ev halkının bundan haberi yok. Asgari ücretle çalışan insanları büyük yükün altına sokuyorlar. Baskı ile kurdurulan paravan şirketler bunlar. Pek çoğu gelip bize dert yanıyor. Gelecekleri ile oynanıyor insanların. Savcılığa gidecekler var içlerinde. Bu şekilde şirket kuranların ilgili makamlara başvurup gerekli işlemleri başlatmaları çok önemli.”

Şeffaf bir seçim için çabalıyoruz

Oda seçimlerinin şeffaf bir şekilde yapılması için göreve geldiklerinden beri çalıştıklarını vurgulayan Gürsel Baran, ATO yönetimi olarak en önem verdikleri hususun seçim güvenliği olduğunu, hiçbir dönemde olmadığı kadar şeffaf bir seçim yapılacağını, seçimlere gölge düşmemesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerinin altını çizdi. Seçim hazırlıkları konusunda üye sicil kayıtlarını internet sitesi üzerinden üçüncü kişilerin paylaşımına açtıklarına işaret veden Baran, şunları kaydetti: “İsteyen herkes üye firmalarımızı unvanı, sicil numarası, yaptığı iş veya faaliyet kodu üzerinden sorgulama yapabilir. Üyelerimiz yapılacak seçimlerde kendilerini temsil edecek sektör temsilcilerini, faaliyet koduna ve meslek grubuna göre seçecek. Herkes şundan emin olsun. Seçmenin hür iradesi sandığa yansıyacak. Bu konuda kimsenin kimseye baskı yapmasına müsaade edilmeyecek."

#Gürsel Baran
#Ekonomi
#TOBB
7 yıl önce