Maliye Bakanlığı 1985 yılından bu yana başlatılan 33 yıllık KDV Kanunu’nda değişiklik getiren yasa tasarısını TBMM’ye sevk etti. Tasarıda KDV iadesinin önü açılırken, stok olarak birikmiş KDV’nin de belli bir süre içerisinde ödenmesi sağlanacak. Yine ortaklıkları yüzde 50 olan işletmelerin tek şekilde grup KDV beyannamesi vermesi sağlanırken, hayırseverlerin yardımlarının da KDV ile desteklenmesi getiriliyor.
Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıldan bu yana başlattıkları çalışmalar kapsamında Kanunun uygulanmasında ciddi sorunlar tespit ettiklerini kaydetti. Bu kapsamda diğer ülke örneklerini analiz etiklerini ve sivil toplum örgütleriyle toplantı yaptıklarını dile getiren Ağbal, “Kanun Tasarısının amacı yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemek; işletmeler üzerinde oluşan finansman yükünü ortadan kaldırmak; küçük ve orta ölçekli işletmelerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak; kayıtlılığı teşvik etmek ve vergi uygulamalarında mükellef haklarını güçlendirmektir. Bu amaç çerçevesinde 25 maddeden oluşan Kanun Tasarısı oluşturulmuştur” dedi.
Düzenleme ile reform niteliğinde yenilik getiriliyor. Buna göre indirim yoluyla giderilemeyen sonraki döneme devreden KDV mükellefe iade edilecek. Mevcut durumda işletmeler yaptıkları yatırımlar veya alışları nedeniyle yüklendikleri KDV’yi yeterli düzeyde tahsil ettikleri KDV yoksa sonraki döneme devrederken, devletten de iade talep edemiyorlardı. Bu sorunun ortadan kalıcı şekilde kalkması, işletmeler üzerinde finansman yükü oluşmaması için devreden KDV’nin iade edilemeyeceği şeklindeki düzenleme yürürlükten kaldırılarak, devreden KDV’nin 12 ay içerisinde indirilememesi halinde mükellefe iadesi sağlanıyor. 12 aylık süre 3 aya kadar indirilebilecek. KDV iade incelemeleri artık yeni bir başkanlık tarafından izlenecek. Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesinde yeni bir grup başkanlığı olarak Katma Değer Vergisi İade İncelemeleri Grup Başkanlığı kurulacak.
Düzenleme ile bugün sayıları 60’a varan istisnaların kapsamı da genişletiliyor. Gümrüksüz satış mağazalarına ve bunların depolarına yapılan teslimler katma değer vergisinden ve özel tüketim vergisinden istisna tutuluyordu. Şimdi bu kurumlara yapılan mal teslimlerine KDV ve ÖTV düzenlemesi getirilerek, yerli işletmeler aleyhine oluşan rekabet eşitsizliği gideriliyor.
2018 yılı sonuna kadar biriken ve sonraki dönemlere devreden KDV, Maliye Bakanlığı tarafından belirli bir program dahilinde iade edilecek. Uzun yıllardır oluşan devreden KDV’nin, değişik yollarla mükellefe mahsuben veya nakden iadesinin de önü açılacak. Düzenleme ile ihracat işlemlerinde yapılan değişiklikle, yüklenilen KDV dışında olan diğer KDV de iade edilebilecek. Ayrıca yeni uygulama ile sahibi olduğu arsayı müteahhide veren arsa sahibi de bunun karşılığında sadece aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek.
Düzenleme ile ayrıca teknoparklarda bulunan şirketlerin istisna kapsamındaki işlemleri nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanınıyor. Bu suretle işletmeler üzerinde bu işlemlerden kaynaklanan vergi yükünün kaldırılması amaçlanıyor.