|

İş dünyasına görüş eleştirisi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ‘Üretim Reform Paketi’yle ilgili görüş almak üzere iş dünyası temsilcisi 700’ün üzerinde kurum ve kuruluşa görüş sorduklarını ancak bunların çoğundan geri dönüş alamadıklarını söyledi. Bakan Özlü, iş dünyasının bu konuda elini çabuk tutmasını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 21:35 - 5/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, iş dünyasına katılımcı olmama eleştirisinde bulundu. İstanbul'da dün düzenlenen Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneğinin (KONSİAD) toplantısında konuşan Bakan Özlü, Türkiye'nin daha nitelikli ürün geliştirerek hedeflerine ulaşacağına dikkat çekti. “Bizim işimiz ekonomidir. Bizim işimiz bilim, sanayi ve teknolojidir. Bizim işimiz, özel sektörün önünü açmak ve sizlerin yapacağınız yatırımlarla Türkiye'yi büyütmektir” diyen Özlü, ülkenin gündemi ne olursa olsun, en öncelikli gündem maddesinin, üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmak olması gerektiğine vurgu yaptı.


Sanayici ve yatırımcılar için hükümetin yaptığı çalışmalardan bahseden Özlü, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerçekleştirilen reformlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.



YATIRIMLAR ARTACAK


Hükümetin esas gündeminin yatırımları artırmak olduğunu belirten Özlü, “Yatırımları artıracağız. Daha nitelikli yatırımlar yapacağız. Ar-Ge, markalaşma ve tasarım yoluyla, daha yüksek katma değer oluşturacağız. Şu anda, dünyada Ar-Ge ve tasarıma en fazla destek veren ülkelerden biriyiz. Yeter ki Ar-Ge yapmak isteyin, yeter ki bir proje geliştirin. Sizlere her türlü desteği verebilecek mekanizmalarımız var” dedi.



Özel sektörün de hükümetle kendi hedeflerini paylaştığına dikkat çeken Bakan Faruk Özlü, şu eleştiride bulundu: “Sizlerle birlikte, bu ülkeyi layık olduğu seviyelere çıkaracağımıza inanıyorum. Politikalarımızı sizlerle birlikte belirlemek, kararlarımızı sizlerle almak istiyoruz. Üretim Reform Paketi ile ilgili görüşlerini almak için, bugüne kadar 700'ün üzerinde kurum ve kuruluşa yazdık. Bunların çoğundan ne yazık ki geri dönüş gelmedi. Oysa biz, klasik bürokrasi anlayışıyla adım atmak istemiyoruz. Sanayici, yatırımcı, iş adamı, nasıl bir yatırım ortamı istiyorsa, ona uygun kanunlar, düzenlemeler yapmak istiyoruz.”



AB dönüp kendine baksın


Konuşmasında Türkiye'deki bölgesel ve iç sorunlara da değinen Özlü, Türkiye'nin bulunduğu bölgenin hem ekonomik hem de siyasi açıdan çok ciddi sarsıntılara sahne olduğunu dile getirdi. Özlü, yaşanan gelişmelerin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye, büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye, PKK'nın ve DEAŞ'ın terör eylemleriyle karşı karşıya kaldı. Türkiye, FETÖ'nün darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye, bütün bu şer odaklarıyla tek başına mücadele ediyor. Batı ülkeleri, bu mücadeleye destek vermedikleri gibi, köstek olmaya kalkıyorlar. Onlardan bir beklentimiz yok. Onlardan öğrenecek, ders alacak bir şeyimiz yok. Onlar kendi işlerine baksınlar. Gölge etmesinler, başka ihsan istemeyiz.”



Biz değil ab bize hesap vermeli


15 Temmuz'u iki ay sonra fark eden AB ülkelerinin HDP'li vekillerin gözaltına alınmasını anında kınadığına dikkat çeken Bakan Faruk Özlü, şu soruları sordu: “Açıklamalar adeta havada uçuşuyor. Ne oldu? Zorunuza mı gitti? Neden böyle panik oldunuz? AB, önce kendine bakacak. Biz, burada hukuka uygun bir işlemi yaptığımız için onlara hesap vermeyeceğiz. Tam aksine, teröristlere neden sahip çıktıklarının hesabını onlar bize verecekler. Brüksel'de açılan PKK çadırları ortadayken, AB Parlamentosuna davet edilen PYD yöneticileri ortadayken, Almanya'da korunan FETÖ militanları ortadayken, AB'nin bizim terörle mücadelemiz hakkında edebileceği tek bir cümle dahi yoktur.”



Yargıya hesap verecekler


Yargının çağırdığı HDP'lilerin gidip ifade vermediklerini anlatan Özlü, “Bu dünyanın neresinde normal karşılanır? Deniz Baykal ifade veriyor, Devlet Bahçeli ifade veriyor, Kemal Kılıçdaroğlu ifade veriyor. Çağrıldıkları zaman, AK Partili milletvekilleri de ifade vermeye gidiyor. Bu hanımefendiler ve beyefendilerin ne ayrıcalığı ne üstünlüğü var? Türkiye'de kimsenin kimseden üstünlüğü, ayrıcalığı yok. Türkiye'de, üstünlerin hukuku yoktur. Türkiye'de, hukukun üstünlüğü vardır. Çağrıldığında herkes mahkemeye gitmek zorundadır.”





#Faruk Özlü
#Üretim Reform Paketi
#KONSİAD
8 yıl önce