|

Hakan Ateş; Kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk bankacılığının son derece basit olduğunu belirterek, “Kumarbaz bankacılığı yapmadığımız için bize teveccüh var” dedi. Ateş, Denizbank'ın dünyanın en inovatif bankası seçildiğini de belirterek, Türk bankacılığının adını tüm dünyaya duyurduklarını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/10/2016 Salı
Güncelleme: 21:33 - 10/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türk bankacılığının son derece basit olduğunu belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, güzelliğinin de basitliğinden kaynaklandığını söyledi. Bank Administration Institute (BAI) tarafından düzenlenen 'Dünyanın en inovatif bankası' ödülüne layık görülen Denizbank'ın ödülünü almak üzere ABD'de düzenlenen törene katılan Ateş, tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ateş, 3 yıldır üst üste Amerika ve Avrupa'da “Dünyanın en yenilikçisi” unvanını kazanmanın büyük bir onur olduğunu belirterek Türk bankacılığı hakkında bilgiler paylaştı. Ateş, “Türk bankaları fayda bankacılığı yapıyor. Kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz. Onun için bize bu kadar teveccüh var” dedi. Özel sektörün bul yıl ödenecek dış borç rakamının 169 milyar dolar olduğunu belirten Ateş, “Borç baskı yaratıyor ama mutlaka aşılacak. Mevduat ile kredi faizleri arasındaki farkı kapatmak için hükümetin yapabileceklerinin de belli sınırları var. Kamu borcu, cari açık ve bütçe açığı üçlüsünde dengelerin iyi oranlarda tutulması gerekiyor. bu üçlüden tek oynanacak rakam yüzde 1,2 ile bütçe açığının milli gelire oranı” ifadelerini kullandı.



Tüketerek büyümek sorun değil


Hakan Ateş, Türkiye'de büyümenin en az 4'te 3'ünden fazlasının tüketim kaynaklı olduğunu belirterek, “Bizim cari açığımız yüzde 4-5'ler seviyesinde ve finanse edilebilir büyüklükte. Onun için 'tüketim kaynaklı büyüyoruz' diye üzülmenin manası yok. Hiç olmazsa tüketiyoruz. Çin'de insanlar uğraşıyor iç tüketim liderliğinde bir büyüme olsun diye” şeklinde konuştu.



Denizbank 5 yılda 3,5 kat büyüdü


Ruslar Denizbank'ı aldıktan sonra her göstergede banka 3,5 kat büyüdü. Ateş, “Aktif büyüklüğümüz 40 milyar doları aştı. Aktif, krediler ve mevduatta 4 yılda iki katından fazla büyüdük” dedi. Ateş, “milli cüzdan” diye bir hayalin peşinden koştuklarını, bu konuda Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom üst yöneticileriyle görüştüğünü de aktardı. Banka olarak büyük şehirlerde şubeleşmek yerine, ATM'ler üzerinden yayılmaya çalıştıklarına değinen Ateş, bankacı ve şube sayısının tüm dünyada azaldığını söyledi.



Fetö'nün bize zararı büyük olmadı


FETÖ operasyonu kapsamında kayyum atanan şirketlerin, kredi olarak bankacılık sektörü üzerinde oluşturduğu yükün 5 milyar lira olarak konuşulduğu da sorgulandı. Ateş, “Bizim etkilendiğimiz oran bankacılık payımızın çok altında çıktı. O yüzden büyük kaybımız yok. 'Amiral Battı'da, amiralimiz ayakta duruyor. Brüt rakam 250 milyon lira civarında ama bunlar batmış değil. Önemli bölümü kanunla TMSF güvencesi altına alındı” bilgisini verdi.



En iyi olduğunu kanıtladı


6 yıldır düzenlenen ve dünyanın her yerinden 540'a yakın finans kurumunun 1000'den fazla proje ile katıldığı BAI'da DenizBank, Türkiye'yi “The Most Innovative Bank of 2016” kategorisinde final sahnesinde temsil etti. Ateş, "DenizBank böylece son 3 yılda global arenada 3. kez büyük ödülün sahibi olarak Türkiye'de bir ilke imza attı. Bankamızın ve Türk bankacılığının adını bu önemli platformda bir kez daha zirveye taşımak bizler için büyük onur. Dijital alandaki çalışmalarımız ile son yıllarda başarı hikayemizi ara vermeden yazmaya devam ediyoruz. DNA'mıza işlediğimiz inovasyon konusundaki yatırımlarımız ile böylesine değerli bir ödüle tekrar mazhar olmak bankamız için iftahar vesilesi” dedi.


#Denizbank
#Hakan Ateş
#Türk bankacılığı
8 yıl önce