|

Erdoğan: Büyük bir felaketin önüne geçildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'da toplu açılış töreninde terörle mücadele konusunda önemli mesajlar verirken, İzmir saldırısıyla ilgili olarak "Büyük bir felaketin önüne geçildi. Bu katil sürülerine gerekli dersler verilecektir" dedi.

Yeni Şafak
15:08 - 6/01/2017 Cuma
Güncelleme: 16:35 - 6/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanlıurfa'da toplu açılış töreninde İzmir'deki terör saldırısıyla ilgili olarak, "Dün İzmir'de meydana gelen hain saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Bizler sadece Rahman'ın önünde rükuya eğildik. Büyük bir felaketin önüne geçildi. Bu katil sürülerine gerekli dersler verilecektir. İdam parlamentodan geçerse ben bunu onaylarım. Bir katili affetmek devletin hakkı değildir. Ancak makdülün varislerinin hakkıdır. Affederse onlar affederse. Devlet kendisine karşı işlenen suçlara karşı çalışır. Bu teröristlerin masum insanları öldürmesi neticesinde onları ağırlamak, beslemek gibi bir hakka sahip değiliz" dedi.



"Teröristlere boyun eğeceğimizi zannedenlere yazıklar olsun"

Erdoğan, terörle mücadele konusunda şunları söyledi:


Bölücü terör örgütünün bıraktığı yerden DEAŞ, onun bıraktığı yerden FETÖ devralıyor. Bunları birileri Türkiye'nin üzerine salıyor. Yiğitçe çıkmak yerine terör örgütlerini kullanarak bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Biz millet olarak hiçbir dönem kaçmadık. Bu millet "Ölürsem şehit, kalırsam gaziyim" diyerek 15 Temmuz'da darbecileri püskürtmüş bir millettir. Böyle bir milletin teröristlere boyun eğeceğini sananlara yazıklar olsun. Bunca masumun canını yakanlar yaptıklarının yanlarına kar kalacağını düşünüyorlarsa onlara bir kere daha yazıklar olsun. Bizler kaderin üzerindeki kadere iman etmiş insanlar olarak bu anlayışla mücadelemizi yürütüyoruz. Beklediğimiz vaktin uzak olmadığına inanıyoruz. Kendi çıkarları için bizim üzerimize terör örgütlerini salanlar aynı ateş kendilerini yakmaya başladığında iş işten geçmiş olacak. Türkiye bu musibetin üstesinden gelecektir. Dün İzmir'de teröristin üzerine aslar gibi atlayan kendisi de şehadete koşan polisimizi gördünüz. Bu ülkede İzmir'deki polisimiz gibi 80 milyon kahraman var. İşte kahramanlar diyarı. Bu ülkede tek başına darbecilere kök söktüren Ömer Halis Demirler var. Bu ülkede tanklara meydan okuyan gençler, yaşlılar var. Böyle bir ülkeyi dize getirmeye kimin gücü yeter? Türkiye tarihinin en güçlü devlet millet birleşmesini sağlayarak yoluna devam ediyor. Sınırlarımızın yanındaki hain emeller peşindekileri yenerek 2023 hedeflerimize ulaşacağız. 2053'e de 2071'e de ulaşacağız. Bir olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız ve hep birlikte Türkiye olacağız.



"Cezalarını alacaklar"

Kimsenin huzurumuzu kaçıramayacağını ifade eden Erdoğan, "Urfa işgale karşı direnerek kendi bağımsızlığını kendisi kazanarak "Şanlı" unvanını elde etti. Böylece Şanlıurfa oldu. Şanlırufa bugün de terörle mücadelede en önde yer alan, dünyanın en büyük ödüllerine ziyadesiyle layık bir şehirdir. Terörle mücadelede 12 Şanlurfalı askerimiz şehit oldu. 15 Temmuz'da 4 kardeşimiz FETÖ ihanet çetesinin karşısına dikilip şehit oldu. Tüm şehitlerimizle birlikte onlara da Allah'tan rahmet diliyorum. Bizi ciğerimizden vuranlar hak ettikleri cezaları alacaklar. Onların inlerine girdik. Cerablus'a girdik, ElBab'ı kuşattık. Şehitlerimizi 1'e 10 katlıyoruz. Her şehidimizin onlara bedeli ağır oluyor. Bu toprakları kuşatamayacaklar. Kandil'de, PKK varmış, kim olursa olsun, terör estirenler bunun bedelini ödeyecekler. Vatandaşımızın huzurunu kaçıranlar bunun bedelini ödeyecekler" şeklinde konuştu.





"Tüm milletimle iftihar ediyorum"

"Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka devletimiz yok" diyen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: Siz Suriyelilerle ilgili Batı'nın yapamadığını yaptınız. "Ensarız, muhacirleri bağrımıza basarız" dediniz. 15 Temmuz'da milletimle nasıl iftihar ettiysem şimdi de Şanlıurfalı kardeşlerimle, Kilisli kardeşlerimle, tüm milletimle iftihar ediyorum. Bu şanlı şehir sıradan bir şehir değil. Türkiye terör örgütlerinin üstesinden gelir. Sizlerin bu mübarek topraklarda tek bir teröristi barındırmayacağına inanıyorum. Türkiye'yi kardeş kavgasıyla tutuşturup yakmak isteyenlere Şanlıurfa'nın vereceği cevap tarihe geçecektir. Bu ülkenin 81 vilayeti birlikte hareket ettiğinde var olabileceğini görebiliyoruz. Tüm bunlara rağmen bu aziz milleti, "Arap, Kürt, Sünni, Alevi" diyerek ayrıştırmaya çalışanların yaptığı bizi de aynı ateşe atmak demektir. Ben sizleri Allah için seviyorum. Biz yaradılanı yaratandan ötürü sevdik. Biz Allah için sevdik. Bunun için bu oyuna gelmeyeceğiz. Burası Rabia Meydanı. Rabia'nın 4 unsuru var. Tek millet - 80 milyon tek millet- tek bayrak, rengi şehidimizin kanı hilal bağımsızlığımızın ifadesi yıldız şehidimizin kendisi, tek vatan, burada kimse operasyon yapabilir mi- yaparsa onların yeri cehennemdir gereği neyse hesabını sorarız, tek devlet. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden başka devletimiz yok. Etnik köken fitnesini körükleyenler o kesimlere yöneliyorlar.



"Tarihte eşine rastlanmayacak bir örnek olduk"

Fitne ve fesatla ülkeyi yıkmaya çalışanlara izin verilmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, "Irkçılığa bizim dinimizde yer yok. Rabbim bizleri kavimlere ayırmış, birbirimizle iyi tanışalım diye. Allah katında en yüce olanı Allah'a en yakın olanıdır. Biz müdahale edince sahadan çıkarılmak istendik: Musul operasyonunu başlattılar, Rakka operasyonunu ertelediler. DEAŞ orada. Hani mücadele edilecek unsurdu? Niye mücadele etmiyorsunuz? Baktılar Türkiye sonuç almaya başladık, planları değiştirdiler. Diğer bölgeleri de terör örgütlerinden temizlemeden durmayacağız. Millet ne derse o! Irak ve Suriyeli kardeşlerimizin huzura kavuşmalarını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Destek vermezlerse de bize kendi imkanlarımızla yola devam ederiz. 2013'ten beri yaşadığımızı yaşayıp yoluna dimdik devam eden başka ülke var mıdır sanmıyorum. Tarihte eşine rastlanmayacak bir örnek olduk. Büyümeyi feda etmeden terörle mücadele edilebileceğini gösterdik. Türkiye'nin başarıları bölgemizdeki ve dünyadaki diğer toplumlara da örnek oluyor. Siyasi ya da ekonomik silah kullanılırsa kullansın bir millet iradesini ortaya koyarsa tamamını etkisiz hale getirebilir. Bizim ülkemiz mücadeleyi tercih etti. Darbecilerin yakasına yapıştı bizim milletimiz. Bizim milletimiz ekonomide de destansı bir mücadele başlattı. 15 Temmuz'da ekonomik ambargo koymaya çalıştılar. Vatandaşım yastığının altındaki dövizleri Türk Lirası'na çevirdi ve Türkiye'de devran değişti. Bugün bedel ödemezsek, yarın dünyayı bize dar ederler. Ey tüm kardeşlerim, bizim bu vatandan başka gidecek yerimiz var mı? Bizim sığınacak başka yerimiz var mı? Bazıları başka yerleri yurt olarak düşünüyor olabilir. Bu ay yıldızlı bayrağın altında ölmek bizim için şereftir. Fitne fesatla bu ülkeyi yıkmaya çalışanların kimsenin gücü yetmeyecek" şeklinde konuştu.



Şanlıurfa'ya 600 milyon liralık yatırım


Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı:



600 milyon lirayı bulan 58 kalem eser ve hizmetin açılışını yapıyoruz. Eski rakamla 600 trilyon. Bugün 800 yataklı devlet hastanesinin açılışını yapıyoruz. Eğitim ve araştırma hastanesi. Şanlıurfa'ya hayırlı olsun. Ama yetmez. Bu kardeşinizin bir ideali vardı. Önce büyük sonra diğer şehirlerde. Şehir hastaneleri kuralım demiştim 14 yıl önce. Şanlıurfa'nın merkezinde 1700 yataklı bir şehir hastanesine başlıyoruz. İhalesi yapıldı, 2 - 3 yıl içinde o da biter. Artık Şanlurfa'nın sağlık diye bir sorunu olmayacak. Modern bir şehre bu tür hastaneler yakışır. Biz sizi seviyoruz. Biz bu millete aşığız, bu milletin dertlisiyiz. Laf ola beri gele değil, iş ola hizmete gele. Bunu yapıyoruz. İlçelerimizdeki çeşitli sağlık yatırımları tamamlandı. 440 derslikli ilk, orta ve lise açıyoruz. Araştırma merkezi, 1300 kişilik 2 yurt açılışını yapıyoruz. TOKİ Harran'da 74 konut ve camiyi hak sahiplerine teslim etti. Onları da açıyoruz. Çevre yolu açılışını da açıyoruz. Diğer kurumlarımızın da yatırımlarını bugün buradan hizmete alıyoruz. Büyükşehir belediyemizin yatırımları var. Asfalt, parklar, atık su tesisleri... 176 trilyon liralık yatırımları da bugün açıyoruz. Bütün bu yatırımların ülkemize ve Şanlıurfamıza hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm kardeşlerimizi, belediye başkanlarımızı, milletvekillerimizi başta Başbakanımızı tebrik ediyorum.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Şanlıurfa
#Konuşma
#Toplu açılış töreni
8 yıl önce