Enflasyonda düşüş sürecek

Yeni Şafak
04:004/01/2019, Cuma
G: 4/01/2019, Cuma
Yeni Şafak
Gıdada geçen yıl fiyat artışı en yüksek ürün yüzde 184 ile kuru soğan, fiyat düşüşü en yüksek ürün ise yüzde 23 ile limon oldu.
Gıdada geçen yıl fiyat artışı en yüksek ürün yüzde 184 ile kuru soğan, fiyat düşüşü en yüksek ürün ise yüzde 23 ile limon oldu.

Tüketici enflasyonu (TÜFE) 2018 yılını yüzde 20,3 seviyesinden kapattı. Enflasyonla Topyekün Mücadele’nin etkisinin görüldüğü aralık ayında da TÜFE, giyim ve ayakkabı ile akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün öncülüğünde yüzde 0,4 azaldı. Yeni yılda düşüşün süreceğini belirten ekonomistler, Merkez Bankası’nın yılın ilk yarısı bitmeden faiz indirimine başlamasını bekliyor.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aralık ayında giyim ve ayakkabı ile akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ulaştırma grubu öncülüğünde yüzde 0,4 azalarak piyasa beklentisinden daha iyi bir performans gösterdi. Yıllık TÜFE de hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında aldığı önlemlerin etkisiyle 2018 yılını yüzde 20,30 seviyesinden kapattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatlarına yansımaları nedeniyle yakından takip edilen yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aralık ayında yüzde 2,22 azalırken, yıllık bazda yüzde 33,64 arttı. Ekonomistler, döviz kurlarındaki geri çekilme, enerji fiyatlarının düşmesi ve vergi indirimlerinin etkisiyle yıllık enflasyonun gerilediğini ve yeni yılda da düşüşün süreceğini belirtti.


'MÜCADELE' KARŞILIK BULDU

Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında giyim ve gıda tarafında yapılan indirimlerin yanı sıra mobilya, beyaz eşya, otomotiv başta olmak üzere bazı kalemlerde vergi indirimlerine gidilmesi enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağladı. Bu sayede ekim ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programına (YEP) göre enflasyon, yıl sonunda yüzde 20.8 öngörülürken bu oranın da altına inilerek yüzde 20,3'e ulaşıldı.

GİYİM VE AYAKKABIDA %4 DÜŞÜŞ

Verilerin ayrıntılarına göre aralıkta aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,08 ile giyim ve ayakkabı olurken, ulaştırmada yüzde 2,56, eğlence ve kültürde yüzde 0,25 ve haberleşmede yüzde 0,11 düşüş gerçekleşti. Aylık en yüksek artış ise yüzde 1,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Yıllık en fazla artış ise yüzde 31,36 ile ev eşyası grubunda kaydedildi.

Yİ-ÜFE'DE DÜŞÜŞ LİDERİ ENERJİ

Yİ-ÜFE'nin detaylarına bakıldığında da aralık ayında aylık en fazla düşüş yüzde 8,91 ile enerji sektöründe gerçekleşti. Ara malında aylık bazda yüzde 1,85, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0,49 düşüş gözlendi. Yıllık bazda yine en yüksek düşüş yüzde 57,13 ile enerjide gözlendi.

  • Ocak ayında düşüş sürer
  • Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı aralık ayında, işlenmiş gıda, giyimdeki mevsimsel düşüşün boyutu, konut sektöründeki yavaşlığın kira enflasyonuna etkisi, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün katkısı, yemek hizmet fiyat artış oranında sert düşüş gibi unsurların “eksi enflasyonu” desteklediğini söyledi. Tokalı, yıllık enflasyondaki düşüşün ocak ayında da devam etmesinin olası göründüğünü ifade etti.
  • Faiz indirimi için fırsat oluştu
  • 2019 yılı enflasyonunun yüzde 16-17 aralığında olacağını öngören AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, martta TCMB’den faiz indirimi beklediğini belirtti. İş Yatırım Menkul Değerler’den Muammer Kömürcüoğlu de, enflasyonun seyrine ve iç talebe bağlı olarak faiz indirimlerinin 2019’un ilk yarısına taşınabileceğini ifade etti. QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, mart ya da nisan ayında Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlamasını beklediğini kaydetti.
#TÜFE
#Enflasyon
#Düşüş
#Merkez Bankası