|

Doludizgin özelleştirme

Türkiye’nin bu yıl yaptığı özelleştirme miktarı 3 milyar 660 milyon lirayı buldu.15 Temmuz darbe girişimi ve piyasaları tedirgin etmek için not indirimi yapan Moody’s’e inat Türkiye, sadece son üç ayda enerji özelleştirmelerinden 2,5 milyar lira gelir elde etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 5/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişimi ve ardından da not indirimiyle Türkiye'yi vurmak isteyenlere inat özelleştirmelere büyük ilgi var. Not indirimi sonrası Türkiye piyasalarında tedirginlik beklentisinin aksine özellikle enerji sektöründeki ihalelere ilgi artarak sürüyor. 15 Temmuz FETÖ ihanetinden önceki 8 aylık dönemde 1 milyar 170 milyon liralık özelleştirme yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın son üç ayda yaptığı enerji ihalelerine teklif yağdı. Türkiye'nin bu yıl yaptığı özelleştirme miktarı 3 milyar 660 milyon lirayı buldu. 15 Temmuz darbe girişimi ve piyasaları tedirgin etmek için not indirimi yapan Moody's'e inat Türkiye, sadece son üç ayda sadece enerji özelleştirmelerinden 2,5 milyar lira gelir elde etti.



ALMUS VE KÖKLÜCE'DEN 750 MİLYON LİRA GELDİ


Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Almus ve Köklüce hidroelektrik santrallerinin özelleştirme ihalesi 29 Eylül'de yapıldı. 11 firma/konsorsiyumun katıldığı ihalede en yüksek teklifi, 750 milyon 500 bin lirayla Gül Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ verdi. Bu ihale Türkiye'ye vurulmak istenen ekonomik darbe girişiminin ardından verilen ilk anlamlı cevap oldu. Tokat'ta bulunan hidroelektrik santralleri, Almus'ta 27 megavat, Köklüce'de ise 90 megavat olmak üzere toplam 117 megavat kurulu güce sahip.



İKİNCİ BAŞARILI İHALE TP DAĞITIM AŞ'NİN OLDU


Hain darbe girişimine ikinci anlamlı cevap ise 20 Ekim'de yapılan Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş ihalesiyle verildi. Türkiye Petrolleri Dağıtım AŞ'nin sermayesinde bulunan yüzde 100 oranındaki idare hissesinin özelleştirme ihalesine dört grup teklif verdi. Dört şirketin katıldığı yarışta; özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı nihai pazarlık görüşmelerinin ardından, 490 milyon lira ile en yüksek teklifi veren Zülfikarlar Holding ihaleyi kazandı. TP Petrol Dağıtım AŞ, şirket 400'e yaklaşan bayi sayısı, stratejik lokasyonlarda bulunan 7 akaryakıt depolama tesisi, 333 bin metreküp akaryakıt depolama kapasitesi, 2 LPG dolum tesisine sahip


bulunuyor.





2016'NIN EN BÜYÜK SATINALMASI GERÇEKLEŞTİ


Enerji alanında gerçekleştirilen başarılı son ihale önceki gün Ankara'da yapıldı. Elektrik Üretim AŞ'ye ait Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin ve taşınmazlarının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 250 milyon lirayla Akörenbeli Hidroelektrik Santral Yatırımları Yapım ve İşletim AŞ verdi. Türkiye Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak atanan Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan'ın idareden ayrılırken tüm hazırlık sürecinde bulunduğu Menzelet-Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri'nin 1 milyar 250 milyon liralık özelleştirilmesi 2016'nın en büyük satınalma ve birleşme işlemini oldu.


Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin ve taşınmazlarının özelleştirilmesine 11 şirket ve grup talipli oldu: Kipaş-Kale Ortak Girişim Grubu, PPC Elektrik, Altek Alarko, Turcas-Yapısan Ortak Girişim Grubu, Reşadiye Hamzalı Elektrik, Akörenbeli Hidroelektrik, Çelikler, Limak ve IC İçtaş.



Hisse, arsa, köprü, otoyol, liman ve tesis...


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerine göre, 1986 yılından itibaren 272 kuruluştaki kamu hisseleri, 2 bin 214 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146 tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları özelleştirme kapsamına alındı. 30 yıllık sürede 70 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.


Sırada şans oyunları ihalesi bulunuyor


Özelleştirme kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili süreç devam ediyor. Özelleştirme süreci bir kez daha uzatılan Milli Piyango ihalesinde son teklif verme tarihi ise 10 Mart 2017 olarak belirlendi. Karşılığı nakit olmak üzerebu ihaleyi alacak lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.





Sırada termik ve yenilenebilir santraller var


Almus-Köklüce'nin 750 milyon, Menzelet-Klavuzlu'ya 1 milyar 250 milyon lira gibi yüksek rakamlarla ihale edilmesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı bu hafta devrederek Türkiye Varlık Fonu'nun başına geçen Mehmet Bostan'ın büyük emekleri oldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yakında yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması projeleri için ihaleye çıkacak. Ulaştırma sektöründe ise ÖYK kararı ile iptal edilen otoyol ve köprü özelleştirmelerinde strateji belirleme çalışmaları devam ediyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait İzmir Yük ve Kruvaziyer limanlarının özelleştirme işlemleri de sürerken, 2017 yılı içerisinde ihale ilanına çıkılması planlanıyor. Ayrıca teklif sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle ihalesi bu yılın nisan ayında iptal edilen Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın da yeniden özelleştirilmesine ilişkin çalışmalar sürüyor.




#Özelleştirme
#Büyüme
#Almus-Köklüce
#Mehmet Bostan
#Moody’s
8 yıl önce