|

Darbenin zararı 17 milyar dolar

Türkiye ekonomisi, FETÖ temizliği ve 16 Nisan’dan sonra artan istikrarla ekonomiyi rayına oturtsa da, darbenin geçen yılki büyümeye zararı 17 milyar doları buldu. AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu zararın 2016’da %2 oranında büyümeyi aşağı çektiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:22 - 10/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Darbenin zararı 17 milyar dolar
​Darbenin zararı 17 milyar dolar

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 2016 yılındaki 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Bu veri, darbe girişimi olmasaydı Türkiye’nin büyüme potansiyelinin daha yüksek olacağını ortaya koydu. Darbenin etkisi ekonomide kendini hızla hissettirince daralma geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde iyiden iyiye göz önüne çıkmıştı. Türkiye 2016’ının tamamında ise yüzde 2,9 oranında büyüme sergileyebildi. Yeni Şafak Gazetesi’ne 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomik etkisini değerlendiren AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da bu duruma dikkat çekerek, darbenin Türkiye’nin yüzde 5 oranındaki büyümesini önlediğini kaydetti.

BÜYÜME GEÇEN YIL YÜZDE 2,9 DEĞİL YÜZDE 5 OLURDU

Tüm olumsuzlukların büyüme oranlarına yansıdığını vurgulayan Yılmaz, “2016 büyümesi yüzde 2,9 yerine yüzde 5 olabilirdi. İlk 6 aya baktığınızda rakamlar bu varsayımı destekliyor. Bunun anlamı aşağı yukarı 2 puanlık bir etki demektir. 2016’da GSYİH’nın 860 milyar olduğunu düşünecek olursak, kabaca büyüme üzerinde 17 milyar dolar civarında etki olduğu söylenebilir” değerlendirmesi yaptı. Ancak etkilerinin turizmden sermaye hareketlerine, kurdan enflasyona, işsizlik oranından yatırımlara bir çok detay açısından da incelenmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Ayrıca yıllara sari etkilerinin de masaya yatırılması halinde verdiği olumsuz etki daha iyi görülür” ifadelerini kullandı.

FETÖ TEMİZLİĞİ VE 16 NİSAN GÜÇLÜ ETKİ YAPTI

Diğer yandan 15 Temmuz’un bertaraf edilmesi ve ardından FETÖ mensuplarına yönelik temizlik ile birlikte 16 Nisan tarihi halk oylamasının Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyelini yukarı çektiğini kaydeden Yılmaz, “Tarihi yüklerinden, hain yapılardan kurtulmuş, reformlar için yönetim sistemini yenilemiş Türkiye’nin ekonomik geleceği de çok daha parlak olacak” tespiti yaptı.

Kısa dönemli ve kısmi olumsuz etkiler yerine 16 Nisan sonrası oluşan olumlu perspektife bakılması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, 16 Nisan sonrası siyasi istikrar ve güvenin kalıcı hale gelmesinin, kişi ve partiden değil de sistemden kaynaklanmasının en büyük kazanım olduğunu ifade etti.

BÜROKRATİK ENGEL AZALIYOR

Ekonomide öngörülebilirliğin yeni dönemde daha da artacağına belirsizliklerin de bir o kadar azalacağına vurgu yapan AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Azalan belirsizlik ise yatırımları, dolayısıyla büyüme ve istihdamı destekleyecek. Diğer yandan, hızlı karar alma ve uygulama imkanı bürokrasiyi azaltacak, yatırım ortamını iyileştirecek, artan verimlilik ise yine büyümeye yansıyacak diye düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.


#AK Parti
#Cevdet Yılmaz
#FETÖ
7 yıl önce