|

Cibuti’ye Ekonomi bölgesi kuruyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cibuti'de 500 hektarlık liman bölgesinde Türk Özel Ekonomi Bölgesi kurulacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:31 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Zeybekci, 99 yıllığına kullanılabilecek yerde devlet eliyle ilk aşamada imkanlar sağlanacağını belirterek, “Firmalar için depolama, stoklama, montaj, üretim faaliyeti yeri olacak. TBMM'ye sunulan Serbest Bölgeler Kanuna bir madde eklendi. Böylece, yurtdışında serbest bölge kurulması da kanun metnine konuldu. Bu düzenleme de çok hızlı şekilde çıkarılacak. Özel Ekonomik Bölge kurulması, inşası ve işletimi için tüm gerekli vergisel, mali ve diğer yasal teşvikler ile işletici firma lehine uygulanacak. Cibuti'de kurulmuş ve kurulacak olan diğer benzer bölgeler veya planlı yatırım alanlarında üçüncü ülkelere ve/veya işletmeci firma ve yatırımcılara sağlanan tüm avantajlar, teşvikler ve muafiyetler, Özel Ekonomi Bölge'sindeki işletici firmaya ve yatırımcılara da yansıtılacak” dedi.



Ekonomik ortaklık anlaşmasının çerçeve anlaşmasını da imzaladıklarını ifade eden Zeybekçi, “Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) ön anlaşması sayılan ortaklık anlaşması sonrası bir ay içinde STA'nın başlamasına karar verdik. Çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının da bitirilmesini önemsiyoruz. Demiryolunun limanlara bağlantısına Türk firmalarının dahil olmasını da istiyoruz” dedi. Zeybekçi, herkes üst kurarken Türkiye'nin Cibuti'de üretim üssü kurmak istediğini de söyledi.



CİBUTİ'YE FARKLI GİRECEĞİZ


Afrika'ya, almaya değil vermeye geldiklerine vurgu yapan Zeybekçi, “Baraj, hastane okul, enerjide jeotermaldeki çalışmalar yakından izleniyor. Bizim birinci varlığımız Cibuti'yi birlikte istediğimiz noktaya götürmek olacak” dedi. Cibuti siyasi iktidarının ve halkının Türkiye'de FETÖ terör örgütünün yapmaya kalkıştığı darbe girişimine net tavır koymasından dolayı teşekkür de eden Zeybekci, onların buradaki faaliyetlerine de net tavır konulduğunu aktardı.



#Nihat Zeybekci
#Cibuti
#Özel Ekonomi Bölgesi
8 yıl önce