|

Avrupa'da akıl tutulması

İş dünyası, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin askıya alınması raporunu onaylamasını eleştirdi. Skandal kararın ekonomik bağlayıcılığının olmayacağını vurgulayan iş adamları, AP’nin akıl tutulması tavrını, Türkiye ile AB ilişkilerini zayıflatma amacı taşıdığını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:53 - 8/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Avrupa'da akıl tutulması
Avrupa'da akıl tutulması

Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin kararının ardından iş dünyasından sert tepkiler geldi. İş dünyasının ortak görüşü kararın ekonomik bir bağlayıcılığının olmayacağı yönünde birleşiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Haklı ve hakkaniyetli olmayan” şeklinde tanımladığı kararın Türk iş dünyasını üzdüğünü ifade etti. Hisarcıklıoğlu, kararın Türkiye veya AB’ye hiçbir yararı olmayacağını belirterek, “Bu, sadece müzmin Türkiye düşmanlarının, Türkiye’nin gelişmesinin önüne set çekmek isteyenlerin beklentisine uygundur. 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı ile görüşmesi sonrası sağlanan uzlaşma ve ortaya çıkan yol haritasına aykırıdır” dedi.

TAMAMEN İKİ YÜZLÜLÜK

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Koca da AP ve AB’nin 15 Temmuz gecesi Türk milletinin iradesine yönelik alçak darbe kalkışmasını yarım ağızla kınadığını hatırlattı. Millet egemenliğine karşı yapılan alçaklığı sert bir dille kınamayan, kalkışma sürecinde sessiz kalan AP ve AB üyesi ülkelerin bir skandal karara daha imza attığını gördüklerini vurgulan Koca, şunları kaydetti: “Terörün her türlüsüne karşı durması gerekirken FETÖ’cüleri himaye eden, PKK’lılara ülkelerinde adeta cirit attıran zihniyetin Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini askıya alan raporu onaylamış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın öldürülmesi için araba veren alçakça kampanyalara sessiz kalan bir zihniyetten böyle bir karar çıkması da açıkçası bizi şaşırtmadı. Avrupa akıl tutulması yaşıyor. Bu karar skandaldır, tamamen iki yüzlülüktür.”

YIKICI BİR KARAR

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise AP’nin kararının “yıkıcı bir karar” olduğunu vurguladı. Baran, “Avrupa Parlamentosu’nun kararı Türkiye ve AB ilişkilerini zedeleyen, önyargılı ve objektiflikten uzak, yıkıcı bir karardır. Bu karar Türkiye’nin AB ile ilişkilerini zayıflatmaya dönük girişimlerin devamıdır” diye konuştu. AP raporunun “samimiyetten ve gerçeklikten uzak, tek yanlı” ifadeler içerdiğini kaydeden Baran, “AP'nin raporunda AB devletlerine PKK sembollerini yasaklama çağrısında bulunuluyor. Hâlbuki Avrupa Parlamentosu’nun koridorlarında PKK sergisi açılmıştı. Samimiyetsizlik buradan başlıyor” dedi.

HİÇBİR HÜKMÜ YOK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin iyi gitmesinin Avrupa’ya daha fazla katkısı olacağını belirtti. AP’nin, Türkiye’nin AB'ye üyelik müzakerelerini askıya alınması yönündeki tavsiye kararını kabul etmesinin büyük yanlış olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Ancak tavsiye niteliğinde olduğu için bir hükmü yoktur" diye konuştu.

KAFA KARIŞIKLIĞI GÖSTERGESİ

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği, AP’nin Türkiye ile AB arasında yürütülen katılım müzakerelerinin askıya alınmasını içeren kararına ilişkin, “Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazanması için çalıştığı bugünlerde alınan bu karar, kıta Avrupa’sındaki kafa karışıklığını ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı. Avrupa’ya uzanan enerji yollarının güvenliği için Türkiye'nin önemli bir aktör olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye ihracatının yarısına yakın payını AB ülkelerine gerçekleştirmektedir. Bu bakımdan ekonomik ilişkilerde yaşanabilecek olumsuzluklar, her iki aktörün de zararına olacaktır."


#Avrupa
#AB
7 yıl önce