|

Afrika’yla yol arkadaşıyız

Türkiye Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Afrika için iyi bir yol arkadaşı olduğunu söyledi. “İnşallah biz önümüzdeki süreci el ele, omuz omuza birlikte yürüteceğiz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin ‘kazan kazan’ modeliyle Afrika’nın iş ortağı olduğunu ve Afrika ziyaretlerine devam edeceğini kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 3/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:30 - 3/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye Afrika Ekonomi ve İş Forumu İstanbul'da başladı. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği forumun açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı İdris Déby da katıldı. Bugün de sürecek forumda, Türkiye'nin Afrika ile ikili ticaretini arttırmanın yolları arandı. Açılışta konuşan Erdoğan; forumun Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini daha da güçlendireceğine, farklı alanlarda yeni ortaklıkların kurulmasına vesile olacağına inandığı söyledi.



TİCARET EKSENLİ İLİŞKİ


Türkiye'nin yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme stratejisi izlediğine dikkat çeken Erdoğan, sanayici ve ticaret erbabının önündeki engelleri kaldırmanın çabası içinde olduklarını vurguladı. Erdoğan, “Afrika kıtasına yönelik kapsamlı yaklaşımımızın ana bileşenlerinden birini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Bu anlamda şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk. 39 ülkede büyükelçiliklerimiz var. Fakat buyeterli değil" dedi.



YOL ARKADAŞIMIZ OLUN


19 Afrika ülkesiyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, 4 ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması, 9 ülke ile de Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını imzaladıklarını ifade eden Erdoğan, bu anlaşmaların büyük bir kısmının yürürlüğe girdiğini aktardı. Erdoğan, DEİK bünyesinde 33 Afrika ülkesiyle iş konseylerinin tesis edildiğini, iş konseylerine ikili ticaret ve yatırımların gerçek potansiyelini yansıtacak seviyelere çıkarılması istikametinde önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Türkiye'nin Afrika için iyi bir yol arkadaşı olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye'nin 'kazan kazan' modeliyle Afrika'ya kader ortağı olduğunu belirtti.



RAKAMLARLA ANLATTI


Afrika'yla olan ikili ticaretimizdeki yükselişi rakamlarla anlatan Erdoğan şunları kaydetti: “Afrika ile ticaretimiz 2005'te yaklaşık 7 milyar dolar seviyesinden, 2015 sonu itibariyle 17,5 milyar dolara yükseldi. Sahra altı Afrika ülkeleriyle 2005 yılında 2,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz ise 2015 yılında 6,6 milyar dolara ulaştı. Bölgedeki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 3,6 milyar doları geçmiş durumdadır. Yatırımcılarımızın Kıta'ya olan ilgisinin son dönemde artığını memnuniyetle müşahede ediyorum."



ZİYARETLERE DEVAM




Cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı Ağustos 2014'ten bu yana 9 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, “Bu ziyaretlerimde iş adamlarımızın ve yatırımcılarımızın da heyetlerimde yer almasına önem veriyorum. Yine şimdi önümüzde ziyadesiyle ziyaret edeceğim Afrika ülkeleri var. Onları da yine ziyaretimde iş adamlarımızla birlikte muhataplarımızla, iş adamlarıyla, oralarda bir arada olacağız. Uluslararası platformlarda Afrika ülkeleri başta olmak üzere kalkınma yolundaki ülkelerin meselelerine öncelik veriyoruz" dedi.



EL ELE OMUZ OMUZA


2019'da 3. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türkiye'de düzenleneceğinin bilgisini de veren Erdoğan, kararlı konuştu: “Tıpkı bir Afrika atasözünün dediği gibi. 'Hızlı gitmek istiyorsan yalnız, uzağa gitmek istiyorsan beraber git.' İnşallah biz önümüzdeki süreci el ele, omuz omuza birlikte yürüteceğiz."



İşadamlarına Afrika tavsiyeleri






Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby ise bütün dünyayı etkileyen mali ve ekonomik krizin etkilerini Afrika'nın çok yoğun olarak hissettiğini belirtti. İdris Deby, “Acil olarak gördüğümüz bu hassas durumda yapmamız gereken ekonomilerimizi daha da güçlendirmek, büyümemizi daha güçlü şekilde sağlamak ve yoksullukla mücadeleyi en iyi şekilde gerçekleştirmektir" tavsiyesinde bulundu. Daby, Türk iş adamlarına ve Türk özel sektör temsilcilerine Afrika'ya daha yoğun yatırımlarda bulunulması çağrısında da bulundu.



FETÖ'cülere itibar etmeyin


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, ise salonda bulunan Afrikalı iş insanlarına ülkelerinde yuvalanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı iş örgütlerine itibar etmemeleri çağrısında bulundu. Vardan, "Onların size yarardan çok, zarar getireceğini hatırda tutunuz. Tüm kurucu kuruluşlarımızla birlikte sizlerin taleplerinize cevap vermeye hazırız. DEİK çatısı altında her türlü ihtiyacınızın karşılanabileceği bir ortam var" dedi. Vardan, bugün kurul çatısı altındaki 134 iş konseyinin 34'ünün Afrika kıtasındaki ülkelerle olduğu bilgisini verdi.









#Recep Tayyip Erdoğan
#Türkiye Afrika Ortaklık
#İdris Déby
8 yıl önce