|

400’e çıkaralım teklifi

Türkiye, İran ile ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması için Tahran yönetimine önemli bir teklifte bulundu. Türkiye; Ocak 2015’te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması listesindeki ürün sayısının 200’den 400’e çıkarılmasını önerdi. İran ise; karpuz, kivi ve hurmada ithalat tavanının artırılmasını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 21:39 - 5/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında iki ülke arasındaki ticaretin 30 milyar dolara çıkarılması kararlılığındaki süreç hızlandırılıyor. Tahran'da bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran tarafına iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması için önemli bir teklifte bulundu. İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile düzenledikleri basın toplantısında konuşan Zeybekci, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin arttırılmasında kararlı olduğunu söyledi.



400'E ÇIKARALIM


2015 ve 2016'da ticarette karşılıklı düşüş olduğunu tercihli ticaret anlaşması kapsamındaki ürünlerde İran'ın satışında yüzde 45, Türkiye'nin satışında yüzde 35 artış olduğunu ve bunun devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Zeybekci, “Bu sene içerisinde iki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşması (TTA) listesini her iki ülke adına 200'den 400'e çıkarmak istiyoruz. Çıkacak ufak tefek sorunların da uzun ömürlü olmasına müsaade etmeyeceğiz en kısa sürede çözümüne ilişkin karşılıklı ahit vardır” diye konuştu. Zeybekci, Vaizi'nin yanı sıra İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin verdiği destekle tercihli ticaret anlaşmasındaki ürün sayısının karşılıklı olarak arttırılabileceğini söyledi.



İLKİ TERCİH TAHRAN


Ekonomi Bakanlığı'nın13 bölgede kurmasını planladığı Serbest Ticaret Bölgesinin ilkini Tahran'da kurma önceliği olduğunu hatırlatan Zeybekci, şunları kaydetti: “15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle daha önce planladığımız gelişimizi yapamamıştık. İhanet saldırısı nedeniyle bugüne kadar gelip görüşemedik. 15 Temmuz'un ilk anından itibaren bize halkın seçtiği hükümetin milli iradenin yanında olduklarını defaatle ileten ve desteklerini gösteren İran'a teşekkür ediyorum.”


İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade de, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde İran halkının onurlu Türk milletinin yanında olduğunu söyledi. Nimetzade, “O ortamda işadamlarımız bize 'sonra ne yapacağız' diye soruyorlardı. Bizde net bir şekilde 'işbirliğimizi devam ettireceğiz' dedik. Kısa vadede bazı zararlar görebilirsiniz ama ekonomi ve ticaret alanında politikaların geliştirilmesi yönündedir” diye konuştu.



AKTİF BANKACILIĞI GELİŞTİRELİM


İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmenin en önemli araçlarından birisinin aktif banka sisteminin mevcut olması olduğunu ifade eden İranlı Bakan Nimetzade, şunları söyledi: “Yaptırımlar döneminde Türk bankalarından biri ile işbirliğini devam ettirdik. Yaptırımların kaldırılmasından ardından bankacılık ilişkilerinin daha da gelişeceğini bekliyorduk hala bu konuda bir gelişme kaydedilmedi. Bankacılık ilişkilerimiz beklentilerimizin altındadır. Bu alanda mevcut engellerin kaldırılmasına yönelik sizin bize söz vereceğinize inanıyorum.”



Hurma ve karpuzda tavan artışı


iranlı Bakan Muhammed Rıza Nimetzade, TTA'nın iki ülkenin ticaretini canlandırmak amacıyla sağlanan bir anlaşma olduğunu vurguladı. Nimetzade, şu karşı taleplerde bulundu: “Biz büyük hurma üreticisiyiz. Siz ise tamamını ithal ediyorsunuz. Hurma için tavanın 8 binden 20 bin tona çıkarılmasını talep ediyoruz. Kivi için tavanın 5 bin tona, Karpuz ile kavunda ise tavanın 15 bin tona çıkarılmasını istiyoruz.”







'Bir sonraki toplantı' dedi


Türkiye'nin ihtalat tavanın artırılması için önerdiği 15 ürünü kabul ettiklerini de belirten Nimetzade, "Bizim 15 üründen 12 kabul edilmiş 3'ü reddedilmiş. O üç ürünü ise Türkiye'nin üretmediği ve ithalat yaptığı sentetik polietilen, polyester ve akriliktir. Talebimiz bu onuda anlaşmaya varmamızdır. Listenin 200 ürüne çıkarılması önerisini görüşüp bir sonraki görüşmede daha detaylı bir şekilde ele alabiliriz” dedi.





#Tahran
8 yıl önce