|

2023 hedefi için inovasyon

Türkiye’nin 2023 hedeflerini yenilikçi bir anlayış üzerine inşa ederek başaracağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, inovasyon çağrısında bulundu. Erdoğan, “İnovasyon hayatımızın bir parçası haline gelmezse, işin kaymağını başkalarına bırakıp hamallığını yüklemekten kurtulamayız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 03:07 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

İstanbul'da düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin son gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. İnovasyon ödüllerinin de verildiği törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem yenilikçiliğin önemini anlattı hemde Türkiye'ye dönük ekonomik saldırılara dikkat çekti. Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İnovalig Ödülleri'ni kazanan kişileri, kuruluşları, firmaları tebrik etti.



SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER


İlk yıl 460 firma, geçen yıl 488 firmanın katıldığı İnovalig'e bu yıl 761 firmanın başvurmasının önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Erdoğan, bu projeyle ülkeye çok ciddi bir fikri sermaye akışının sağlandığına inandığını söyledi. Bu yıl başlayan İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi'nde yer alan 34 mentöre ve 44 firmaya başarı dileyen Erdoğan, 2023 Türkiye İnovasyon Stratejisi Çalışmasının eylem planının hazırlanmasının da sevindirici bir gelişme olduğunu aktardı.



İNOVASYONLA 2023'E


Türkiye'nin 2023 hedefleri ancak yenilikçi bir anlayışın üzerine inşa edilebileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, "Her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm geçiren Türkiye'nin inovasyon konusunda da aynı performansı ortaya koyacağına inanıyorum. Bu konuda ümit verici gelişmeler görmekle birlikte, henüz katetmemiz gereken büyük bir mesafenin bulunduğu açıktır. İnovasyon hayatımızın bir parçası haline gelmezse, eğer bunu başaramazsak, işin asıl kaymağını başkalarına bırakıp sadece hamallığını yüklenmekten kurtulamayız" dedi.



BİZİM ÇABAMIZ KENDİ MİLLİ PARAMIZI KORUMAK


Döviz kurlarında son günlerde yaşanan dalgalanmalara da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazıları döviz kurunun artmasının arkasındaki gerçekleri, oynanan oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemiyor. Döviz yerine milli paramızı kullanma kararımız, bir başka ülkenin ekonomisi aleyhine bir faaliyet asla değildir. Biz, kendi ülkemizle birlikte dünyanın her köşesindeki insanların da refah ve huzur içinde yaşamalarını istiyoruz" diye konuştu.



YATIRIMA ÜRETİME GELİN


Bütün dünyada reel sektörün düşmanı olarak olarak gördüğü kur ile faizlerdeki yükselişin karşısında olduğunu anlatan Erdoğan, karşı çıkışının gerekçelerini de anlattı: "Çünkü biz yatırım istiyoruz. Biz istihdamın artmasını istiyoruz. Biz üretim istiyoruz. Biz ülkemizdeki yatırımcının, girişimcinin dünya ile rekabette gücünün artmasını istiyoruz.”



DİZ ÇÖKTÜRMEYE ÇABASI


Son 3-4 yılda Türkiye'ye dönük saldırılara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Şundan emin olunuz, Türkiye şayet Gezi olaylarını, FETÖ'nün 17-25 Aralık emniyet-yargı ve 15 Temmuz silahlı darbe girişimlerini, PKK ve DEAŞ örgütlerinin kanlı eylemlerini yaşamamış olsaydı, bugün çok başka bir noktada bulunacaktı. 800 milyar doları aşan milli gelirimiz, trilyon dolara dayanmış olacaktı. 410 milyar doları bulan dış ticaretimiz 600 milyar dolarlara yaklaşacaktı. Büyüme oranımız yüzde 6-7'lerden aşağı düşmeyecekti. Faiz oranları biliyorsunuz 4,6'ya kadar düşmüştü, yüzde 3'lere gerileyecekti. Enflasyon bu rakamın da altına inecekti. Bu verilerin sağladığı güç ve imkanla Suriye ve Irak'ta çok daha etkin bir politika izleme imkanına sahip olacaktık. Fakat çok açık, çok kirli, çok sinsi bir dizi oyunla elimizi kolumuzu bağlamaya, bize diz çöktürmeye çalıştılar."



VATANA İHANET EDENLER


Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durmaya başlamasıyla bu saldırıların başladığını anlatan Erdoğan, bazı çevrelerin yeniden Türkiye'yi IMF'ye borçlandırma çabasına giriştiğine dikkat çekti: “IMF'ye borcumuzu sıfırlandık, hamdolsun Merkez Bankamız da artık çok daha güçlü bir şekilde ayakları üzerinde rahat rahat duruyor. Aradan 3,5 yıldan fazla zaman geçmiş, birileri hala 'IMF ile anlaşma yapın, borç alın, ekonomik ve siyasi bakımdan yeniden bu kurumun kontrolüne girin' diye bas bas bağırabiliyor. Bunlar vatana ihanet ediyorlar. Niye biz IMF'den borç alacağız ki? Bizim böyle bir derdimiz yok. Türkiye artık ayakları üzerinde duran bir ülkedir.”



Bunlar da özel kategori ödülleri


Ar-Ge liderliği özel ödülünü Arçelik adına Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu'na, süreç inovasyonu özel ödülünü Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a, müşteri odaklı çözümler özel ödülünü Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu'na, girişimcilik özel ödünü Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici'ye, teknoloji geliştirme özel ödülünü Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça'ya, uluslararası başarı özel ödülünü THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı'ya verdi. Özel ödüle ise Ar-Ge'deki başarısından dolayı Süleyman Demirel Üniversitesi layık görüldü.



İnovalig 2016 şampiyonları


5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gününde İnovalig Ödül töreni gerçekleştirildi. Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde alan Türkiye İnovalig 2016 şampiyonu şirketler ile bu şirketleri temsilen ödül alan isimler şöyle: “CMS Makina Genel Müdürü Gürsel Can, Ford Otomotiv adına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Genomize Bilişim ve Biyoteknoloji AŞ Genel Müdürü Erşen Kavak, Temsa Global Sanayi ve Ticaret AŞ adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi AŞ CEO'su Ercan Varlıbaş.”




#İnovasyon Haftası
#Ar-Ge
#Türkiye İhracatçılar Meclisi
8 yıl önce