Önceki gün ise; Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. İhracatta da rekor üstüne rekorlar kırılıyor. Durum böyle olunca da; 2018 yılına yönelik beklentiler büyük umut vaad ediyor.
2018 yılına ilişkin beklentilerini Yeni Şafak’a değerlendiren Anadolu Aslanları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur; 2017 yılının 2016’da yaşanan FETÖ operasyonları, içerde ve dışarıda yaşanan tüm baskılara rağmen istikrarlı ve kontrollü geçtiğini ifade etti. Cesur, nakit akışında yaşanan durağanlığın hükümetin verdiği destek ve teşviklerle aşıldığını kaydederek; “2017’de ekonomi de büyüme ve işsizlikte bir iyileşme söz konusu. İMF’nin öngörüsünün çok üstünde bir büyüme gerçekleşti. Mesela sanayi kullanım kapasitesi yüzde 80’lerde. Bu aynı zamanda 2018’e de bir projeksiyon tutuyor” diye konuştu. Yaşanan tüm bu olumlu gelişmelerin 2018’e pozitif bir katkı olarak yansıyacağını anlatan Cesur, “Ben 2018’den ümitliyim. Kanaatimce bu yıldan daha iyi geçecek” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’un geçtiğimiz günlerde Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi konusuna da değinen Cesur şunları söyledi: “Trump'ın şu anda sergilediği tutum kendi yaşadığı ekonomik sıkıntıları bertaraf ederek projeksiyonu ve ilgiyi dışarıya yansıtma operasyonudur. Dolarla ticaret demek ticaretin de ABD tarafından kontrol edilmesi demektir.”
Tam olarak bu noktada alternatif para ürünleri bulunması gerektiğinin altını çizen Cesur, İslam ülkeleri arasında ve komşularla ticareti geliştirmenin kendilerinin gördüğü en önemli çözüm olduğunu kaydetti. İş dünyası olarak her türlü manipülasyonlara karşı bağışıklık kazandıklarını anlatan Başkan Cesur, ekonomik büyümenin yatırımlarla endeksli olduğunu belirterek; yeni yatırım ve girişimlerin sürdüğünü aktardı. Ülkede genel manada bir işsizliğin söz konusu olmadığını savunan Cesur, “İş beğenilmeme var. Asıl sıkıntımız orada. Emek harcamadan para kazanma, köşe dönme hayaliyle yetişiyor yeni nesil” ifadelerini kullandı.
Muhalefetin ortaya koyduğu net 2 bin lira asgari ücret talebini eleştiren Cesur, “Bunu siyasi bir slogan olarak görüyorum. Önerdikleri rakam realiteyle uyuşmuyor. Belli bir düzeyin üstünde tuttuğunuz zaman bu kez kayıt dışını teşvik ediyorsunuz” dedi. Hayali rakamların piyasaya olumsuz yansıyacağına vurgu yapan Cesur, “Ülkedeki reel gerçekliğin göz önünde bulundurularak işçi ve işverenin ortalaması alınarak hesap edilmesi gerekiyor”dedi.