|

"Ekonomi 15 Temmuz'da önemli bir testten geçti"

MB Başkanı Murat Çetinkaya vatandaşın 15 Temmuz’u doğru okuyarak, güçlü bir tepki verdiğini söyledi. Çetinkaya, “Olayın şiddeti ve büyüklüğüne rağmen piyasalarda tepkiler sınırlı kaldı. Türkiye ekonomisi önemli bir testten geçti” dedi.

Yeni Şafak
07:15 - 10/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:47 - 10/07/2017 Pazartesi
Diğer
Çetinkaya, ilk andan itibaren finansal sistemin sorunsuz işlemesi, vatandaşın ATM'lerden para çekme konusunda panik yaşamaması, sıcağı sıcağına yabancı yatırımcılarla görüşme, ekonomi yönetimi arasında sabaha kadar telefonla süren koordinasyona ilişkin konuştu.
Çetinkaya, ilk andan itibaren finansal sistemin sorunsuz işlemesi, vatandaşın ATM'lerden para çekme konusunda panik yaşamaması, sıcağı sıcağına yabancı yatırımcılarla görüşme, ekonomi yönetimi arasında sabaha kadar telefonla süren koordinasyona ilişkin konuştu.

FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bir yandan güvenlik önlemleri alınırken diğer yandan da ekonominin zarar görmemesi için yoğun bir trafik işledi. Bu trafiğin önemli aktörlerinden biri de Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya oldu. Çetinkaya, ilk andan itibaren finansal sistemin sorunsuz işlemesi, vatandaşın ATM'lerden para çekme konusunda panik yaşamaması, sıcağı sıcağına yabancı yatırımcılarla görüşme, ekonomi yönetimi arasında sabaha kadar telefonla süren koordinasyona ilişkin konuştu. Darbe girişiminin ilk andan itibaren toplum tarafından doğru okunduğunu ve güçlü bir tepkinin ortaya çıktığını vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Türkiye ekonomisi böyle önemli bir testten başarıyla geçti" dedi.

Çetinkaya Merkez Bankası'nın 15 Temmuz'un TCMB'nin para politikası alanındaki operasyonel karar alma süreçlerinde bir aksaklığa veya gecikmeye yol açmadığını söylerken, "Darbe girişimini takip eden haftada Para Politikası Kurulu (PPK) toplantımız vardı. Bu toplantıda daha önce kamuoyuyla paylaştığımız yol haritasıyla uyumlu bir adım atarak normal seyrimize devam ettik. İletişimimizde de temkinli bir dil kullandık. Ancak yaşanan sürecin kontrol altında olduğu fikrini hissettirdik" diye konuştu.

Sabah'ın haberine göre, 17 Temmuz günü kamuoyuna, alacağımız önlemleri özetleyen bir duyuru yaptıklarını söyleyen Çetinkaya, "Bu duyuruyla finansal aracılık faaliyetlerinin işlerliğinin sürdürülebilmesini amaçladık. Aynı gün Bankalararası Para Piyasası'nda borç alabilme limitlerini kaldırarak bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını açıkladık. Ülke genelinde tüm şubelerimizi çalıştırdık" şeklinde konuştu.

#Merkez Bankası
#Murat Çetinkaya
#15 Temmuz
#Para Politikası Kurulu
#Kamuoyu
#Bankalararası Para Piyasası
7 yıl önce